iPhone 6 ar putea veni in sfarsit cu tehnologia NFC

0
175

nfc

De cativa ani, inaintea lansarii fiecarui model nou de iPhone, analistii, mai ales, ne anunta ca viitorul dispozitiv va aduce, cu siguranta, tehnologia Near Field Communication (NFC). Cu toate ca Apple nu s-a aratat prea interesata pana acum de implementarea tehnologiei NFC pe dispozitivele sale, iPhone 6 ar putea sparge gheata potrivit mai multor zvonuri aparute in acest sens. Cea mai recenta informatie in acest sens vine de la analistii Morgan Stanley care considera ca Apple va adopta in sfarsit tehnologia NFC in incercarea de a pregati terenul lansarii noului sistem de plati pentru mobil. Pentru a-si argumenta parerile, analistii ne indica posibile acorduri, divulga anumite facturi ale companiei si brevete de inventie inregistrate de Apple privind tehnologia de comunicare prin atingere.

Dupa multi ani in care a fost dezvoltata si perfectionata, tehnologia NFC ar fi acum suficient de matura pentru a fi adoptata la scara larga, iar Apple ar putea fi unul dintre factorii care vor ajuta la raspandirea ei la scara larga, in mai multe magazine cu amanuntul si nu numai de pe glob. Potrivit analistilor americani, Apple ar fi ales NFC ca si o tehnologie cheie a viitorului sau sistem de plati, contractand deja compania NXP, specializata in producerea de semiconductoare, pentru a fabrica tot hardware-ul wireless necesar pentru a fi implementat in iPhone. Avand in vedere faptul ca Apple a contractat compania NXP pentru a produce coprocesorul M7 de pe iPhone 5s, nu este exclus ca aceasta firma sa fie utilizata si pentru a furniza noi tehnologii.

Apple a ales in ultimii ani sa gaseasca alternative viabile ale tehnologiei NFC, folosindu-se de Wi-Fi sau Bluetooth pentru a crea caracteristici de comunicare la distanta scurta cum ar fi AirDrop sau iBeacons. Oficialii companiei din Cupertino au mentionat ca au facut aceste alegeri pe motiv ca NFC nu este o tehnologie suficient de matura pentru a fi folosita pe iPhone sau adoptata la scara larga, dar asta nu a insemnat ca ei au refuzat sa mai incerce sa gaseasca modalitati de implementare a ei. Un brevet recent ne arata ca Apple ar putea folosi tehnologia NFC in viitorul sistem de plati pentru mobil, alaturi de iBeacons, firma americana gasind deja modalitati de securizare a conexiunilor astfel incat datele de plata sa nu poata fi interceptate. Odata cu noua conducere a magazinelor cu amanuntul si online, Apple ntentioneaza sa imbunatateasca si sistemul de plati cu unul care suporta NFC si alte tehnologii similare.

Informatiile potrivit carora Apple va implementa NFC pe iPhone sunt alimentate si de zvonurile privind lansarea unui sistem propriu de plati. Incluzand Touch ID pe iPhone, Apple a avut in gand, potrivit lui Tim Cook, director general Apple, sistemele de plati de pe mobil, o piata pe care compania americana nu a intrat inca. Indiferent de speculatiile care se pot face pe baza acestor indicii, analistii ar trebui sa se bazeze pe date sigure si nu pe zvonuri, dar in ultimii ani ei ne-au demonstrat contrariul asa ca implementarea NFC in iPhone 6 nu este o informatie sigura, chiar si in conditiile in care Apple si-ar lansa anul acesta sistemul de plati asteptat de multa lume.

- Reclamă -