Politia aresteaza hackerii care blocau aleatoriu iPhone-urile, iPad-urile si Mac-urile utilizatorilor si ii santajau

0
588

iphone-locked-oleg-pliss

In urma cu doua saptaman va spuneam ca niste hackeri au reusit cu succes sa blocheze de la distanta, prin Gasire iPhone (deci iCloud) cateva dispozitive cu iOS si Mac care apartineau unor consumatori din Australia, cerand pentru deblocarea lor cateva zeci sau sute de dolari. Acea problema a generat un scandal important in presa, cu toate ca numai cativa utilizatori au fost santajati de hackerii auto-intitulati „Oleg Pliss” si nevoiti sa plateasca peste 50 de $ pentru a obtine codul cu care a fost blocat de la distanta terminalul. Apple a raspuns acuzatiilor sustinand ca iCloud nu a fost atacat ori compromis de hackeri si ne sugera sa luam cateva masuri de precautie si sa contactam politia sau organele abilitate din tara in care suntem pentru a redobandi accesul la propriile terminale.

Astazi aflam de la publicatia australiana The Sydney Morning Herald, ca cei doi hackeri din spatele atacurilor au fost gasiti si retinuti de autoritatile ruse. Site-ul rus MKRU scrie ca cei doi hackeri au fost prinsi cu ajutorul camerelor de supraveghere in momentul in care extrageau dintr-un bancomat banii primiti de la o victima. Acelasi site ne spune si ce metode au fosit cei doi atacatori pentru a bloca dispozitivele mai multor utilizatori: pentru a accesa contul iCloud al fiecarui utilizator (de unde poti controla terminalele prin Gasire iPhone), ei au obtinut ID-urile Apple si parolele prin atacuri de tip phishing date asupra unor pagini si retele sociale. Atacatorii rusi au tintit si conationali de-ai lor, dar politia face si in acest caz investigatii. Atacul a afectat numai pe acei utilizatori care nu aveau terminalele blocate cu un cod de acces, intrucat pe cele care au blocarea cu cod sau Touch ID activa nu pot primi de la distanta, prin Gasire iPhone, un alt cod de blocare.

Din fericire, autoritatile ruse au actionat prompt reusind sa prinda cei doi tineri hackeri cu varste cuprinse intre 17 si 23 de ani, si antecedente penale, inainte de a genera pagube si mai mari. Ca si invatatura din toata aceasta situatie: nu folositi aceleasi date de autentificare pentru mai multe servicii web, cu atat mai putin aceleasi date de autentificare pe contul iCloud ca si pe anumite retele sociale, deoarece veti fi o tinta sigura.

- Reclamă -