Pe lângă iPhone Xs și iPhone Xs Max, Apple a prezentat pe 12 septembrie și un al treilea model de iPhone, mai ieftin – iPhone XR – care reprezintă o combinație reușită între iPhone 8 și iPhone Xs.
iPhone XR păstrează de la iPhone 8 carcasa din aluminiu și sticlă, camera cu un singur obiectiv (pe care o îmbunătățește), afișajul LCD (pe care, de asemenea, îl îmbunătățește), clasificarea IP67 și prețul mai mic. De la iPhone Xs, noul iPhone preia o mulțime de elemente – ecranul din muchie în muchie, cu o diagonală de 6,1 inchi (situându-se astfel între un iPhone Xs și un iPhone Xs Max), puternicul procesor Apple A12 Bionic cu noua generație a procesorului neural, sistemul de cameră frontală TrueDepth, Face ID și altele. În plus, el vine și câteva lucruri unice: un sistem de cameră avansat care creează portrete folosind un singur obiectiv și șase finisaje.
iPhone XR ne ajută să ajungem la și mai multă lume cu cele mai noi inovații iPhone. El este plin cu cele mai noi tehnologii, inclusiv un afișaj Liquid Retina care merge din muchie în muchie, cea mai nouă cameră TrueDepth cu autentificare Face ID mai rapidă, noul cip A12 Bionic pe 7nm cu a doua generație a procesorului neural și o cameră de 12 megapixeli care înregistrează fotografii avansate în modul Portret și Lumină Portret. Noul iPhone XR are o nouă carcasă splendidă din sticlă și aluminiu de calitatea celui folosit în industria aerospațială care are protecție IP67 împotriva lichidelor și a prafului, autonomie a bateriei pentru o zi întreagă și vine în șase finisaje superbe. iPhone XR permite mai multor oameni să aibă experiența grozavă a celei mai recente tehnologii iPhone X, într-un design nou, la un preț mai accesibil – Phil Schiller, vicepreședinte executiv Apple pentru marketing global.
iPhone XR Carcasă din aluminiu și sticlă în șase noi finisaje
iPhone XR nu doar că are nume de iPhone X, dar și arată ca unul. El vine cu un panou frontal realizat din „cea mai rezistentă sticlă pusă vreodată într-un smartphone” în care afișajul a fost împins la limită prin eliminarea butonului principal și folosirea unui nou panou LCD Liquid Retina. Desigur, iPhone XR nu scapă de „bretonul” care a atras atât de multe discuții la iPhone X și nici de o mică ramă în jurul ecranului, care este totuși puțin mai lată decât cea pe care o întâlnim la iPhone X / Xs.
Realizat din aceeași sticlă durabilă și rezistentă la zgârieturi ca și panoul frontal, spatele noului iPhone XR oferă încărcare wireless și se îmbină perfect cu rama anodizată realizată dintr-un aluminiu seria 7000 de calitatea celui întâlnit în industria aerospațială.
Amintindu-ne parcă de iPhone 5c, noul iPhone XR este disponibil în nu mai puțin de șase finisaje: alb, negru, albastru, galben, coral, și (PRODUCT)RED. Pentru toate acestea, Apple folosește un proces de colorare a sticlei în șapte straturi, anodizează aluminiul de pe ramă și inelul din jurul camerei principale pentru a obține un finisaj sofisticat.
Dintre toate culorile în care este disponibil, cea mai specială este (PRODUCT)RED. Nu pentru că nuanța este un roșu Ferrari care îți fură privirea, ci mai ales pentru că Apple donează o parte dintre încasările obținute către Fondul Global de luptă împotriva HIV/SIDA pentru a susține programele de testare, consiliere, tratare și prevenție a răspândirii virusului HIV, cu o atenție sporită pe eliminarea transmiterii virusului de la mamele bolnave la copiii lor nenăscuți.
Un alt aspect important al iPhone XR este clasificarea IP67. Aidoma iPhone 8 și iPhone 8 Plus, noul iPhone XR este rezistent la apă, praf și stropiri cu cafea, suc sau ceai, obținând o clasificare IP67. Aceasta înseamnă că el poate fi scufundat în apă la o adâncime de până la 1,5m, vreme de până la 30 de minute. iPhone XR nu este, așadar, la fel de rezistent la contectul cu apa precum iPhone Xs și iPhone Xs Max, care au obținut o clasificare IP68, ceea ce înseamnă că sunt rezistente la scufundarea în apă la o adâncime de până la 2m, vreme de 30 de minute.
În ceea ce privește dimensiunile, iPhone XR măsoară 150,9 mm pe lungime, 75,7 mm pe lățime și 8,3 mm în grosime, cântărind 194 de grame. El este, astfel, puțin mai scund, mai îngust, mai gros și mai greu decât iPhone 8 Plus (158,4mm / 78,1mm / 7,5mm / 202 grame), dar și decât iPhone Xs Max (157,5 mm / 77,4 mm / 7,7 mm / 208 grame).
iPhone XR Cel mai avansat afișaj LCD
Ecranul Liquid Retina de 6,1 inchi al iPhone XR nu doar că arată superb pentru că se întinde dintr-o muchie într-alta a panoului frontal, dar este și cel mai acurat din industrie. El oferă suport pentru varietatea largă a gamei cromatice și tehnologia True Tone, pentru o experiență de vizualizare mai naturală. Sticla laminată cu precizie, acoperirea avansată a pixelilor și anti-aliasing sub-pixel permit afișajului noului iPhone să urmeze curbele dispozitivului, în timp ce un panou de iluminare regândit îi permit se se întindă până în colțuri.
Rezoluția noului ecran de 6,1 inchi al iPhone XR este de numai 1792 pe 828 pixeli, adică puțin peste cea a standardului HD. Și chiar dacă are o densitate a pixelilor destul de generoasă (326 pixeli per inch), acest ecran nu va permite utilizatorilor să urmărească videoclipuri Full HD la rezoluția completă, așa cum permit iPhone Xs și iPhone Xs Plus, spre exemplu.
Un alt aspect dezamăgitor la ecranul iPhone XR este lipsa 3D Touch. Dacă exceptăm iPhone SE, acesta este primul iPhone de la 6s încoace care nu are 3D Touch, ceea ce înseamnă că utilizatorii de iPhone XR nu vor putea privi rapid anumite pagini web / fotografii etc., precum nu vor putea deschide nici anumite meniuri (cum ar fi pe ecranul principal) printr-o simplă apăsare mai puternică pe elementul dorit.
În rest, neavând un buton principal, iPhone XR va fi controlat la fel ca și un iPhone X sau iPhone Xs. Aceasta înseamnă că interacțiunea utilizatorilor cu el se va rezuma la numeroase glisări pe ecran, precum și că Apple a introdus caracteristica ce permite atingerea ecranului pentru a-l trezi (aceasta era disponibilă până acum numai la iPhone-urile cu afișaje OLED).
iPhone XR Chipset A12 Bionic și un nou procesor neural
Deși este un iPhone mai ieftin, în inima iPhone XR stă același chipset de ultimă oră ca și cel din iPhone Xs. Creat de Apple, A12 Bionic este cel mai inteligent și mai puternic chipset pus vreodată într-un smartphone, fiind primul de acest tip produs folosind un proces de fabricație pe 7nm. Noul chipset vine cu o arhitectură cu șase nuclee fuzionate, dintre care două nuclee sunt de înaltă performanță și patru sunt eficiente din punct de vedere energetic. Comparativ cu iPhone X și al său chipset A11 Bionic, cele două nuclee performante din A12 sunt cu 15% mai rapide, iar cele patru eficiente sunt cu 50% mai eficiente.
În plus, chipsetul A12 Bionic din iPhone XR, iPhone Xs și iPhone Xs Max are un GPU cu patru nuclee, care este cu 50 de procente mai rapid decât cel din iPhone X, un procesor de semnal imagine (ISP) mai puternic, oferă codificare video și nu numai.
Noua generație a procesorului neural din chipsetul A12 Bionic a fost gândită de către Apple pentru a furniza învățare automată avansată peste tot – de la fotografie la realitatea augmentată. Aceasta folosește nu mai puțin de 8 nuclee, care îi permit să realizeze până la 5 bilioane de operațiuni pe secundă (de opt ori mai multe decât putea realiza chipsetul A11 Bionic). Drept urmare, planurile sunt acum detectate cu mult mai rapid pentru ARKit și este posibilă introducerea unor noi caracteristici care să folosească învățarea automată în timp real.
Iar dacă cele de mai sus nu erau suficiente, procesorul neural a fost deschis în iOS 12 în frameworkul Core ML, permițând dezvoltatorilor să creeze aplicații care să utilizeze motorul de învățare automată extrem de eficient. Conform Apple, Core ML rulează cu procesorul neural din A12 Bionic cu până la de nouă ori mai rapid comparativ cu cel din A11 Bionic, folosind totodată numai o zecime din energia folosită de cel din urmă.
În pofida performanțelor sale ridicate, iPhone XR oferă o autonomie medie a bateriei cu o oră și jumătate mai bună decât cea a iPhone 8 Plus. În ceea ce privește încărcarea, iPhone XR se poate încărca rapid prin cablu (numai cu un adaptor USB-C, care nu vine inclus în cutie), dar și wireless.
iPhone XR Cameră avansată cu un singur obiectiv
iPhone XR are o cameră de 12 megapixeli cu diafragma f/1.8, obiectiv cu unghi larg, stabilizare optică, un senzor complet nou care oferă auto-focalizare mai rapidă, pixeli mai mari și adânci care îmbunătățesc fidelitatea imaginilor și calitatea filmărilor și a pozelor înregistrate atunci când luminozitatea este scăzută.
Mai mult, datorită îmbunătățirilor aduse procesorului de semnal imagine (ISP), procesorului neural și algoritmilor, iPhone XR devine primul model de iPhone cu o singură cameră principală ce este capabil să înregistreze fotografii în mod Portret cu spectaculosul efect bokeh. Și, la fel ca și în cazul iPhone Xs și iPhone Xs Max, iPhone XR le oferă utilizatorilor posibilitatea de a controla profunzimea, prin ajustarea nivelului de blur al fundalului. De asemenea, el include caracteristica Lumină portret și poate înregistra selfie-uri Portret cu camera TrueDepth de 7MP și diafragmă f/2.2.
Alături de Mod Portret, iPhone XR vine și cu caracteristica HDR Inteligent pe care o întâlnim și la celelalte două noi modele de iPhone pe care Apple le-a prezentat astăzi. Aceasta aduce mai multe elemente luminoase și detalii în umbrele din fotografii.
La capitolul înregistrare video, camera avansată a iPhone XR poate înregistra la o rezoluție de până la 4K cu până la 60 de cadre pe secundă sau, la ralanti, Full HD, 1080p, cu până la 240 de cps. Mai mult, în cazul videoclipurilor înregistrate cu până la 30 de cps, iPhone XR oferă și o gamă dinamică extinsă. În fine, iPhone XR înregistrează sunete stereo în timpul filmărilor, pentru o separare mai bună a sunetelor.
Cu camera frontală, iPhone XR poate înregistra video la o rezoluție de până la 1080p, cu până la 60 de cadre pe secundă. De asemenea, datorită camerei TrueDepth, iPhone XR le oferă utilizatorilor Animoji și Memoji în Mesaje și FaceTime.
iPhone XR Tehnologii avansate
Surprinzător sau nu, iPhone XR împrumută de la iPhone Xs și sistemul de autentificare facială Face ID pe care l-am văzut prima oară la iPhone X. Spre deosebire de modelul de anul trecut, însă, caracteristica de recunoaștere facială din iPhone XR și Xs este mai rapidă și cel puțin la fel de sigură, întrucât folosește procesorul neural, englava sigură și camera TrueDepth pentru detectarea profunzimilor, astfel încât să nu poată fi păcălit la fel ca și sistemele de recunoaștere facială bidimensionale întâlnite la alte telefoane.
La capitolul LTE, iPhone XR este capabil să atingă viteze Gigabit pentru ca utilizatorii să se bucure de descărcarea mult mai rapidă a conținutului dorit.
În plus, iPhone XR este Dual SIM. Da, ați citit bine! La fel ca și iPhone Xs, iPhone XR permite folosirea unui nanoSIM și a unui eSIM digital. Astfel, pe lângă cartela ta, atunci când călătorești vei putea să achiziționezi un plan de date de la un operator local pentru a beneficia de prețuri mai bune. Modelele de iPhone XR comercializate în China, în schimb, vor permite utilizatorilor să introducă două cartele nanoSIM într-un sertar special conceput.
iPhone XR Lansare și preț
iPhone XR va fi disponibil în versiuni de 64GB, 128GB și 256GB cu finisajele alb, negru, albastru, galben, coral și (PRODUCT)RED.
Apple susține că precomenzile pentru acest iPhone vor începe abia pe data de 19 octombrie, într-o zi de vineri, lansarea urmând a avea loc o săptămână mai târziu, pe 26 octombrie. Peste 50 de țări fac parte din primul val de lansări al acestui model de iPhone și, da, România se numără printre acestea.
În ceea ce privește prețurile, iPhone XR este comercializat în Europa la un preț de pornire de 849€ (pentru varianta de 64GB). Acest preț este similar cu cel pe care l-a avut iPhone 8 Plus la lansare, fiind cu 300€ mai mic decât prețul de pornire al iPhone Xs și cu 400€ mai ieftin decât un iPhone Xs Max. Celelalte două versiuni de iPhone XR, de 128GB și 256GB, vor costa 909€, respectiv 1.019€.