Edward Snowden refuză să folosească iPhone deoarece crede că este spionat

0
389

Cunoscutul fost avertizor de integritate al Agenției de Securitate Națională a SUA, Edward Snowden – responsabil pentru distribuirea a mii de pagini de documente de spionaj cu caracter secret care aparțin Agenției – a făcut o declarație surprinzătoare în legătură cu dispozitivele iPhone. Acesta consideră că telefoanele companiei Apple conțin un ”software special” care poate fi activat de la distanță de către autorități pentru culegerea de date personale ale utilizatorilor.

[pull_quote_center]Edward nu folosește niciodată un iPhone[/pull_quote_center]

Avocatul lui Snowden a declarat într-un interviu recent că ”iPhone conține un software special care se activează singur, fără ca utilizatorul să știe sau să apese vreun buton, cu scopul de a culege date despre proprietar”. Desigur, atunci când ne vorbește despre acest software special, nu știm dacă Snowden se referă la instrumentele pentru diagnoză din iOS sau la posibilitatea ca agențiile secrete ale SUA să fi compromis sistemul de operarem al Apple, cu sau fără știința companiei americane.

Apple este una dintre primele companii acuzate că au participat la programul de spionare și supraveghere a rețelelor de Internet – PRISM – după apariția documentelor lui Snowden. Proiectul PRISM ar fi implicat extragerea de fișiere audio, video, fotografii, e-mailuri, documente și jurnale de bord care permiteau urmărirea permanentă a persoanelor. Desigur, compania Apple a negat imediat implicarea în program și colaborarea cu orice fel de agenție guvernamentală cu scopul de a facilita spionarea utilizatorilor. Cu toate acestea, alte documente publicate ulterior de avertizorul NSA demonstrau că agenția a creat un spyware pentru iPhone care i-ar fi oferit posibilitatea de a obține mesajele SMS, înregistrări ale microfonului, informații despre localizare și alte date.

Un cercetător în domeniul securității susținea anul trecut că iOS conține uși secrete ce permit spionarea utilizatorilor de către agențiile de securitate. La aceste uși s-ar putea referi acum și Snowden, însă ele au fost negate de către Apple. Compania americană ne explica faptul că aceste mici probleme sunt de fapt niște funcții create pentru departamentele IT ale intreprinderilor, dezvoltatori și Apple, fiind necesare doar la depanarea unor probleme și posibil de accesat doar la conectarea dispozitivelor la computerele de încredere.

În ciuda acuzelor aduse de Snowden, este puțin probabil ca iPhone-urile să mai poată fi spionate acum în condițiile în care directorul FBI a ieșit în repetate rânduri în public să declare că este nemulțumit de sistemele de criptare ale iOS ce oferă utilizatorilor posibilitatea de a ”se situa deasupra legii”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.