Compania Apple a emis în această seară un comunicat de presă cu scopul de a prezenta ce rezultate financiare a obținut în T3 2019 (trimestrul 4 al anului fiscal 2019 în SUA).

Potrivit comunicatului Apple, cifra de afaceri înregistrată în al treilea trimestru al anului 2019 de gigantul californian a fost de 64 miliarde de dolari, în creștere cu 1,1 miliarde de dolari (sau 2%) față de cifra de afaceri înregistrată în același trimestru al anului 2018 (62,9 miliarde de dolari). Din aceste 64 miliarde de dolari încasate de Apple, 60% provin din afara SUA.

Profitul înregistrat de compania americană în trimestrul iulie-septembrie a fost de 13,7 miliarde de dolari sau 3,03$ pe acțiune, fiind mai mic decât profitul de 14,12 miliarde de dolari sau 2,,91 $ pe acțiune raportat în același trimestru al anului trecut. Cu toate acestea, rezultatul pe acțiune a fost mai mare cu patru procente decât cel obținut în aceeași perioadă a anului precedent (3,03$ față de 2,91$), atingând un nou record trimestrial. Un aspect important de precizat este acela că profitul Apple a scăzut în contextul unei ușoare reduceri a marjei de profit raportată la cea din anul precedent (38% față de 38,3%).

Acesta este al patrulea trimestru fiscal consecutiv în care Apple nu mai raportează vânzările totale pentru principalele categorii de produse hardware, astfel că nu știm evoluția exactă comparativ cu anul precedent. În prezent, compania americană prezintă încasările pe diferite segmente, lăsând analiștii să estimeze numărul de unități vândute după diferiți algoritmi de calcul.

Serviciile oferite de Apple, pe de altă parte, au atins un nou maxim istoric, aducând companiei 12,5 miliarde de dolari în trimestrul trecut. Comparativ cu trimestrul trei al anului precedent (când aduceau 10,6 miliarde de dolari), această categorie de produse a înregistrat o creștere cu 18 de procente.

„Am încheiat un senzațional an fiscal 2019 cu cele mai mari încasări din T4 de până acum, susținute de creșterea accelerată a serviciilor, dispozitivelor care pot fi purtate și a iPad. Având în vedere faptul că recenzenții și clienții sunt înnebuniți de noua generație de iPhone, astăzi se lansează noile AirPod-uri Pro cu sistem de anulare a zgomnotelor, mult-așteptata sosire a Apple TV+ este la numai două zile distanță și avem cea mai bună gamă de produse și servicii de până acum, suntem foarte optimiști cu privire la ceea ce ne rezervă trimestrul Sărbătorilor” – Tim Cook, director general Apple.

Pe parcursul trimestrului fiscal 3 al anului în curs, compania americană a rambursat investitorilor peste 21 de miliarde de dolari prin intermediul programului său de returnare de capital. Din aceste 21 de miliarde, aproape 18 miliarde de dolari s-au dus pe răscumpărarea de acțiuni, iar 3,5 miliarde de dolari au fost cheltuite pe dividende. De menționat este și faptul că, în trimestrul încheiat la 30 septembrie, Apple a avut un flux de numerar operațional record de 19,9 miliarde de dolari.

Având în vedere rezultatele mai sus menționate, consiliul director al companiei a stabilit plata de dividende în valoare de 0,77 $ la fiecare acțiune până la data de 14 noiembrie.

Compania din Cupertino se așteaptă ca în trimestrul fiscal curent (perioada octombrie-decembrie) să aibă încasări cuprinse între 85,5 miliarde de dolari și 89 miliarde de dolari, o marjă brută cuprinsă între 37,5 și 38,5 de procente, costuri de operațiuni cuprinse între 9,6 miliarde $ și 9,8 miliarde $ și alte cheltuieli sau încasări de 200 de milioane de dolari.

Per total, pe tot parcursul anului fiscal din SUA, Apple a încasat 260,2 miliarde de dolari și a înregistrat un profit net de 55,3 miliarde de dolari. În anul fiscal 2018, spre exemplu, compania americană a înregistrat încasări totale de 265,6 miliarde de dolari și un profit net de 59,5 miliarde de dolari.

Teleconferința în cadrul căreia au fost discutate aceste rezultate financiare și prezentate alte realizări ale companiei de către directorul general Tim Cook și de către directorul economic Luca Maesri poate fi ascultată aici.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.