macOS 11.3 Big Sur beta 3 a fost lansat. Iată ce noutăți aduce

macOS Big Sur 11.3 beta 3 a fost lansat miercuri dimineață pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center. Noul build de Big Sur sosește la aproximativ două săptămâni distanță de macOS Big Sur 11.3 beta 2.

macOS Big Sur 11.3 reprezintă o nouă actualizare importantă pentru macOS 11, introducând, în primul rând, un număr mai mare de opțiuni de personalizare pentru Safari. Mai precis, a fost adăugată o modalitate de a rearanja diferitele secțiuni de pe Pagina de pornire (Favorite, Cititor, Sugestii Siri, Raport intimitate ș.a.), iar programatorilor li se oferă posibilitatea de a dezvolta noi caracteristici pentru Pagina de pornire a browserului. Tot în browserul preinstalat din macOS, a fost inclusă compatibilitate pentru redare video WebM (un format de nișă oferit ca alternativă gratuită pentru codecul H.264 folosit în formatul MP4, ce permite fișierelor video să rămână de dimensiuni reduse fără a scădea calitatea).

În plus, actualizarea 11.3 a macOS Big Sur include optimizări pentru accesarea de aplicații iOS pe Mac-urile cu procesoare M1. Atunci când sunt rulate aplicații pentru iPhone și iPad pe Mac-urile M1, va fi disponibil un panou cu preferințe care va permite utilizatorilor să stabilească acele comenzi de taste care să înlocuiască diferitele gesturi cu degetul pe care le-ai putea face pe un iPhone sau iPad. În plus, aplicațiile pentru iPadOS pot fi lansate într-o fereastră mai mare dacă afișajul Mac-ului o permite.

macOS 11.3 Big Sur mai include și compatibilitate pentru noile controlere PlayStation 5 DualSense și Xbox Series X/S, precum și cele peste 200 de caractere emoji actualizate și noi pe care Apple le-a inclus și în iOS 14.5 și iPadOS 14.5. În aplicația Mementouri, noua versiune a sistemului de operare permite sortarea intrărilor după data scadenței, data la care au fost create, prioritate și titlu, adăugând, totodată, posibilitatea de a imprima listele cu mementouri dorite din Fișier > Tipărește. O altă noutate pentru aplicația Mementouri este posibilitatea de a muta intrările individuale dintr-o listă într-alta prin gestul „trage și plasează”, un lucru ce nu a fost disponibil până acum.

În aplicația Muzică, macOS 11.3 aduce o nouă secțiune intitulată „Realizat pentru dvs.”, care va oferi abonaților Apple Music posibilitatea de a găsi mixaje personalizate și liste de redare „Reluați”. Secțiunea Ascultați acum a fost actualizată și poate evidenția evenimentele live. Pentru redarea de muzică, noua versiune a aplicației preinstalate include opțiunea de auto-redare care permite serviciului de streaming de la Apple să redea muzică și după ce o listă / coadă de redare s-a finalizat (melodiile redare în continuare vor fi similare celor din biblioteca Apple Music și celor deja redate). Noua funcționalitate pentru auto-redare poate fi activată, în timpul redării unei piese, făcând clic pe butonul „listă” din colțul dreapta sus al ferestrei Muzică și comutând butonul buclă din partea de sus a meniului afișat.

Rămânând la capitolul muzică și audio, noua versiune a macOS Big Sur 11.3 adaugă în sfârșit compatibilitate pentru perechile stereo HomePod, astfel că utilizatorii care posedă două boxe configurate astfel vor putea să le configureze ca opțiune de ieșire a sunetului implicită. În versiunile de macOS de până acum, HomePod-urile configurate ca perechi stereo nu erau recunoscute, iar redarea în pereche putea fi realizată numai din secțiunea AirPlay ori din aplicația Muzică, fiind necesară selectarea lor individuală de fiecare dată când doreai să asculți astfel. În macOS 11.3 beta 1, o pereche stereo HomePod este afișată ca o singură opțiune în lista de ieșire sunet, iar selectarea unei perechi de boxe va reda conținutul audio în mod stereofonic.

Aplicația Apple News (indisponibilă în România) are acum o filă Apple News+ reproiectată, care include acum o secțiune dedicată „Pentru dvs.” și o nouă filă „Navigare” care simplifică navigarea prin conținutul disponibil. Noua secțiune Pentru dvs. este proiectată pentru a oferi abonaților Apple News+ posibilitatea de a-și găsi revistele și ziarele favorite mult mai rapid, adăugând totodată noi instrumente pentru administrarea edițiilor descărcate.

La accesarea meniului Despre acest Mac, noua versiune a sistemului de operare include o interfață Asistență reproiectată, care oferă detalii cu privire la garanția Mac-ului respectiv și permite inițierea procedurii de reparare. Practic, acest nou meniu lucrează într-o manieră similară cu cel corespondent din iOS și iPadOS, iar indiciile disponibile arată că Apple s-ar putea să aducă pe Mac inclusiv aplicația sa de Asistență.

Codul macOS 11.3 sugerează că funcționalitatea de alimentare optimizată a bateriei MacBook-urilor se va asigura că bateria acestora este alimentată complet înaintea începerii unui eveniment în calendar. Se pare că aceasta este programată pentru a alimenta complet MacBook-ul cu trei ore înainte de ora de început a primului eveniment din calendar.

macOS 11.3 beta 3 poate fi descărcat și instalat de îndată pe Mac-urile dezvoltatorilor de aplicații (care au mai avut instalate versiuni beta de macOS 11 pe Mac-ul pe care doresc să îl actualizeze), via secțiunea Actualizare software din Preferințe sistem.

Versiunea finală a macOS 11.3 va fi lansată, probabil, la „începutul primăverii”, adică după data de 20 martie.

macOS 11.3 succede macOS 11.2, o actualizare care a introdus o serie de corecturi și îmbunătățiri. Mai multe detalii despre noutățile aduse de macOS Big Sur 11.2 sunt disponibile aici.

macOS 11.3 beta 3 Noutăți

  • Rosetta: noua actualizare de macOS ar putea restricționa accesul la caracteristica Rosetta 2 pe Mac-urile cu M1 într-una sau mai multe regiuni de pe glob. Utilizatorul Twitter Steve Moser a descoperit noi linii de cod în prezentul build de macOS ce indică faptul că „Rosetta va fi eliminată la instalarea acestei actualizări / Rosetta nu mai este disponibilă în această regiune. Aplicațiile care folosesc Rosetta nu vor mai funcționa”. Apple nu specifică deocamdată care sunt regiunile în care Rosetta 2 va fi dezactivată. Vă reamintim că Rosetta 2 permite Mac-urilor cu cipuri Apple precum M1 să acceseze aplicații X86 proiectate pentru Mac-urile cu procesoare Intel.
  • Jocuri: noul build de macOS include posibilitatea de a-ți alege harta de butoane de control pentru jocuri.
  • Game Center: a fost inclusă opțiunea „Permite conexiunile cu prietenii” în Game Center, care, dacă va fi dezactivată, va opri posibilitatea aplicațiilor de a-ți cere să se conecteze cu prietenii tăi de pe Game Center și va opri partajarea listei cu prieteni pe aplicațiile unde ți-ai oferit deja acordul.

Notă: Dacă ai efectuat actualizarea la macOS 11.3 Big Sur beta 3 și ai descoperit noutăți, te rugăm să ne anunți printr-un comentariu, mai jos în cadrul acestui articol.

Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785FaniÎmi place
8,531CititoriConectați-vă
363CititoriConectați-vă
92AbonațiAbonați-vă
Reclamă

Cele mai recente articole

tvOS 15.2 RC a fost lansat pentru Apple TV HD și Apple TV 4K

Apple a lansat tvOS 15.2 Release Candidate (RC) pentru dezvoltatorii de aplicații. Noua versiune a sistemului de operare pentru Apple TV sosește la câteva zile...

macOS 12.1 Monterey RC a fost lansat

macOS Monterey 12.1 Release Candidate (RC) a fost lansat marți seară pentru toți dezvoltatorii înscriși pe Apple Developer Center. Noul build de Monterey sosește...

watchOS 8.3 RC a fost lansat pentru Apple Watch

watchOS 8.3 Release Candidate (RC) a fost lansat pentru programatori. Noua versiune a watchOS sosește pe Apple Watch-urile dezvoltatorilor la câteva zile distanță de a...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.