Apple patenteaza un nou sistem mobil securizat de plati care foloseste tehnologiile iBeacon si NFC

0
458

iPhone plati card iBeacon

Tehnologia iBeacon a fost creata de catre Apple si introdusa in iOS 7, ea fiind bazata pe standardul Bluetooth LE. Numeroase magazine, incepand cu magazinele companiei Apple, unde au fost deja instalati receptori iBeacon, au decis sa introduca senzori care sa poata detecta dispozitivele aflate in apropriere si sa trimita notificari legate de produsul sau produsele care l-ar putea interesa pe client. Compania din Cupertino are planuri mari pentru aceasta tehnologie, astazi fiindu-i inregistrat un nou brevet de inventie care ne sugereaza ca tehnologia ar putea fi utilizata si pentru a trimite plati securizate de pe mobil – iPhone – in timpul efectuarii cumparaturilor.

Compania Apple a completat cererea pentru acest brevet la sfarsitul anului 2012, descriind pe atunci o metoda prin care ar putea trimite datele platiilor prin diferite interfete wireless fara a compromite datele utilizatorilor. Sistemul de plati descris de catre Apple ar functiona intr-un mod asemanator cu cel in care functioneaza cardurile traditionale cu cip si PIN. Dispozitivul ar fi transformat intr-un card virtual care ar putea genera un cod criptat pe care il va transmite terminalului de plati. Terminalul va putea valida codul si recunoaste cardul de credit fara a avea acces la detaliile de pe card.

Tehnologia Apple va folosi doua legaturi: o conexiune la dispozitivul pentru vanzare care va stabili conectarea initiala cu iPhone, dispozitivul folosit pentru efectuarea platii, si a doua legatura, o conexiune securizata care va trimite informatiile de plata. Tehnologiile utilizate de Apple pentru noul sistem de plati ar fi, asa cum reiese din aplicatia depusa de ei, NFC, precum si Bluetooth si Wi-Fi, acestea conectand dispozitivul mobil la treminalul punct-de vanzare. Chiar daca denumirea iBeacon nu reiese direct din descrierea Apple, este lesne de inteles cum tehnologia ar putea fi utilizata ca si canal pentru conexiunea Bluetooth securizata. Mai mult, Apple noteaza in patent ca tehnologia NFC, mult laudata de competitori, care a avut un succes moderat pana acum, este „mai putin dezirabila pentru tranzactiile de lunga durata”, in timp ce Wi-Fi sau Bluetooth au caracteristicile dezirabile pentru a mentine conexiunea stabila o perioada mai lunga de timp.patent_ibeacon_payment_wireless

Tehnologia iBeacon urmeaza sa beneficieze in urmatorii ani de o atentie mai mare atat din partea companiei Apple, cat si a magazinelor, succesul avut de produsele companiei urmand sa faca magazinele si sistemele bancare sa adopte tehnologia la scara larga si sa usureze viata utilizatorilor. Desi nu a fost mentionat, cititorul de amprente cu Touch ID de pe iPhone ar putea sa fie utilizat pentru aprobarea platilor, clientii nefiind astfel nevoiti sa faca numeroase atingeri pe ecran ori sa introduca coduri sau parole.

 

Sursa: Oficiul pentru Patente si Marci din Statele Unite, via Patently Apple

- Reclamă -