iOS 15.2 și iPadOS 15.2 au fost lansate pentru iPhone și iPad. Iată tot ce aduc nou

- Publicitate -

iOS 15.2 și iPadOS 15.2 au fost lansate luni seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone, iPod touch și, respectiv, iPad compatibile cu iOS 15 și iPadOS 15.

Noile actualizări sosesc la aproape două luni distanță față de iOS 15.1 / iPadOS 15.1 și au fost testate cu programatorii și utilizatorii încă de luna trecută.

iOS 15.2 și iPadOS 15.2 Noutăți

iOS 15.2 și iPadOS 15.2 sunt actualizări majore pentru iOS 15 / iPadOS 15, aducând o serie de caracteristici noi și importante pe iPhone, iPad și iPod touch.

Pentru început, noile actualizări introduc compatibilitate pentru Raport de confidențialitate a aplicațiilor, o caracteristică pe care Apple a prezentat-o inițial la WWDC21 cu ajutorul căreia utilizatorii vor putea vedea cât de des aplicațiile accesează informațiile sensibile la care le-ai oferit acces (localizarea, camera, microfonul și contactele). În plus, raportul de confidențialitate cuprinde informații referitoare la diferitele domenii pe care aplicații și site-uri web accesate le apelează, oferind utilizatorilor o imagine destul de clară asupra a ceea ce se întâmplă „în culise” și ce fac aplicațiile cu datele pe care le colectează.

Raportul de confidențialitate a aplicațiilor poate fi activat din Configurări > Intimitate > Raport de confidențialitate a aplicațiilor > Activați raportul de confidențialitate a aplicațiilor. Ulterior, din același meniu, vei putea vedea, pe măsură ce utilizezi aplicațiile, ce fac acestea cu datele pe care le-au colectat în ultimele șapte zile de la tine.

iOS 15.2 introduce și caracteristica Siguranță comunicare pentru Mesaje într-o variantă foarte apropriată de cea pe care Apple o anunța încă din vara anului curent. Siguranță comunicare este o caracteristică a Partajare familială, care va putea fi, deci, activată de către părinți pe dispozitivele copiilor (Apple nu o activează în mod implicit). Odată activată, aceasta va permite aplicației Mesaje să detecteze imaginile care conțin nuditate ce sunt trimise sau primite de copii. Astfel, în situația în care copilul, indiferent de vârstă, primește sau încearcă să trimită o fotografie în care este detectată nuditate, acea imagine va fi încețoșată, iar cel mic va fi avertizat cu privire la conținutul imaginii, i se va spune că nu este bine să o privească și i se va oferi posibilitatea de a contacta pe cineva în care are încredere (părinții, spre exemplu) cu privire la această situație (de reținut este că alertarea părinților nu se va produce automat atunci când se încearcă trimiterea ori se primește o fotografie care conține nuditate, așa cum anunța Apple din vară, și asta deoarece compania americană a fost avertizată că o astfel de funcționalitate ar putea crea eventuale probleme care sunt victime ale violenței în familie). Referitor la această nouă funcționalitate, trebuie să precizăm că scanarea imaginilor pentru detectarea eventualelor scene de nuditate este realizată pe dispozitiv, în aplicația Mesaje și nu are vreun impact asupra criptării integrale din această aplicație. De asemenea, Apple susține că nu are în continuare acces la Mesaje și că nicio informație referitoare le detectarea de nuditate în mesaje nu părăsește dispozitivul.

În plus, Apple a mai anunțat că dorește să implementeze în Siri și căutarea cu resurse care vor ajuta copiii și părinții să se ferească de eventualele expuneri nedorite online. Utilizatorii care o vor întreba pe Siri cum să raporteze exploatarea de minori, spre exemplu, vor primi informații despre cum pot face acest lucru. Iar dacă un posesor de dispozitiv Apple realizează o căutare referitoare la exploatarea unui minor, Siri și Căutarea vor explica faptul că interesul pentru acest subiect este dăunător, oferind totodată resurse online pentru ajutor în această privință.

Caracteristica iCloud+ Mascare e-mail poate fi folosită direct din aplicația Mail, devenind astfel mult mai facil de utilizat pe dispozitivele Apple. Mascare e-mail este o funcționalitate anunțată odată cu iOS 15 și macOS Monterey și este oferită tuturor celor care plătesc un abonament iCloud (denumit iCloud+). Aceasta oferă posibilitatea de a crea adrese de e-mail unice, aleatorii, care să fie redirecționate automat către adresa de e-mail reală. Asemănătoare unui manager de parole pentru adresele de e-mail, ea permite utilizatorilor să genereze adrese de e-mail în mod aleatoriu pentru fiecare site web sau cont pe care îl creează online. Toate e-mailurile trimise de pe adrese de e-mail aleatorii, create de Apple, sunt redirecționate către adresa/adresele de e-mail reale, astfel încât să poți să le vezi și chiar să le răspunzi (în situația în care vei răspunde, destinatarul va vedea în continuare adresa ta de e-mail mascată). Această caracteristică oferă avantajul că dacă vei începe să primești mesaje nedorite (spam) de la cineva, vei putea să ștergi acea adresă de e-mail și să nu mai primești acele mesaje. În versiunile inițiale de iOS 15 / iPadOS 15 și macOS Monterey, Mascare e-mail a fost accesibilă din configurările iCloud de pe dispozitivele Apple, însă, odată cu iOS 15.2 / iPadOS 15.2 și macOS Monterey 12.1, poate fi accesată direct din Mail (prin efectuarea unui clic pe câmpul De la, atunci când compui un mesaj nou, și selectarea opțiunii de generare a unei adrese de e-mail fictive).

Apple Music Voce poate fi accesat, începând cu noile versiuni de iOS și iPadOS de către utilizatorii care doresc să se bucure de Apple Music la un preț mai mic (dar și cu funcționalități mai limitate). Acest abonament nu va fi disponibil inițial în România, mai multe detalii despre el fiind disponibile aici.

iOS 15.2 mai introduce îmbunătățiri pentru caracteristica S.O.S. urgențe, iar de acum funcționalitatea de apelare automată poate fi activată prin apăsări rapide pe butonul lateral sau prin ținerea apăsată a butonului lateral și a butonului de volum jos. Mai mult, cronometrarea inversă care începe la efectuarea uneia dintre acțiunile mai sus menționate este acum de 8 secunde (și nu de 3, cum era anterior), oferind utilizatorilor ceva mai mult timp de a opri un eventual apel eronat la serviciile de urgențe.

Prezentată odată cu iOS 15 în iunie, caracteristica Moștenire digitală, care permite posesorilor de iPhone și iPad să aleagă una sau mai multe persoane care să aibă acces la datele din dispozitivele lor după decesul lor este acum disponibilă în iOS 15.2 și iPadOS 15.2. Aceasta poate fi accesată din Configurări > Parolă și securitate > Contact moștenitor Alegeți un contact. Persoana sau persoanele selectate în acest meniu vor primi acces la datele tale (poze, videoclipuri, notițe, documente și alte informații personale) în eventualitatea decesului, însă doar după ce vor furniza cheia de acces și o copie după certificatul de deces.

În fine, iOS 15.2 și iPadOS 15.2 mai adaugă, în Găsire, o funcționalitate numită Articole care mă pot urmări, care permite utilizatorilor să scaneze dacă au asupra lor AirTag sau alte obiecte similare care aparțin altor utilizatori. Aplicația TV pentru iPad are acum o bară laterală, care simplifică navigarea în aplicație, iar aspectul sumarului de notificări a fost îmbunătățit, afișând notificările în formă de carduri. Pe iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max, Apple a introdus, după cum a promis încă din urmă cu câteva săptămâni, un comutator care permite oprirea funcționalității de auto-activare a modului Macro.

De îndată ce caracteristicile noi ale iOS 15.2 / iPadOS 15.2 Release Candidate vor fi descoperite, le vom prezenta mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 15.2 Release Candidate și iPadOS 15.2 Release Candidate pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 15/iPadOS 15.

Deocamdată, iOS 15.2 / iPadOS 15.2 public Release Candidate nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate pe parcursul săptămânii curente. Nici data lansării versiunilor finale ale iOS/iPadOS 15.2 nu este cunoscută, însă este posibil ca acestea să ajungă pe dispozitivele utilizatorilor cel mai devreme chiar săptămâna viitoare/

iOS 15.2 / iPadOS 15.2 succed iOS 15.2 / iPadOS 15.2, care reprezintă primele actualizări majore aduse iOS / iPadOS 15, oferind o serie de caracteristici noi și importante pe dispozitivele compatibile. Mai multe detalii aici.

iOS 15.2 Notițele lansării

iOS 15.2 include raportul de confidențialitate a aplicațiilor, programul “Moștenire digitală”, precum și alte funcționalități și corectări de probleme pentru iPhone.

Intimitate

 • Raportul de confidențialitate a aplicațiilor, aflat în Configurări, arată cât de des v‑au accesat aplicațiile localizarea, pozele, camera, microfonul, contactele și alte date în ultimele șapte zile, precum și activitatea lor în rețea

ID Apple

 • Moștenirea digitală vă permite să desemnați persoane drept contacte de moștenire, pentru ca acestea să vă poată accesa contul de iCloud și informațiile personale în cazul decesului dvs.

Cameră

 • O comandă specifică modului macro, care permite comutarea la obiectivul ultra‑superangular pentru a realiza fotografii și filmări macro, poate fi activată în Configurări pe iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max

Aplicația TV

 • Noua filă Store vă permite să explorați, să cumpărați și să închiriați filme, totul dintr‑un singur loc

CarPlay

 • Hărți urbane îmbunătățite sunt disponibile pentru unele orașe în aplicația Hărți Apple, cu detalii precum benzi de întoarcere, zone mediane, piste de biciclete și treceri de pietoni

Această versiune include și următoarele îmbunătățiri pentru iPhone:

 • Funcționalitatea Mascare e‑mail este disponibilă pentru abonații iCloud+ în aplicația Mail, permițându‑le acestora să creeze adrese de e‑mail unice și aleatorii
 • Serviciul Găsire poate localiza un iPhone timp de până la cinci ore când dispozitivul este în modul Rezervă de mers
 • Aplicația Bursa vă permite să vedeți moneda corespunzătoare unui simbol bursier și să vizualizați performanța de la începutul anului la afișarea graficelor
 • Puteți acum să ștergeți și să redenumiți tag‑uri în Mementouri și Notițe

Această versiune corectează și următoarele probleme pentru iPhone:

 • Era posibil ca Siri să nu răspundă în timp ce rula VoiceOver și iPhone‑ul era blocat
 • Pozele ProRAW puteau părea supraexpuse la vizualizarea în aplicații terțe de editare foto
 • Era posibil ca scenariile HomeKit care includ o ușă de garaj să nu poată fi rulate din CarPlay în timp ce iPhone‑ul era blocat
 • CarPlay putea să nu actualizeze informațiile “În redare” pentru anumite aplicații
 • Era posibil ca aplicațiile de difuzare video în flux să nu încarce conținut pe modelele de iPhone 13
 • Evenimentele din Calendar puteau apărea într‑o zi greșită pentru utilizatorii Microsoft Exchange

Este posibil ca unele funcționalități să nu fie disponibile în toate regiunile sau pe toate dispozitivele Appl

iPadOS 15.2 Notițele lansării

iPadOS 15.2 include raportul de confidențialitate a aplicațiilor, programul “Moștenire digitală”, precum și alte funcționalități și corectări de probleme pentru iPad.

Intimitate

 • Raportul de confidențialitate a aplicațiilor, aflat în Configurări, arată cât de des v‑au accesat aplicațiile localizarea, pozele, camera, microfonul, contactele și alte date în ultimele șapte zile, precum și activitatea lor în rețea

ID Apple

 • Moștenirea digitală vă permite să desemnați persoane drept contacte de moștenire, pentru ca acestea să vă poată accesa contul de iCloud și informațiile personale în cazul decesului dvs.

Aplicația TV

 • Noua filă Store vă permite să explorați, să cumpărați și să închiriați filme, totul dintr‑un singur loc

Această versiune include și următoarele îmbunătățiri pentru iPad:

 • O nouă configurare Notițe pentru a accesa o notiță rapidă glisând din colțul din stânga jos sau din dreapta jos al ecranului
 • Funcționalitatea Mascare e‑mail este disponibilă pentru abonații iCloud+ în aplicația Mail, permițându‑le acestora să creeze adrese de e‑mail unice și aleatorii
 • Puteți acum să ștergeți și să redenumiți tag‑uri în Mementouri și Notițe

Această versiune corectează și următoarele probleme pentru iPad:

 • Era posibil ca Siri să nu răspundă în timp ce rula VoiceOver și iPad‑ul era blocat
 • Pozele ProRAW puteau părea supraexpuse la vizualizarea în aplicații terțe de editare foto
 • Evenimentele din Calendar puteau apărea într‑o zi greșită pentru utilizatorii Microsoft Exchange

Este posibil ca unele funcționalități să nu fie disponibile în toate regiunile sau pe toate dispozitivele Apple.

Actualizare iPhone și iPad

Actualizările la iOS 15.2 și iPadOS 15.2 le sunt recomandate tuturor posesorilor modelelor de iPhone, iPad și iPod touch compatibile cu iOS 15 / iPadOS 15, având în vedere și gravitatea problemelor de securitate adresate.

iOS 15.2 poate fi descărcat și instalat pe iPhone SE / 6s (și modelele ulterioare) și iPod touch generația a 7-a, iar iPadOS 15.2 poate fi instalat pe iPad Air 2 (și modelele ulterioare), iPad mini 4 (și modelele ulterioare) și pe toate modelele de iPad Pro, atât prin intermediul sistemului de actualizare software al iOS / iPadOS (OTA), cât și prin intermediul aplicației iTunes pentru Mac și PC / Finder (pe macOS 10.15 și ulterior). Indiferent de metoda aleasă, pașii necesari pentru actualizarea dispozitivului sunt prezentați în cadrul articolului la care face trimitere linkul de mai jos:

iOS 15.2 / iPadOS 15.2 succed iOS 15.1 / iPadOS 15.1, care reprezintă primele actualizări majore aduse iOS / iPadOS 15, și au oferit o serie de caracteristici noi și importante pe dispozitivele compatibile. Mai multe detalii aici.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS / iPadOS 15.7.3 și iOS 12.5.7 au fost lansate pentru iPhone și iPad

iOS 15.7.3, iPadOS 15.7.3 și iOS 12.5.7 au fost lansate luni seară de către Apple și sunt disponibile, așadar,...

Apple a lansat HomePod 2 – iată ce trebuie să știi despre noua boxă

Apple a anunțat miercuri după-amiază lansarea celei de-a doua generații a boxei inteligente HomePod, care va avea...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
361UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

tvOS 16.3 a fost lansat pentru utilizatorii de Apple TV HD și 4K

Apple a lansat marți seară versiunea finală a tvOS 16.3 pentru toți utilizatorii de Apple TV generațiile 4, 5, 6 și 7 („HD” și...

Apple a lansat actualizarea 16.3 pentru HomePod

La o zi distanță de lansarea iOS 16.3 / iPadOS 16.3, watchOS 9.3 și a macOS Ventura 13.2 , actualizări majore care introduc o lungă listă...

Apple a lansat macOS Monterey 12.6.3 și macOS Big Sur 11.7.3

macOS Monterey 12.6.3 a fost lansat marți seară pentru utilizatorii de Mac. Noua versiune de Monterey este însoțită de o actualizare adusă de către Apple...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.