Apple este pe cai mari pentru că nu i-a mers niciodată mai bine decât în 2014. Pe cererea foarte mare de care se bucură dispozitivele lansate în ultimele luni (și mai ales iPhone 6/6 Plusî), pe partea financiară Apple o duce extrem de bine. După o creștere constantă a acțiunilor, astăzi cei din Cupertino s-au bucurat pe bursa americană de stabilirea unui nou maxim istoric atât în ce privește valoarea unei acțiuni, cât și capitalizarea bursieră.
În momentul de față, capitalizarea bursieră a Apple este de 660,1 miliarde de dolari, ea menținându-se constant în jurul a 662-663 miliarde $ pe tot parcursul acestei zile. Recordul de până acum data din septembrie 2012, pe când capitalizarea bursieră a Apple era de 658,15 dolari la închiderea pieței bursiere, atingându-se pe atunci un maxim al zilei de 661 miliarde de dolari.
Capitalizarea bursieră reprezintă valoarea de piață a capitalului social al unei companii; altfel spus, cursul curent al acțiunilor sale înmulțit cu numărul de acțiuni emise.
Aceast record nu putea fi atins de Apple în cazul în care acțiunile sale nu cunoșteau o creștere vertiginoasă. Pe parcursul zilei de azi, o acțiune Apple a ajuns să fie tranzacționată chiar și la 113,45 dolari, echivalentul a 794,15 $ în cazul în care Apple nu ar fi luat geniala măsură de divizare a acțiunilor în raport de 7 la 1. Partea cât se poate de surprinzătoare este că în cursul zilei de astăzi o acțiune Apple a ajuns să valoreze cu 2$ mai mult decât la deschidere, o creștere colosală la nivelul unei companii precum Apple.
În ceea ce privește capitalizarea bursieră, Apple conduce confortabil orice companie americană. Cei mai apropriați competitori de Apple sunt Microsoft si Exxon, companiile americane având fiecare o capitalizare bursieră ce trece puțin de 400 de miliarde de dolari. A patra companie al acestui clasament este Google cu o capitalizare bursieră de numai 370 de miliarde de dolari.
Astăzi putem spune, așadar, după doi ani, că acțiunile companiei Apple au depășit valoarea record atinsă în 2012. Deși s-a tot spus în mod eronat până acum că valoarea Apple a depășit acel maxim istoric, în realitate, după cum vă explicam și în cadrul acestui articol, nu s-a putut vorbi despre un maxim istoric atât timp cât capitalizarea bursieră a companiei a fost mai mică decât în urmă cu doi ani. Mai exact, acțiunile companiei Apple valorau la închiderea pieței bursiere pe 21 septembrie 2012 705,07 $ (sau 100,72 $ după divizare), însă capitalizarea era în jurul a 655 miliarde de dolari. Valoarea de 100,72 dolari a fost depășită de acțiunile companiei Apple încă de la finele lunii august, însă nu și capitalizarea bursieră, iar explicația este simplă. Numărul acțiunilor disponibile pe piață a fost redus de Apple cu aproximativ 100 de milioane din 2012 și până acum.
Spre deosebire de anul 2012 când Apple o ducea, de asemenea, foarte bine din punct de vedere financiar, dar dintr-o dată totul s-a prăbușit, iar acțiunile companiei au ajuns să valoreze jumătate în doar câteva luni, anul acesta lucrurile par să stea mult mai bine. În primul rand, observăm că recordul a fost atins de Apple nu înaintea prezentării produselor și a rezultatelor financiare, ci după ce americanii au anunțat tot ce era de anunțat in 2014. În 2012, lucrurile s-au întâmplat exact pe dos, iar investitorii nu au fost foarte mulțumiți la acea dată de rezultatele și măsurile fiscale ale Apple. Un alt factor care contribuie la creșterea acțiunilor Apple sunt, desigur, măsurile fiscale luate de americani în ultimele luni. Printre acestea se numără cea de divizare a acțiunilor în raport de 7 la 1, precum și extinderea programului de răscumpărare a acțiunilor.
În aceste condiții, nu m-ar surprinde ca acțiunile Apple să depășească în curând 800 $ (la valoarea nedivizată), iar creșterea să rămână și pe viitor.