iOS 11.3 este următoarea actualizare majoră pe care o vor primi dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch compatibile cu iOS 11.

Disponibilă din primăvară pentru publicul larg, noua versiune a sistemului de operare iOS va veni, potrivit gigantului californian, cu noi modalități de a experimenta realitatea augmentată pe iPhone și iPad, noi caractere Animoji pe iPhone X, posibilitatea de a-ți vedea fișa medicală în aplicația Sănătate, noi informații privind starea bateriilor modelelor mai vechi de iPhone și multe alte caracteristici menite să îmbunătățească experiența de utilizare.

Baterie și Performanță

După cum promitea la finele anului trecut, Apple va integra în iOS 11.3 noi caracteristici care le vor prezenta utilizatorilor sănătatea bateriei dispozitivului lor iPhone și, la nevoie, le vor recomanda înlocuirea ei.

Conform Apple, aceste informații noi se vor găsi pe dispozitivele iPhone 6 / 6 Plus (sau mai recente; până la iPhone 7 / 7 Plus, decoamdată) în Configurări > Baterie.

În ceea ce privește caracteristica de gestionare a consumului de energie care a fost introdusă în iOS 10.2.1 și a scandalizat atât de multă lume în ultimele luni, ei bine, Apple a anunțat că iOS 11.3 le va arăta utilizatorilor dacă aceasta este pornită și gestionează dinamic performanța maximă a unor componente de sistem pentru a preveni închiderea neașteptată a dispozitivelor iPhone cu baterii „îmbătrânite chimic.” Acum, în situația în care un utilizator constată că această funcționalitate este pornită și dorește să o oprească, va putea face acest lucru din Configurări > Baterie, cu riscul însă de a întâmpina opriri neașteptate ale dispozitivului iPhone.

Noi experiențe de realitate augmentată

ARKit din iOS 11 a pus realitatea augmentată în mâinile a sute de milioane de posesori de iPhone și iPad, transformând astfel iOS în cea mai mare platformă AR din lume. iOS 11.3 continuă inovațiile în acest domeniu, și va oferi dezvoltatorilor de aplicații ARKit 1.5.

Noua versiune a frameworkului deschide ușa către noi experiențe AR captivante, integrând mai bine lumea reală și oferind noi instrumente pentru a crea o nouă generație de aplicații bazate pe realitatea augmentată.

Potrivit Apple, pe lângă suprafețele orizontale, cum ar fi cele ale scaunelor și meselor, ARKit va reuși, începând cu versiunea 1.5, să recunoască și plaseze obiecte virtuale pe suprafețe verticale, cum ar fi cele ale pereților și ușilor, dar va putea și să reprezinte mai acurat suprafețele cu forme neregulate, cum ar fi mesele rotunde. Mai mult, folosind unele tehnici avansate de viziune artificială pentru a găsi și recunoaște poziția unor imagini bidimensionale (semne, postere, afișe), ARKit le va putea integra în noi experiențe AR – dezvoltatorii de aplicații vor putea astfel să umple un muzeu cu exponate interactive sau vor putea aduce la viață un afiș de film.

Apple susține că începând din iOS 11.3, vizualizarea lumii reale prin camera iPhone și iPad (în AR) se va face la o rezoluție cu 50% mai mare. În plus, acum va fi posibilă și auto-focalizarea în AR pentru o perspectivă mai clară ca oricând.

Mesaje

Aplicația Mesaje este din nou în centrul atenției, Apple anunțând că iOS 11.3 va aduce două noutăți importante pentru unii utilizatori.

Prima dintre acestea este la nivelul Animoji. Caracteristica ce le permite utilizatorilor de iPhone X să își transpună vocea și expresiile faciale pe niște caractere emoji pentru a crea scurte înregistrări video amuzante va primi patru noi caractere – leu, urs, dragon și craniu. Astfel, numărul total de caractere Animoji disponibile în aplicația Mesaje va ajunge la 16 odată cu iOS 11.3.

Inspirată din Facebook Messenger, cea de-a doua caracteristică nouă a aplicației Mesaje, Conversații Business, le va oferi utilizatorilor noi modalități de a comunica, cu diferite companii începând din iOS 11.3. Grație acestei funcționalități noi, utilizatorii vor putea iniția o conversație iMessage cu un reprezentant al unei companii, vor putea face o programare în service sau/și vor putea face cumpărături prin Apple Pay direct din aplicația Mesaje.

Ea va fi introdusă în beta odată cu lansarea versiunii finale a iOS 11.3 și inițial va funcționa inițial doar cu unele companii partenere – Discover, Hilton, Loew’s și Wells Fargo. Uitilizatorii îngrijorați că vor fi asaltați cu mesaje nedoritetrebuie să știe că noile Conversații Business nu partajează informațiile de contact ale utilizatorilor și ne vor permite să încheiem discuția în orice moment dorim.

Fișe medicale în Sănătate

Aplicația Sănătate a iOS 11.3 va avea o nouă funcționalitate extrem de utilă. Intitulată Fișe medicale, aceasta va aduce laolaltă spitale, clinici și datele din aplicația Sănătate, pentru a-i ajuta pe utilizatori să găsească într-un singur loc, oricând doresc, informațiile lor medicale de la diferiți furnizori.

Conform Apple, pacienții instituțiilor medicale participante vor putea vedea în Fișe medicale informațiile lor medicale de la diferite instituții și vor primi notificări regulate cu privire la rezultatele analizelor medicale, medicamentele care trebuiesc administrate, starea de sănătate și nu numai.

Fișe medicale este bazată pe FHIR (un standard folosit pentru transferul informațiilor medicale în format electronic) și va cripta datele de sănătate ale utilizatorilor. Mai mult, accesul la aceste fișe va fi protejat cu codul de acces al iPhone.

Din păcate, noile fișe medicale din Sănătate nu vor fi prea folositoare în România în perioada imediat următoare, din acest program făcând parte deocamdată numai câteva clinici și spitale din SUA (mai multe detalii aici).

Alte noutăți din iOS 11.3

  • Apple Music va încerca să îndepărteze de YouTube pe acei utilizatori care vizionează clipuri muzicale. Potrivit Apple, noua versiune a aplicației Muzică va scoate la suprafață clipurile video, oferind utilizatorilor posibilitatea de a viziona toate clipurile muzicale dorite – de la cele mai noi, la cele clasice – și de a experimenta noi liste de redare cu clipuri muzicale. Mai mult, Apple se laudă că urmărirea acestor clipuri nu va fi întreruptă de reclame.
  • Aplicația Apple News (disponibilă doar în SUA, Australia și Regatul Unit al Marii Britanii) va avea o nouă secțiune Video în meniul Pentru dvs., oferind utilizatorilor posibilitatea de a descoperi cele mai interesante clipuri ale zile. De asemenea, ea va avea o secțiune Top știri îmbunătățită.
  • Autentificare software HomeKit le va oferi dezvoltatorilor o nouă modalitate de a face compatibile cu HomeKit accesoriile existente, fără a afecta în mod negativ securitatea și intimitatea utilizatorilor.
  • Compatibilitate pentru AML (Localizare Mobilă Avansată). Dispzoitivele iPhone vor putea trimite automat locația curentă atunci când apelează serviciile de urgență în țările în care AML este folosit.

Potrivit Apple, iOS 11.3 va fi lansat în primăvara acestui an. Până atunci, dezvoltatorii și utilizatorii membri Apple Beta Program vor putea testa noua actualizare pe dispozitivele lor iPhone și iPad. Prima versiune beta de iOS 11.3 va fi lansată astăzi, iar până la sfârșitul săptămânii în curs ar trebui să fie disponibilă și prima versiune beta publică a acestei actualizări.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.