Apple Pay a fost lansat luni de compania Apple printr-o actualizare adusa iOS 8, oferind posesorilor de iPhone 6 si iPhone 6 Plus posibilitatea de a efectua plati de pe propriile terminale. Stim cu totii ca, pentru inceput (oricat de lung ar fi el), sistemul de plati pentru mobil al Apple va fi adresat numai utilizatorilor din Statele Unite. Daca va intrebati cand va ajunge si in alte tari, inclusiv in Romania, atunci trebuie sa stiti ca deja il puteti folosi daca aveti un iPhone 6 sau 6 Plus, iar magazinul are un punct de plata NFC compatibil. Dar cu o mica mare conditie.

La o zi de la lansarea sistemului, utilizatori din diferite parti ale lumii au descoperit ca pot efectua plati rapide folosind Apple Pay. Mai exact, pe diferite forumuri si numeroase persoane (cum este cea care a publicat clipul video de mai jos) afirma ca au putut cumpara Apple Pay. Cum? Pe baza cardurilor de credit sau debit inregistrate in Statele Unite ale Americii.

https://itunes.apple.com/us/app/antivirus-by-max-secure/id728200256?mt=12

Asadar, daca ai un card de credit sau de debit emis de o banca din Statele Unite ale Americii (partenera cu Apple in programul Apple Pay), atunci il vei putea introduce in Passbook pentru ca apoi sa efectuezi plati de pe mobil prin simpla indreptare a iPhone-ului 6 catre punctul de efectuare a platii si scanare a amprentei cu ajutorul Touch ID. Ar mai fi inca o conditie. Dispozitivul iPhone 6, pentru a accepta introducerea cardurilor in Passbook, trebuie sa fie configurat pe regiunea SUA, altfel nefiind acceptat in program.

Desigur, folosirea unui card de credit emis de o institutie bancara din SUA nu este foarte recomandata in oricare alta tara de pe glob si asta din cauza costurilor (mari) de schimb valutar percepute de banci la efectuarea tranzactiilor in alte monede. Asta nu te va afecta in cazul in care, sa zicem, calatoresti intr-o tara straina si oricum preferi sa ai banii pe card, deoarece taxele la tranzactiile prin Apple Pay nu sunt mai mari decat cele obisnuite.

Cand va ajunge Apple Pay sa functioneze si cu cardurile emise de banci din Romania? Nimeni nu stie, dar in conditiile in care la noi in tara exista prea putine puncte de plata NFC in magazine, iar romanii nu beneficiaza de ani de zile de alte facilitati oferite de Apple inclusiv vecinilor din Republica Moldova (iTunes Store pentru filme, de exemplu), cred ca vor mai trece ani buni si fiecare dintre noi ne vom mai schimba iPhone-urile de cateva ori bune pana cand vom putea face plati de pe ele prin Apple Pay

- Reclamă -