Rusia renunta la dispozitivele iPad in favoarea tabletelor Samsung

0
308
Presedintele rus, Vladimir Putin, a fost surprins de multe ori ca utilizeaza tableta iPad. Imagine via Reuters
Presedintele rus, Vladimir Putin, a fost surprins de multe ori ca utilizeaza tableta iPad. Imagine via The Guardian

Pentru ca relatiile dintre Rusia si Statele Unite, impreuna cu Europa, nu sunt unele chiar atat de bune in ultima perioada de timp, iar guvernul de la Cremlin a fost sanctionat in urma anexarii Crimeei, acesta din urma ia si el cateva masuri prin care sa se distantieze cel putin de americani. Conform unei stiri publicate pe Business Insider, guvernul rus ar fi decis sa interzica utilizarea tabletelor iPad de catre oficiali in interesele de serviciu, optand pentru oferirea tabletelor de la Samsung. Motivatia acestora ar fi securitatea dispozitivelor, temandu-se cel mai probabil de spionajul care ar putea fi facut de agentiile de spionaj americane prin intermediul unor portite lasate de Apple in iOS – lucru infirmat de compania americana.

Probabil ca acum va ganditi cum ar fi putut opta rusii pentru un sistem de operare care nu a fost conceput de la bun inceput pentru a fi sigur si care, pe deasupra, este produs tot de americani. Ei bine, datorita flexibilitatii Android, expertii rusi in securitate au putut implementa masuri suplimentare de securitate in tabletele achizitionate astfel incat informatiile confidentiale transmise de la si catre ele sa fie protejate, teoretic, mai bine decat pe iPad. Stim bine ca Apple nu permite efectuarea unor modificari in iOS, indiferent despre clientul si statul care i-o cere, promovand sistemul sau de operare ca fiind unul sigur si lipsit de (prea multe) vulnerabilitati. Din pacate, tot mai putine institutii din diferite state aleg sa utilizeze, tocmai din acest motiv, produsele Apple, facand trecerea de la BlackBerry la telefoane cu Android care pot fi modificate dupa bunul plac al expertilor in securitate.

Unii speculeaza ca motivul pentru care Rusia renunta la produsele Apple este acela de a arata lumii ca nu are niciun fel de nevoie de companiile americane pentru a functiona, mai ales dupa producerea crizei din Ucraina. Deocamdata, oficialii rusi au infirmat depunerea unui efort in sensul renuntarii la produsele americane.

Relatia dintre Rusia si Apple a inceput in 2010 pe cand presedintele rus la acea vreme, Dimitry Medvedev a vizitat campusul Apple din Cupertino unde a fost intampinat de Stave Jobs, cu care a negociat, cel mai probabil, achizitionarea unor produse Apple, primind de la fostul presedinte al CA Apple un iPhone (codat in reteaua AT&T).

- Reclamă -