Prezentată la sfârșitul lunii octombrie și impresionând pe fiecare utilizator care a intrat în contact deja cu ea, iPad Air 2 a ajuns în sfârșit și la iTutorial.ro pentru a fi testată, mulțumită QuickMobile România. iPad Air 2 este denumirea aleasă de către Apple pentru cea de-a șasea generație de iPad cu ecran de 9,7 inchi și a doua generație consecutivă de iPad pe care Apple o denumește Air din cauza profilului extrem, extrem de subțire.
Înainte de a vă prezenta pe îndelete noul iPad Air 2 în cadrul unei recenzii, m-am gândit să vă prezint un scurt unboxing al acestui iPad, dar și primele mele impresii pe care mi le-a făcut dispozitivul în cele câteva ore de când îl am.
Unboxing iPad Air 2
Primul lucru cu care vei intra în contact după ce ți-ai cumpărat noul tău iPad Air 2 este cutia. Asemănătoare într-o oarecare măsură cu cutiile vechilor modele de iPad, dar mult mai subțire, cutia noului iPad Air 2 ne anunță că ceea ce ascunde în interiorul ei este un dispozitiv foarte subțire. Față de generațiile mai vechi de iPad, Apple a reușit să reducă destul de mult din dimensiunile ambalajului tabletei, iar acesta este un lucru grozav în condițiile în care mai puțin material înseamnă automat posibilitatea de a fi transportate mai multe dispozitive, deci un consum mai mic de resurse naturale.
Principala diferență între cutia noului iPad Air 2 și cutiile vechilor modele este că dacă acestea din urmă ne prezentau un semi profil al tabletei, noua cutie ne prezintă doar profilul ei, demonstrând că noul iPad este foarte subțire. Pe capacul ambalajului găsim o imagine cu profilul iPad Air 2 în mărime naturală (și colorat în culoarea tabletei de dinăuntru) pe fundal alb. Nu vorbim, cel puțin momentan, despre o cutie schimbată la fel de radical ca și cutia iPhone 6/6 Plus, care nu mai are nicio ilustrație ci doar o siluetă a dispozitivului de dinăuntru, care este foarte ușor ieșită în relief.
Uitându-ne pe părțile laterale ale cutiei, vom vedea, atât în srânga, cât și în dreapta, logoul Apple, alături de numele tabletei, iPad Air, iar în părțile de deasupra și dedesubt, nu vom vedea nimic în afară de un carton alb. Pe spatele cutiei, ca de obicei, există toate informațiile legate de dispozitivul achiziționat, inclusiv capacitatea de stocare, logoul pentru modelele celular, dacă este cazul, numărul de serie, IMEI-ul (doar în cazul modelelor Cellular), culoarea dispozitivului, codurile de bare și alte informații pe care s-ar putea să le treci cu vederea.
Având în vedere că noua cutie este destul de subțire, iar capacul are o grosime destul de mică, el se îndepărtează destul de greu mai ales dacă în cutie nu este nimic. La fel ca și în cazul noilor dispozitive iPhone, recomandarea mea este să ridici capacul cutiei cu grijă, pe o suprafață dreaptă, pentru a nu scăpa tableta atunci când deschizi cutia.
După ce ai îndepărtat capacul noului iPad Air 2, ceea ce vei vedea pentru prima dată este noul dispozitiv, care tronează deasupra tuturor celorlalte articole incluse în ambalaj. iPad-ul este înfășurat într-un plastic care poate fi îndepărtat prin aceeași procedură ca și la toate modelele de iPad anterioare (deci folosind prinzătoarea din spate).
Sub iPad găsim direct accesoriile care sunt exact aceleași pe care le găsim dintotdeauna la iPad și aranjate exact la fel. Mai precis, Apple a inclus un plic cu documentația tabletei. Acest plic conține patru hârtii, dintre care două conțin informații despre utilizarea iPad și garanție, una este ghidul de inițiere rapidă ce ne prezintă toate butoanele tabletei și ecranul principal (spre deosebire de ghidul de inițiere rapidă al iPhone 6/ 6 Plus, acest carton include o poză colorată a dispozitivului) și ultima pe care sunt lipite, ca de obicei, stickerele Apple, două la număr. Desigur, cum iPad-ul meu nu este unul adresat României, modelele comercializate la noi ar putea conține mai multe hârtii, și pentru țătile vecine. De asemenea, modelele de iPad Wi-Fi+Cellular vor include și un instrument de eliminare a sertarului SIM.
Separat de plicul cu documentația, în cutie mai găsim încărcătorul compus din aceleași două componente. Prima dintre ele este cablul de alimentare Lightning care este neschimbat față de cablurile întâlnite la toate iPad-urile începând cu iPad generația a 4-a. În ciuda unor zvonuri care au existat lunile trecute, conectorul USB al acestui cablu este unul simplu și nu reversibil. Alături de cablu, găsim adaptorul de alimentare al tabletei. Acest adaptor a rămas neschimbat chiar și față de adaptorul de alimentare al iPad 2 (doar aranjamentul scrisului s-a schimbat ușor). Vorbim așadar de un adaptor care scoate curentul la o intensitate de 2,1 A și cu o tensiune de 5,1 V. Acest adaptor primește curentul la o tensiune cuprinsă între 100 și 240V și este suficient pentru a încărca rapid bateria tabletei.
Din păcate în cutie nu găsești nimic mai mult și în ciuda faptului că utilizatorii cer de mult timp companiei Apple să introducă în cutiile tabletelor un set de căști, compania din Cupertino nu renunță la profit pentru a le face pe plac.
În cele din urmă: iPad Air 2. Nu voi face acum prezentarea detaliată a dispozitivului, în condițiile în care recenzia este rezervată lor, dar și părerilor mele după un timp rezonabil de utilizare în care voi reuși să descopăr părțile bune și mai puțin bune ale iPad-ului. O primă impresie voi putea, însă, să v-o împărtășesc chiar acum. iPad Air 2 este incredibil de subțire și te vei obișnui cu greu cu faptul că un dispozitiv atât de performant poate fi atât de subțire. Parcă ai ține în mână o bucată de sticlă subțire sau un caiet cu puține file, creionul tradițional fiind prea gros. De asemenea, tableta este extrem de bine finisată și oferă acea senzație de premium specifică produselor companiei Apple. Ecranul este un alt element impresionant al tabletei, dar despre care vă voi spune mai multe în cadrul prezentării detaliate.
Cu siguranță iPad Air 2 este mai mult într-un spațiu mai mic decât orice iPad de până acum și aștept cu nerăbdare să vă vorbesc mai multe în cadrul recenziei. Până atunci, ca de obicei, vă aștept cu întrebările legate de produs, iar ca să răspund din start celor legate de modelul testta de mine, ei bine acesta este un iPad Air 2 Wi-Fi Only, de culoare albă/argintie și cu 16 GB spațiu de stocare. Poți cumpăra iPad Air 2 de la QuickMobile (link direct către modelul testat de mine) sau de la celelalte magazine online din România, cum ar fi eMAG.
Sper ca Moșul se tine de cuvânt si-mi pune iPad-ul Air 2 sub brad deseară