Apple a ridicat astăzi interdicția impusă jurnaliștilor și youtuberilor de a publica recenzii sau alte tipuri de conținut cu privire la iPhone X, astfel că pe Internet au apărut o mulțime de așa-zise recenzii sau unboxing-uri ale noului dispozitiv.
În cazul în care vă întrebați de ce le numesc așa-zise recenzii, ei bine, motivul este acela că niciunul dintre jurnaliștii care au publicat iPhone X Review nu au avut la dispoziție mai mult de 24 de ore pentru a testa dispozitivul. Iar 24 de ore este incredibil de puțin chiar și pentru a te obișnui cu un smartphone, darămite pentru a-ți forma o părere complexă cu privire la ceea ce oferă (de aceea, unii dintre jurnaliști recunosc că articolele publicate sunt mai mult ciorne și că vor veni cu completări).
Chiar și așa, mai jos am făcut un rezumat al câtorva dintre ideile importante prezente în „recenziile” iPhone X și am încorporat câteva dintre unboxingurile și videoclipurile detaliate despre noul dispozitiv.
iPhone X „Recenzii”
Nilay Patel de la The Verge afirmă în articolul său că Face ID – sistemul de identificare a chipurilor din iPhone X – „lucrează grozav cel mai adesea,” însă are mici probleme atunci când lumina (naturală ori artificială) este prea puternică.
I took a walk outside our NYC office in bright sunlight, and Face ID definitely had issues recognizing my face consistently while I was moving until I went into shade or brought the phone much closer to my face than usual. I also went to the deli across the street, which has a wide variety of lights inside, including a bunch of overhead florescent strips, and Face ID also got significantly more inconsistent.
În ceea ce privește ecranul, Patel remarcă faptul că aplicațiile neoptimizate pentru afișajul cu adâncitură al iPhone X au borduri negre „urâte” în zona superioară și inferioară.
Apps that haven’t been updated for the iPhone X run in what you might call “software bezel” mode: huge black borders at the top and bottom that basically mimic the iPhone 8. And a lot of apps aren’t updated yet: Google Maps and Calendar, Slack, the Delta app, Spotify, and more all run with software bezels. Games like CSR Racing and Sonic The Hedgehog looked particularly silly. It’s fine, but it’s ugly, especially since the home bar at the bottom of the screen glows white in this mode.
Scott Stein de la CNET susține că durează până te obișnuiești cu noile gesturi și combinații cerute de iPhone X pentru a te întoarce la ecranul principal, accesa comutatorul de sarcini și invoca Siri ori Apple Pay.
A number of new gestures take the place of the old home button. I kept reaching for the phantom button over the first few hours, feeling like I’d lost a thumb. […]
Meanwhile, there’s a new, large side button that brings up Siri and Apple Pay. I instinctively pressed and held it to shut down my phone, then I realized that is not what that button does. (To turn off the phone, you now hold that same side button *and* the lower volume button at the same time, which feels far from intuitive.)
Those gestures added up to some difficult maneuvers as I walked Manhattan streets in the Flatiron between my office and a local barber shop. At the end of the first day, I admit: sometimes I missed the simple home button.
David Pierce de la Wired a avut ideea năstrușnică de a testa iPhone X în timp ce sărea pe o trambulină. Rezultatul îl puteți vedea în clipul video de mai jos.
Matthew Panzarino de la TechCrunch a fost la Disneyland în California pentru a testa iPhone X în diferite scenarii din lumea reală. Cu acest prilej, el a remarcat faptul că Face ID „lucrează foarte bine” și este „incredibil de ușor de configurat.”
You choose to enable it and then rotate your nose around the points of a clock twice. That’s it. Second, it worked the vast majority of times I tried it, it never once unlocked using a picture of myself or another person’s face and the failure rate seemed to be about the same as Touch ID — aka almost never. As hoped, it’s definitely faster than the first generation of Touch ID, though perhaps slightly slower than the second gen.
La capitolul poze, Panzarino a remarcat că, atunci când lumina exterioară este bună, nu este aproape nicio diferență între imaginile produse de iPhone X și cele produse de iPhone 8 Plus, iar acest lucru era de așteptat având în vedere faptul că cele două dispozitive împart aceeași senzori și aceleași procesoare de semnal imagine.
În privința afișajului, în contextul problemelor pe care Google Pixel 2 XL le are, Panzarino a afirmat că nu a întâlnit până acum efectul de ardere a afișajului la iPhone X, însă atenționează asupra faptului că nu a folosit primul iPhone cu afișaj OLED suficient de mult pentru a spune cu certitudine dacă acest fenomen va apărea sau nu pe el.
I haven’t been using the phone long enough to determine whether it is “burn-in proof” or whatever you want to call it, but Apple insists that it has done a ton of work to mitigate the problem. And I do use Twitter, with a static menu bar, a whole heck of a lot and see no burn in so far. That’s the best info I can give you besides that the Pixel 2’s burn-in started showing up pretty quickly.
Geoffrey A. Fowler de la The Washington Post afirmă în recenzia lui că Face ID a funcționat „în 9 situații din 10” în testul său inițal, și nu a putut fi păcălit de o barbă falsă pusă peste fața lui.
In my initial tests, it worked nine times out of 10. You really have to hold it in front of your face like you’re taking a selfie. Too close, in particular, and it won’t work. It recognized me in the dark, and when I put on sunglasses — but not when, in the interest of science, I put on a fake beard. (Apple says it adapts to handle beards when they come on more slowly.
În plus, recenzii la iPhone X mai găsiți și pe:
- Digital Trends
- Forbes
- Financial Post
- Business Insider
- Mashable
- CNBC
- iMore
- Above Avalon
- The Independent
- BuzzFeed News
- The Loop
- The Telegraph
- SlashGear
- The Economic Times of India
- Tom’s Guide
- TechRadar
- Engadget
Așadar, jurnaliștii par să fie impresionați de aspectul frumos al carcasei iPhone X și de felul în care funcționează Face ID (o componentă față de care multă lume încă este sceptică, dar care se dovedește că funcționează mult mai bine decât Touch ID). Mai puțin impresionați sunt însă de adâncitura făcută în ecran de camera TrueDepth și noii senzori, precum și de schimbarea modului de interacționare (era clar că această modificare va cere puțină obișnuință din partea utilizatorilor).
În cazul în care dorești să afli mai multe despre performanțele, camerele și/sau autonomia noului iPhone, va trebui să mai aștepți câteva zile până când vor apărea recenziile detaliate.
iPhone X Unboxing
Mai mulți dintre youtuberii care au primit noile iPhone X de la Apple s-au gândit să își exprime primele impresii despre noul smartphone în cadrul unor videoclipuri de tip „unboxing.” Astfel, pe lângă experiența avută în prima zi de utilizare a iPhone X, ei ne prezintă și experiența pe care o vor avea toți cei care și-au cumpărat sau își vor cumpăra noul smartphone.
Încorporate mai sus și mai jos, unboxingurile ne confirmă că ambalajul iPhone X nu este cu nimic mai special decât cel al iPhone 8 sau iPhone 8 Plus, spre exemplu. Astfel, pe capacul cutiei remarcăm prezența unei imagini la scară 1:1 cu fața noului dispozitiv, în timp ce pe laterale și pe spate este inscripționat „iPhone,” respectiv o listă cu detalii despre modelul din cutie.
Deschizând cutia, vom observa același aranjament și aceleași accesorii pe care le-am tot văzut de la iPhone 7 încoace. Mai precis, pe lângă documentație și stickere (care sunt incluse într-un plic ce stă deasupra ecranului iPhone X), Apple a inclus sub dispozitiv tradiționalul cablu USB la Lightning, adaptorul de alimentare, căștile EarPods și adaptorul jack la Lightning.
iPhone X „Delicatese”
Ajuns în sfârșit pe mâna jurnaliștilor și youtuberilor, iPhone X oferă în sfârșit răspunsuri la întrebările pe care unii dintre noi ni le-am pus încă de când a fost prezentat:
- Notificări: Atunci când ecranul său este blocat, iPhone X nu afișează conținutul notificărilor, făcând astfel imposibil de văzut mesajele, alertele Facebook (și altele) de către persoane neautorizate.
- Mod Accesare Ușoară: Introdus odată cu iPhone 6 și 6 Plus, modul Accesare Ușoară este prezent și pe iPhone X, făcând astfel mai ușor de folosit dispozitivul cu o singură mână. Acesta poate fi activat din Configurări și accesat prin efectuarea unei glisări în jos pe bara din zona inferioară a ecranului.
- Multitasking: Noul mod de interacționare cu iPhone X le aduce utilizatorilor îmbunătățiri pentru multitasking. Astfel, ei vor putea trece la aplicația următoare sau reveni la cea de dinainte printr-o glisare spre dreapta/stânga în zona inferioară a ecranului.
- Captură de ecran: În lipsa butonului principal, iPhone X permite efectuarea capturilor de ecran prin apăsarea simultană a butonului de mărire a volumului și a butonului lateral.
- Face ID: Sistemul de recunoaștere facială este capabil să te recunoască chiar și atunci când ai ochelari de vedere / soare pe ochi (de asemenea, te poate recunoaște inclusiv atunci când nu ai ochelarii de vedere pe ochi, chiar dacă l-ai configurat având ochelarii pe ochi).
- Noul sistem poate fi păcălit de fratele sau sora geamănă, însă nu întotdeauna, după cum se arată în testele realizate de Mashable și Business Insider.
- Touch ID: Într-un interviu cu Matthew Panzarino, vicepreședintele Apple Dan Riccio a afirmat că Apple nu a încercat niciun moment să găsească o modalitate de a implementa Touch ID sub afișajul ori în butonul lateral sau pe carcasa iPhone X, concentrându-se încă de la început pe perfecționarea Face ID. Această afirmație venită din partea unui oficial Apple este interesantă în condițiile în care luni de zile s-a vorbit despre problemele pe care le are Apple în încercarea de a implementa Touch ID pe iPhone X, apărând inclusiv o serie de imagini cu așa-zise prototipuri ale iPhone X ce aveau senzorul implementat în carcasă (la fel ca și multe dintre smartphone-urile cu Android).
“I heard some rumor [that] we couldn’t get Touch ID to work through the glass so we had to remove that,” Riccio says, answering a question about whether there were late design changes. “When we hit early line of sight on getting Face ID to be [as] good as it was, we knew that if we could be successful we could enable the product that we wanted to go off and do and if that’s true it could be something that we could burn the bridges and be all in with. This is assuming it was a better solution. And that’s what we did. So we spent no time looking at fingerprints on the back or through the glass or on the side because if we did those things, which would be a last-minute change, they would be a distraction relative to enabling the more important thing that we were trying to achieve, which was Face ID done in a high-quality way.”
suupeeer fain! e mai frumos negru… asta e parerea mea!