Iată o primă comparație între Apple CarPlay și Google Android Auto (Video)

0
257

Lupta cea mare dintre Apple și Google nu se dă doar pe segmentul sistemelor de operare pentru mobil pentru că, mai nou, ambele companii din California au intrat și în industria auto unde își propun să modifice sistemele de infotainment. Desigur, Google a venit cu ideea Android Auto la un an după ce Apple a anunțat inițiativa iOS in the Car pe care a denumit-o ulterior CarPlay, iar acest lucru se poate vedea în funcționalitatea relativ asemănătoare pe care o are Android Auto cu cea a CarPlay.

Atât software-ul conceput de Apple, cât și cel creat de Google au fost gândite pentru a oferi utilizatorilor o modalitate mai sigură și prietenoasă de a-și folosi telefoanele inteligente în timp ce conduc, iar dacă aceste dorințe au fost respectate de ambii producători până la final, putem vedea acum într-o primă comparație a celor două sisteme. Dom de la Macmixing a fost prezent la Salonul Auto de la San Francisco unde producătorul auto sud-coreean Hyundai a prezentat modelul 2015 de Sonata. Printre noutățile aduse de acest autoturism nou se numără integrarea în sistemul de infotainment a ambelor software-uri – CarPlay și Android Auto astfel încât să își mulțumească toți clienții. Ei bine, acest nou model de Hyundai i-a oferit lui Dom oportunitatea de a testa ambele sisteme și de a ni le prezenta într-un clip video astfel încât noi să ne putem face o idee mai bună despre ceea ce oferă fiecare.

Ideea de la care pleacă cele două sisteme pentru autoturisme este una destul de diferită deoarece Apple a implementat în CarPlay un ecran principal, iar întreg sistemul se axează, exact ca și iOS, pe accesarea aplicațiilor disponibile, în timp ce Google a integrat totul într-un fel de aplicație care îți oferă o experiență foarte similară cu cea adusă de Google Now pe orice telefon. CarPlay, așadar, va afișa o interfață simplă și cât se poate de intuitivă caree va oferi acces rapid la aplicațiile disponibile, în timp ce Android Auto va fi mai axată pe afișarea unor informații relevante pentru momentul în care te afli (la fel ca și Google Now).

În ceea ce privește aplicațiile disponibile, CarPlay și Android Auto oferă în linii mari cam aceleași lucruri. Sistemul creat de Apple îți permite să folosești în timp ce conduci aplicații de pe iPhone, cum ar fi Telefon, Muzică, Hărți, Mesaje, În redare, Podcasturi și alte câteva aplicații terțe de pe App Store (în special pe cele de streaming audio). Android Auto oferă în interfața mai ciudată acces la aplicații precum Telefon, Mesaje (pentru SMS și Hangouts), Google Maps, Google Play Music (dar și la alte servicii de muzică/podcasturi de pe Magazin Play).

Interfața aplicațiilor și modul de interacționare sunt iarăși două elemente diferite între sistemul Apple și sistemul Google. CarPlay oferă o interfață simplă, extrem de intuitivă și optimizată pentru folosirea în timpul condusului care încurajează utilizatorul să folosească Siri pentru a efectua aproape orice sarcină în oricare dintre aplicațiile disponibile. Desigur, CarPlay va permite, de exemplu, și folosirea butoanelor sau a atingerilor pentru a naviga în interiorul unor aplicații, însă în Mesaje, de exemplu, nu vei putea să citești sau să scrii în nicio conversație, pentru aceste acțiuni trebuind să apelezi la Siri. Android Auto are și el implementat un asistent personal, Google Now, pe care ești încurajat să îl folosești, dar nu și de către aplicații. În aplicația de mesaje, de exemplu, utilizatorii vor putea să citească mesajele sau să navigeze printre conversații prin atingeri ale ecranului, ceea ce nu este chiar atât de bine în timp ce conduci.

Trebuie menționat că fiecare dintre cele două sisteme de infotainment pentru auto sunt într-un stadiu incipient, iar în decursul anilor vor putea suferi modificări importante. După părerea mea, CarPlay este sistemul care a fost creat și optimizat pentru mașină cel mai bine dintre cele două și asta deoarece încurajează prin Siri șoferii să nu își ia ochii de la drum sau mâinile de pe volan. De asemenea, interfața CarPlay este foarte simplă și are contraste puternice între culori care o fac  mai intuitivă, iar acesta este un alt lucru important în mașină. Google, în schimb, s-a axat foarte mult pe aducerea smartphone-ului pe consola centrală a mașinii, iar acesta nu este un lucru bun, deoarece în timp ce conduci nu este chiar așa de bine să îți citești singur mesajele sau să cauți informații despre vreme pe consola centrală a mașinii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.