iWatch este denumirea generica data unui produs pe care toata lumea il asteapta de cativa ani. Compania Apple a evitat sa ne vorbeasca prea mult despre acest dispozitiv, dorindu-si sa tina cat mai mult secret asupra proiectului ce urmeaza sa fie dezvaluit anul acesta. Intr-o miscare surprinzatoare, compania americana nu doar ca ne indica denumirea dispozitivului, ci si cateva dintre functiile sale.
Oficiul pentru Brevete si Marci al SUA a inregistrat astazi companiei Apple un brevet de inventie care descrie un accesoriu de mana ce contine numerosi senzori si radioreceptori care permit comunicarea lui cu alte dispozitive inteligente, cum ar fi iPhone, iPad sau Mac. In cadrul acestui brevet care se bucura de o descriere cat se poate de extinsa, Apple vorbeste despre o serie de functionalitati pe care nu ar trebui sa ne mire daca le-am gasi si pe iWatch.
Inventia celor de la Apple este identificata in patent drept “iTime” si nu ar trebui sa ne mai surprinda acum, daca Apple va alege sa foloseasca aceasta denumire pentru ceasul sau inteligent. In cadrul brevetului, unde sunt prezentate si cateva schite de design, Apple vorbeste despre un dispozitiv care include o bratara de mana incarcata cu senzori si de maimulte unitati modulare care s-ar putea elimina. Aceste module, cum ar fi un player media (posibil, iWatch-ul propriu zis) , se pot inclicheta in bratara, ea continand la randul ei accesorii cum ar fi GPS si un cip Wi-Fi, care vor creste functionalitatea dispozitivului. Sistemul intreg descris de catre Apple este foarte asemanator modului in care a fost gandita cea de-a sasea generatie a iPod nano. Micul dispozitiv lansat in urma cu cativa ani include un sistem de prindere care permite atasarea lui la o bratara astfel incat sa poata fi purtat pe mana ca si un ceas inteligent.
Apple mai descrie, de asemenea, o metoda de conectare a ceasului inteligent la dispozitivele mobile care va face ca pe ecranul micului dispozitiv sa poata fi preluate apelurile, mesajele text si alte alerte care se pot afisa pe un ecran mic. Acelasi brevet mai indica siimplementarea unor sisteme de control pe baza de miscare in ceasul inteligent, precum si o functie de alertare a utilizatorului in momentul in care exista riscul pierderii lui.
Trebuie sa stim ca celor de la Apple le sunt inregistrate anual zeci de brevete de inventie noi, care descriu produse sau functii grozave pe care nici macar nu intentioneaza sa le includa in produsele lor. Cand vine vorba despre “iTime”, nu ar fi de mirare ca acest lucru sa se intampla si acum, iar brevetul sa nu fie pus vreodata in practica. Nu poate fi exclusa, insa, nici posibilitatea ca una dintre versiunile noi de iWatch pe care Apple le va prezenta in acest an sa fie modulara si sa aibă functionalitatea descrisa in cadrul acestui brevet.