macOS 12.0 Monterey a fost lansat pentru utilizatorii de Mac. Iată toate noutățile

- Publicitate -

A sosit momentul pe care milioane de posesori de Mac l-au așteptat o vară și aproape o toamnă întreagă! Versiunea finală a macOS Monterey 12.0 s-a lansat, ceea ce înseamnă că poate fi descărcată gratis pe toate modelele de Mac eligibile. Monterey a fost testat cu programatorii și utilizatorii încă de la finele lunii iunie, iar prima sa versiune publică are numărul 12.0.1.

S-a lansat macOS Monterey 12.0 Iată toate noutățile

Monterey este denumirea oferită de către Apple versiunii 12 a sistemului de operare macOS.  În primul rând, prin această actualizare, Apple a introdus, în sfârșit, și caracteristica AirPlay pe Mac, permițând redarea conținutului de pe iPhone / iPad pe ecranul Mac-ului.

Asemenea versiunii din iOS și iPadOS, Safari a fost reproiectat din temelii, având o nouă bară de căutare, o bară de instrumente ascunsă și compatibilitate pentru grupuri de file. Schimbările au fost atât de controversate încât în macOS Monterey beta 3, Apple a modificat designul implicit al Safari în urma numeroaselor sesizări venite din partea utilizatorilor, pentru ca în macOS Monterey Release Candidate să se revină complet la designul filelor din Safari 14 (versiunea browserului din macOS Big Sur), având în prezent o bară de adresă dedicată în partea superioară a ferestrei și o secțiune cu file clar delimitate poziționată imediat sub aceasta. Totuși, utilizatorii care preferă aspectul „Monterey” al Safari pot opta pentru acesta din Preferințe… > File > Aranjament file: Compact.

FaceTime a căpătat audio spațial, un Mod Portret pe computerele Mac cu cipuri M1 și caracteristica Izolare Voce care va elimina zgomotele de fundal pentru ca interlocutorii să te audă mai bine. De asemenea, FaceTime va primi, printr-o actualizare ulterioară, și SharePlay, o funcționalitate care va permite utilizatorilor să urmărească emisiuni și filme, să asculte muzică și să își partajeze ecranele dispozitivelor în timpul apelurilor FaceTime efectuate cu alți utilizatori de Mac, iPhone, iPad ș.a.

Partajat cu dvs. este o caracteristică ce va recunoaște melodiile, linkurile, podcasturile, știrile și pozele pe care le-ai primit prin Mesaje și le va evidenția în aplicațiile dedicate pentru a-ți fi mai ușor să le găsești și deschizi. Notițe, asemenea versiunii pentru iPad, are și pe Mac caracteristica Notiță rapidă, care îți permite să notezi rapid un gând fără a părăsi aplicația în care te afli, iar colaborarea în această aplicație este mai facilă grație mențiunilor și vizualizării Activitate.

Aplicația Scurtături din iOS a fost portată și pe Mac cu toate opțiunile pe care le are. Același lucru îl putem spune și despre Concentrare, o funcționalitate care va lucra Handoff și care va ajuta utilizatorii să se concentreze pe diferite activități, primind notificări și putând accesa doar acele aplicații configurate pentru fiecare d în parte (serviciu, acasă ș.a.). Aplicația Hărți a primit și ea o actualizare însemnată, oferind informații cartografice mai bogate în unele zone și alte câteva caracteristici noi, iar grație Text live, Mac-urile vor putea detecta acum textele din poze, permițându-ți să le copiezi sau accesezi (în cazul linkurilor, numerelor de telefon, adreselor ș.a. detectate automat) rapid. De asemenea, grație inteligenței artificiale, computerele Mac vor putea detecta animale, obiecte de artă, obiective turistice, plante și alte obiecte din imagini și îți vor putea oferi informații despre acestea.

Caracteristica Mascare e-mail ascunde adresa IP și previne urmărirea în fundal a activității tale, iar Transmitere privată va proteja căutările în Safari (aceasta din urmă este disponibilă momentan în versiune beta).

Această actualizare va mai introduce și caracteristica intitulată Control Universal, care va permite utilizatorilor să folosească un singur maus, trackpad și o singură tastatură pentru a controla simultan și fără bătăi de cap mai multe computere Mac și iPad. Din păcate, aceasta va fi disponibilă, conform Apple, până la finele anului curent, printr-o actualizare intermediară adusă Monterey.

Mai multe detalii despre caracteristicile noi din macOS Monterey, pe care Apple le-a introdus pe parcursul perioadei de testare cu programatorii și utilizatorii sunt disponibile aici.

macOS Monterey 12.0 Notițele lansării

macOS Monterey vă permite să vă conectați, să partajați și să creați ca niciodată până acum. Bucurați-vă de noile îmbunătățiri audio și video pentru FaceTime, inclusiv audio spațial și modul Portret. Sporiți-vă eficiența cu instrumente puternice pentru productivitate, precum modurile de concentrare, notițele rapide și grupurile de file din Safari. Lucrați în mod fluid de pe toate dispozitivele cu AirPlay pe Mac.

FaceTime

• Audio spațial face să pară că vocea provine din direcția vorbitorului de pe ecran în apelurile FaceTime de grup

• Modul Izolare voce blochează zgomotele de fundal pentru a oferi claritate maximă vocii dvs.

• Modul Spectru larg aduce în conversație toate sunetele din mediul înconjurător

• Modul Portret focalizează asupra dvs. prin estomparea fundalului pe computerele Mac cu cip M1

• Vizualizarea în grilă afișează persoanele în ferestre de aceeași dimensiune și evidențiază vorbitorul activ

• Linkuri FaceTime pentru invitarea prietenilor la apeluri de pe dispozitive Apple, Android sau Windows

Mesaje

• “Partajate cu dvs.” afișează conținutul partajat prin Mesaje în aplicațiile de pe Mac

• Noua secțiune “Partajate cu dvs.” în aplicațiile Poze, Safari, Podcasturi și TV

• Mai multe poze sunt afișate drept colaje sau teancuri în Mesaje

Safari

• Grupurile de file vă ajută să salvați, organizați și sincronizați filele pe toate dispozitivele

• Împiedicarea inteligentă a urmăririi ascunde adresa dvs. IP față de urmăritori

• Opțiunea de a folosi o bară de file compactă vă permite să vedeți pe ecran mai mult dintr-o pagină web

Concentrare

• Concentrarea vă permite să filtrați automat notificările în funcție de activitatea curentă

• Opțiuni de personalizare a unui mod de concentrare pentru activități precum muncă, jocuri, lectură ș.a.m.d.

• Modurile de concentrare funcționează pe toate dispozitivele Apple

• Statusul vă informează contactele că ignorați notificările

Notiță rapidă și Notițe

• Funcționalitatea Notiță rapidă vă permite să luați notițe din orice aplicație sau site web, pe care să le revedeți ulterior cu ușurință

• Tagurile vă ajută să categorisiți rapid notițele în funcție de subiect și să le faceți mai ușor de găsit

• Mențiunile vă permit să îi notificați pe ceilalți participanți despre actualizările importante din notițele partajate

• Modul de vizualizare Activitate indică cine a făcut modificări recente într-o notiță partajată

AirPlay pe Mac

• Funcționalitatea AirPlay pe Mac vă permite să partajați conținut de pe iPhone sau iPad direct pe Mac

• Compatibilitatea difuzoarelor cu AirPlay permite redarea muzicii prin intermediul sistemului de sunet al Mac-ului

Text live

• Funcționalitatea Text live vă permite să interacționați cu textul din pozele aflate oriunde în sistem

• Posibilitatea de a copia, traduce și căuta referințe pentru textul care apare în poze

Scurtături

• Noua aplicație vă ajută să automatizați sarcinile cotidiene, pentru a le îndeplini mai rapid

• Galerie cu scurtături predefinite pe care le puteți adăuga și executa în tot sistemul

• Editorul de scurtături vă ajută să proiectați scurtături personalizate pentru fluxuri de lucru specifice

• Posibilitate de convertire automată a fluxurilor de lucru Automator în scurtături

Hărți

• Glob 3D interactiv cu detalii îmbunătățite pentru munți, oceane și multe altele pe computerele Mac cu cip M1

• Hărțile detaliate ale orașelor afișează altitudinea, copacii, clădirile, obiectivele și multe altele pe computerele Mac cu cip M1

Intimitate

• Protecția intimității Mail împiedică expeditorii să vă urmărească activitatea din aplicația Mail

• Indicator de înregistrare în centrul de control pentru aplicațiile care accesează microfonul

iCloud+

• Transmisia privată iCloud (beta) împiedică companiile să creeze un profil detaliat al activității dvs. de navigare

• Mascarea e-mailului creează adrese de e-mail unice, aleatorii, care redirecționează corespondența în cutia dvs. poștală

macOS Monterey 12.0 Actualizare

Actualizarea la noua versiune majoră de macOS este, desigur, recomandată tuturor utilizatorilor care posedă Mac-uri eligibile. Ea poate fi descărcată și instalată gratuit atât din Preferințe sistem > Actualizare softwarecât și urmând linkul direct de mai jos (urmați linkul mai ales dacă noua versiune a macOS nu apare în secțiunea de Actualizări a macOS).

Actualizarea la macOS Monterey poate fi efectuată de utilizatorii care posedă modele de Mac compatibile (vezi lista completă urmând linkul de mai jos) cu aproximativ 10 GB liberi pe disc.

Notă: Înainte de a instala macOS Monterey vă recomandăm să efectuați un backup cu Time Machine sau cu un alt program similar pentru a evita eventuale pierderi ale datelor cauzate de diverse probleme survenite în timpul actualizării.

Dezvoltatorii și utilizatorii care și-au actualizat sistemele la macOS Monterey Release Candidate 2 nu vor putea descărca și instala și actualizarea de acum, în condițiile în care acestea au același număr de build.

macOS Monterey 12.0 sosește pe Mac-uri la aproximativ o lună distanță față de versiunea finală a iOS 15, dar în aceeași zi cu versiunea finală a iOS 15.1.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS 16.4 beta 4 și iPadOS 16.4 beta 4 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Apple a lansat miercuri seară iOS 16.4 beta 4 și iPadOS 16.4 beta 4 pentru dezvoltatorii de...

macOS 13.3 Ventura beta 4 a fost lansat

macOS Ventura 13.3 beta 4 a fost lansat miercuri seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center....

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
362UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

macOS 13.3 Ventura beta 4 a fost lansat

macOS Ventura 13.3 beta 4 a fost lansat miercuri seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center. Noul build de Ventura sosește la aproximativ...

watchOS 9.4 beta 4 a fost lansat pentru Apple Watch

Apple a lansat miercuri seară watchOS 9.4 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noul build al sistemului de operare pentru Apple Watch sosește la...

iOS 16.4 beta 4 și iPadOS 16.4 beta 4 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Apple a lansat miercuri seară iOS 16.4 beta 4 și iPadOS 16.4 beta 4 pentru dezvoltatorii de aplicații. Noile versiuni de prelansare sosesc la o...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.