macOS 11.3 Big Sur beta 5 a fost lansat. Iată ce noutăți aduce

- Publicitate -

macOS Big Sur 11.3 beta 5 a fost lansat marți seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center. Noul build de Big Sur sosește la aproximativ o săptămână distanță de macOS Big Sur 11.3 beta 4.

macOS Big Sur 11.3 reprezintă o nouă actualizare importantă pentru macOS 11, introducând, în primul rând, un număr mai mare de opțiuni de personalizare pentru Safari. Mai precis, a fost adăugată o modalitate de a rearanja diferitele secțiuni de pe Pagina de pornire (Favorite, Cititor, Sugestii Siri, Raport intimitate ș.a.), iar programatorilor li se oferă posibilitatea de a dezvolta noi caracteristici pentru Pagina de pornire a browserului. Tot în browserul preinstalat din macOS, a fost inclusă compatibilitate pentru redare video WebM (un format de nișă oferit ca alternativă gratuită pentru codecul H.264 folosit în formatul MP4, ce permite fișierelor video să rămână de dimensiuni reduse fără a scădea calitatea).

În plus, actualizarea 11.3 a macOS Big Sur include optimizări pentru accesarea de aplicații iOS pe Mac-urile cu procesoare M1. Atunci când sunt rulate aplicații pentru iPhone și iPad pe Mac-urile M1, va fi disponibil un panou cu preferințe „Alternative tactile”, care va permite utilizatorilor să stabilească acele comenzi de taste care să înlocuiască diferitele gesturi cu degetul pe care le-ai putea face pe un iPhone sau iPad. În plus, aplicațiile pentru iPadOS pot fi lansate într-o fereastră mai mare dacă afișajul Mac-ului o permite. Alternativele tactile pot fi activate pentru aplicațiile iPhone și iPad făcând clic pe numele acestora în bara de meniu și selectând opțiunea Preferințe, permițându-ți de aici să personalizezi atingerile și glisările.

Tot pentru utilizarea aplicațiilor din iOS pe Mac-urile cu M1, Apple a mai adăugat și caracteristica „Emulator controler”, care poate fi activată pentru aplicațiile de iPhone și iPad pentru a cartografia butoanele de control din jocuri pe taste și butoanele de pe maus. Emulatorul acesta va permite jocurilor pentru iPhone și iPad care sunt compatibile cu controlerele de jocuri să poată fi controlate cu acuratețe folosind un maus și / sau o tastatură, atunci când ele sunt jucate de pe un Mac cu M1.

macOS 11.3 Big Sur mai include și compatibilitate pentru noile controlere PlayStation 5 DualSense și Xbox Series X/S, precum și cele peste 200 de caractere emoji actualizate și noi pe care Apple le-a inclus și în iOS 14.5 și iPadOS 14.5. În aplicația Mementouri, noua versiune a sistemului de operare permite sortarea intrărilor după data scadenței, data la care au fost create, prioritate și titlu, adăugând, totodată, posibilitatea de a imprima listele cu mementouri dorite din Fișier > Tipărește. O altă noutate pentru aplicația Mementouri este posibilitatea de a muta intrările individuale dintr-o listă într-alta prin gestul „trage și plasează”, un lucru ce nu a fost disponibil până acum.

În aplicația Muzică, macOS 11.3 aduce o nouă secțiune intitulată „Realizat pentru dvs.”, care va oferi abonaților Apple Music posibilitatea de a găsi mixaje personalizate și liste de redare „Reluați”. Secțiunea Ascultați acum a fost actualizată și poate evidenția evenimentele live. Pentru redarea de muzică, noua versiune a aplicației preinstalate include opțiunea de auto-redare care permite serviciului de streaming de la Apple să redea muzică și după ce o listă / coadă de redare s-a finalizat (melodiile redare în continuare vor fi similare celor din biblioteca Apple Music și celor deja redate). Noua funcționalitate pentru auto-redare poate fi activată, în timpul redării unei piese, făcând clic pe butonul „listă” din colțul dreapta sus al ferestrei Muzică și comutând butonul buclă din partea de sus a meniului afișat.

Rămânând la capitolul muzică și audio, noua versiune a macOS Big Sur 11.3 adaugă în sfârșit compatibilitate pentru perechile stereo HomePod, astfel că utilizatorii care posedă două boxe configurate astfel vor putea să le configureze ca opțiune de ieșire a sunetului implicită. În versiunile de macOS de până acum, HomePod-urile configurate ca perechi stereo nu erau recunoscute, iar redarea în pereche putea fi realizată numai din secțiunea AirPlay ori din aplicația Muzică, fiind necesară selectarea lor individuală de fiecare dată când doreai să asculți astfel. În macOS 11.3 beta 1, o pereche stereo HomePod este afișată ca o singură opțiune în lista de ieșire sunet, iar selectarea unei perechi de boxe va reda conținutul audio în mod stereofonic.

Aplicația Apple News (indisponibilă în România) are acum o filă Apple News+ reproiectată, care include acum o secțiune dedicată „Pentru dvs.” și o nouă filă „Navigare” care simplifică navigarea prin conținutul disponibil. Noua secțiune Pentru dvs. este proiectată pentru a oferi abonaților Apple News+ posibilitatea de a-și găsi revistele și ziarele favorite mult mai rapid, adăugând totodată noi instrumente pentru administrarea edițiilor descărcate.

La accesarea meniului Despre acest Mac, noua versiune a sistemului de operare include o interfață Asistență reproiectată, care oferă detalii cu privire la garanția Mac-ului respectiv și permite inițierea procedurii de reparare. Practic, acest nou meniu lucrează într-o manieră similară cu cel corespondent din iOS și iPadOS, iar indiciile disponibile arată că Apple s-ar putea să aducă pe Mac inclusiv aplicația sa de Asistență.

Codul macOS 11.3 sugerează că funcționalitatea de alimentare optimizată a bateriei MacBook-urilor se va asigura că bateria acestora este alimentată complet înaintea începerii unui eveniment în calendar. Se pare că aceasta este programată pentru a alimenta complet MacBook-ul cu trei ore înainte de ora de început a primului eveniment din calendar.

macOS 11.3 beta 5 poate fi descărcat și instalat de îndată pe Mac-urile dezvoltatorilor de aplicații (care au mai avut instalate versiuni beta de macOS 11 pe Mac-ul pe care doresc să îl actualizeze), via secțiunea Actualizare software din Preferințe sistem.

Versiunea finală a macOS 11.3 va fi lansată, probabil, la „începutul primăverii”, adică după data de 20 martie.

macOS 11.3 succede macOS 11.2.3, o actualizare care a adresat o problemă de securitate. Mai multe detalii despre noutățile aduse de macOS Big Sur 11.2.3 sunt disponibile aici.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS 9 beta 2 a fost lansat de către Apple pentru dezvoltatori

La puțin peste două săptămâni după ce a lansat iOS 9 beta 1 pentru dezvoltatorii de aplicații, compania...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate pentru iPhone și iPad cu noutăți importante în Uniunea Europeană

iOS 17.4 și iPadOS 17.4 au fost lansate marți seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a lansat MacBook Air cu chipset M3

Apple a lansat astăzi o actualizare pentru gama MacBook Air (13 inch și 15 inch), care oferă chipset-uri M3, compatibilitate îmbunătățită pentru afișajele externe,...

iOS 17.4 va permite instalarea de aplicații din afara App Store pe iPhone și iPad, în UE

Urmare a faptului că pe data de 6 martie 2024 intră în vigoare actul legislativ privind piețele digitale (DMA - Digital Markets Act) pe...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.