Steve Jobs dorea sa ofere acces public gratuit la toate retelele Wi-Fi

0
173

Guest-Wifi-Image-for-Blog-Post-1Oct13Toata lumea (sau aproape toata lumea) isi protejeaza cu parola retelele Wi-Fi, astfel incat sa impiedice pe alti utilizatori sa se conecteze la retelele lor proprii si sa le provoace diferite probleme de securitate ori sa incetineasca viteza cu care navigheaza pe Internet. Intr-un editorial in care incurajeaza utilizatorii sa ofere acces gratuit oricarui vizitator la retelele Wi-Fi proprii, celebrul jurnalist Walt Mossberg foloseste ca si argument o discutie avuta de el cu Steve Jobs. Stim deja ca Mossberg a fost unul dintre jurnalistii apropriati cofondatorului Apple, acesta impartasindu-si o parte dintre gandurile sale cu el.

Se pare ca Steve vedea viitorul Internetului construit din retelele publice Wi-Fi, intrucat acestea inlocuiau retelele celulare de date in multe zone oferind acces mai rapid, stabil si extins pentru utilizatori. Mossberg sustine ca regretatul director general al companiei Apple si-a dorit sa deschida accesul la retelele Wi-Fi in timpul procesului de dezvoltare a primului model de iPhone, ale carui capacitati au fost restranse de lentele retele celulare de date. O retea wireless deschisa construita cu ajutorul atat al cetatenilor, cat si al firmelor care acceptau sa distribuie conexiunile Wi-Fi cu strainii ar fi adresat problema.

Cum si-a imaginat Steve acest lucru? Ei bine, ideea lui a fost ca producatorii de routere wireless sa implementeze o optiune “retea pentru vizitatori” care in esenta este o retea Wi-Fi secundara, despartita in mod securizat de reteaua principala pe care o foloseste proprietarul. Apoi, el isi dorea ca industria sa incurajeze consumatorul casnic sa distribuie aceste retele-vizitator cu strainii. Asa a fost creata una dintre optiunile celebre disponibile pe iPhone, insa care nu s-a bucurat niciodata de un succes prea rasunator. Functia Solicitare conectare din panoul Wi-Fi va afisa pe ecranul dispozitivului iPhone retelele din apropriere la care este posibil sa te conectezi. Avand o astfel de optiune si retele Wi-Fi cu acces gratuit, puteai sa mergi oriunde si sa te conectezi la o retea wireless fara a mai fi oprit de panoul de logare.

retea vizitatori

Problemele cum ar fi latimea de banda rastransa sau securitatea ar fi putut fi adresate de producatorii din industrie, insa acest lucru nu s-a dorit sub nicio forma. Fie ca vorbim despre operatori care isi pierdeau multi clienti sau care primeau mai putini bani pentru serviciile de internet scumpe si de proasta calitate, fie ca vorbim despre producatori prea comozi, acest lucru nu s-a intamplat inca si nici nu se va intampla prea curand.

Apple, de exemplu, a incercat si a implementat pe toate statiile de baza AirPort optiunea Retea vizitator inca din anul 2009, insa succesul routerelor sale scumpe este unul restrans. Operatorii de telefonie mobila, insa, incep acum sa isi construiasca retele care sa permita utilizatorilor sa efectueze apeluri telefonice prin intermediul retelelor Wi-Fi mult mai stabile si, cine stie, poate intr-o zi visul lui Steve Jobs va deveni realitate.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.