iOS 15.2 beta 4 și iPadOS 15.2 beta 4 au fost lansate pentru iPhone, iPad și iPod touch. Iată noutățile

- Publicitate -

Apple a lansat joi seară iOS 15.2 beta 4 și iPadOS 15.2 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la două săptămâni distanță de iOS 15.2 / iPadOS 15.2 beta 3.

Având în vedere numărul de versiune, iOS 15.2 și iPadOS 15.2 sunt actualizări majore pentru iOS 15 / iPadOS 15, aducând o serie de caracteristici noi și importante pe iPhone, iPad și iPod touch.

Pentru început, noile actualizări introduc compatibilitate pentru Raport de confidențialitate a aplicațiilor, o caracteristică pe care Apple a prezentat-o inițial la WWDC21 cu ajutorul căreia utilizatorii vor putea vedea cât de des aplicațiile accesează informațiile sensibile la care le-ai oferit acces (localizarea, camera, microfonul și contactele). În plus, raportul de confidențialitate cuprinde informații referitoare la diferitele domenii pe care aplicații și site-uri web accesate le apelează, oferind utilizatorilor o imagine destul de clară asupra a ceea ce se întâmplă „în culise” și ce fac aplicațiile cu datele pe care le colectează.

Raportul de confidențialitate a aplicațiilor poate fi activat din Configurări > Intimitate > Raport de confidențialitate a aplicațiilor > Activați raportul de confidențialitate a aplicațiilor. Ulterior, din același meniu, vei putea vedea, pe măsură ce utilizezi aplicațiile, ce fac acestea cu datele pe care le-au colectat în ultimele șapte zile de la tine.

iOS 15.2 introduce și caracteristica Siguranță comunicare pentru Mesaje într-o variantă foarte apropriată de cea pe care Apple o anunța încă din vara anului curent. Siguranță comunicare este o caracteristică a Partajare familială, care va putea fi, deci, activată de către părinți pe dispozitivele copiilor (Apple nu o activează în mod implicit). Odată activată, aceasta va permite aplicației Mesaje să detecteze imaginile care conțin nuditate ce sunt trimise sau primite de copii. Astfel, în situația în care copilul, indiferent de vârstă, primește sau încearcă să trimită o fotografie în care este detectată nuditate, acea imagine va fi încețoșată, iar cel mic va fi avertizat cu privire la conținutul imaginii, i se va spune că nu este bine să o privească și i se va oferi posibilitatea de a contacta pe cineva în care are încredere (părinții, spre exemplu) cu privire la această situație (de reținut este că alertarea părinților nu se va produce automat atunci când se încearcă trimiterea ori se primește o fotografie care conține nuditate, așa cum anunța Apple din vară, și asta deoarece compania americană a fost avertizată că o astfel de funcționalitate ar putea crea eventuale probleme care sunt victime ale violenței în familie). Referitor la această nouă funcționalitate, trebuie să precizăm că scanarea imaginilor pentru detectarea eventualelor scene de nuditate este realizată pe dispozitiv, în aplicația Mesaje și nu are vreun impact asupra criptării integrale din această aplicație. De asemenea, Apple susține că nu are în continuare acces la Mesaje și că nicio informație referitoare le detectarea de nuditate în mesaje nu părăsește dispozitivul.

În plus, Apple a mai anunțat că dorește să implementeze în Siri și căutarea cu resurse care vor ajuta copiii și părinții să se ferească de eventualele expuneri nedorite online. Utilizatorii care o vor întreba pe Siri cum să raporteze exploatarea de minori, spre exemplu, vor primi informații despre cum pot face acest lucru. Iar dacă un posesor de dispozitiv Apple realizează o căutare referitoare la exploatarea unui minor, Siri și Căutarea vor explica faptul că interesul pentru acest subiect este dăunător, oferind totodată resurse online pentru ajutor în această privință.

Caracteristica iCloud+ Mascare e-mail poate fi folosită direct din aplicația Mail, devenind astfel mult mai facil de utilizat pe dispozitivele Apple. Mascare e-mail este o funcționalitate anunțată odată cu iOS 15 și macOS Monterey și este oferită tuturor celor care plătesc un abonament iCloud (denumit iCloud+). Aceasta oferă posibilitatea de a crea adrese de e-mail unice, aleatorii, care să fie redirecționate automat către adresa de e-mail reală. Asemănătoare unui manager de parole pentru adresele de e-mail, ea permite utilizatorilor să genereze adrese de e-mail în mod aleatoriu pentru fiecare site web sau cont pe care îl creează online. Toate e-mailurile trimise de pe adrese de e-mail aleatorii, create de Apple, sunt redirecționate către adresa/adresele de e-mail reale, astfel încât să poți să le vezi și chiar să le răspunzi (în situația în care vei răspunde, destinatarul va vedea în continuare adresa ta de e-mail mascată). Această caracteristică oferă avantajul că dacă vei începe să primești mesaje nedorite (spam) de la cineva, vei putea să ștergi acea adresă de e-mail și să nu mai primești acele mesaje. În versiunile inițiale de iOS 15 / iPadOS 15 și macOS Monterey, Mascare e-mail a fost accesibilă din configurările iCloud de pe dispozitivele Apple, însă, odată cu iOS 15.2 / iPadOS 15.2 și macOS Monterey 12.1, poate fi accesată direct din Mail (prin efectuarea unui clic pe câmpul De la, atunci când compui un mesaj nou, și selectarea opțiunii de generare a unei adrese de e-mail fictive).

iOS 15.2 mai introduce îmbunătățiri pentru caracteristica S.O.S. urgențe, iar de acum funcționalitatea de apelare automată poate fi activată prin apăsări rapide pe butonul lateral sau prin ținerea apăsată a butonului lateral și a butonului de volum jos. Mai mult, cronometrarea inversă care începe la efectuarea uneia dintre acțiunile mai sus menționate este acum de 8 secunde (și nu de 3, cum era anterior), oferind utilizatorilor ceva mai mult timp de a opri un eventual apel eronat la serviciile de urgențe.

Prezentată odată cu iOS 15 în iunie, caracteristica Moștenire digitală, care permite posesorilor de iPhone și iPad să aleagă una sau mai multe persoane care să aibă acces la datele din dispozitivele lor după decesul lor este acum disponibilă în iOS 15.2 și iPadOS 15.2. Aceasta poate fi accesată din Configurări > Parolă și securitate > Contact moștenitor Alegeți un contact. Persoana sau persoanele selectate în acest meniu vor primi acces la datele tale (poze, videoclipuri, notițe, documente și alte informații personale) în eventualitatea decesului, însă doar după ce vor furniza cheia de acces și o copie după certificatul de deces.

În fine, iOS 15.2 și iPadOS 15.2 mai adaugă, în Găsire, o funcționalitate numită Articole care mă pot urmări, care permite utilizatorilor să scaneze dacă au asupra lor AirTag sau alte obiecte similare care aparțin altor utilizatori. Aplicația TV pentru iPad are acum o bară laterală, care simplifică navigarea în aplicație, iar aspectul sumarului de notificări a fost îmbunătățit, afișând notificările în formă de carduri. Pe iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max, Apple a introdus, după cum a promis încă din urmă cu câteva săptămâni, un comutator care permite oprirea funcționalității de auto-activare a modului Macro.

De îndată ce caracteristicile noi ale iOS 15.2 / iPadOS 15.2 beta 4 vor fi descoperite, le vom prezenta mai jos în cadrul acestui articol.

iOS 15.2 beta 4 și iPadOS 15.2 beta 4 pot fi descărcate de pe Apple Developer Center sau cu ajutorul sistemului de actualizare al iOS, de către toți dezvoltatorii de aplicații care și-au descărcat pe dispozitivele lor profilul pentru iOS 15/iPadOS 15.

Deocamdată, iOS 15.2 / iPadOS 15.2 public beta 4 nu sunt disponibile pentru utilizatori, însă ne așteptăm ca ele să fie publicate pe parcursul săptămânii curente. Nici data lansării versiunilor finale ale iOS/iPadOS 15.2 nu este cunoscută, însă este posibil ca acestea să ajungă pe dispozitivele publicului larg până la finele anului curent.

iOS 15.2 / iPadOS 15.2 succed iOS 15.1 / iPadOS 15.1, care reprezintă primele actualizări majore aduse iOS / iPadOS 15, oferind o serie de caracteristici noi și importante pe dispozitivele compatibile. Mai multe detalii aici.

Notă: Dacă ai instalat iOS 15.2 / iPadOS 15.2 beta 4 și ai descoperit și alte noutăți decât cele mai sus prezentate, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Cum sa faceti o restaurare (restore) unui iPhone, iPad sau iPod touch – Tutorial

Intampiati multe inchideri subite ale aplicatiilor preinstalate pe iPhone, iPad sau iPod touch, iOS-ul merge mai greu...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.