O înregistrare a unei prezentări secrete folosite de Apple pentru a-și învăța angajații despre cultura scurgerilor de informații a fost publicată astăzi pe Internet de către The Outline și ne prezintă o parte dintre eforturile depuse de compania californiană pentru a preveni și urmări scurgerile de informații.

Intitulată „Oprire Persoane prin care se scurg informații – Păstrare Secret la Apple,” prezentarea durează în jur de o oră și este ținută de o echipă formată din cei mai buni experți în securitate și comunicații de la Apple. Potrivit The Outline, prezentarea la care au participat în jur de 100 de angajați Apple ar fi avut loc la începutul lunii în curs și face parte dintr-o serie mai lungă de evenimente secrete pe care le pregătește compania americană.

„Oprire Persoane prin care se scurg informații – Păstrare Secret la Apple” începe prin a vorbi despre echipa de Securitate Globală a companiei americane. Condusă de o serie de foști membri ai Agenției de Securitate Națională, Biroului Federal de Investigații, Serviciilor Secrete și Armatei SUA, această echipă este formată dintr-un număr secret de investigatori din întreaga lume a căror sarcină principală este de a „preveni ajungerea informației [n.r. secrete] la competitori, falsificatori și presă.” Conform prezentării, atunci când apar scurgeri de informații cu privire la produse nelansate ale Apple, membrii acestei echipe lucrează cot la cot pentru a găsi autorii acestor „scăpări,” transmițând informațiile în Cupertino, la sediul Apple.

Trecând mai departe, în cadrul prezentării secrete a gigantului californian au fost redate o serie de videoclipuri scurte, dintre care unul ni-l prezenta pe directorul general al Apple, Tim Cook, în timp ce dezvăluia un nou produs în cadrul unui eveniment media major. Scopul redării acestui videoclip a fost de a le aminti angajaților importanța extrem de mare pe care o are bucuria din momentul dezvăluirii unui produs nou.

După finalul primului videoclip, Hubbert s-a adresat încăperii. „Ați auzit ce a spus Tim, <<Mai avem încă un lucru>> Deci care este acel încă un lucru?” a întrebat ea. „Surpriză și bucurie. Surpriza și bucuria de atunci când prezentăm lumii un produs despre care nu s-au scurs informații. Are un impact incredibil de mare, într-un mod cât se poate de pozitiv. Este în ADN-ul nostru. Este în brandul nostru. Dar atunci când scurgerile apar, ele [se dovedesc a fi] și mai de impact. Sunt o lovitură directă în noi cu toții.”

Regretul cofondator Apple, Steve Jobs, a fost notoriu și pentru obsesia de a ține în secret produsele nelansate, iar din prezentarea apărută acum pe Internet reiese că actualul director general al companiei americane continuă eforturile depuse de predecesorul său. Iată ce a spus Greg Joswiak, vicepreședinte Apple pentru marketing iPod, iPhone și produse iOS.

Asta [n.r. păstrarea în secret a produselor nelansate] a devenit un mare lucru pentru Tim. Practic, ar trebui să fie important pentru toți de la Apple întrucât noi nu mai putem tolera asta [n.r. scurgerea de informații]. (…) Adânc în suflet am convingerea că dacă angajăm persoane inteligente se vor gândi la asta, o vor înțelege și în cele din urmă vor face ceea ce trebuie, adică să-și țină gura închisă.

După vorbele lui Joswiak, prezentarea s-a concentrat pe informațiile care au scăpat atât din lanțul de furnizori, cât și din sediul companiei americane. În acest context, David Rice a afirmat că eforturile depuse de Apple pentru a reduce scurgerile de informații mai ales din lanțul de furnizori au dat roade, 2016 fiind primul an când mai multe informații au fost scăpate din campusul Apple decât de la furnizori. Acesta a mers până într-acolo încât a declarat că Apple își urmărește muncitorii din fabrici mai intens decât Administrația pentru Siguranța Traficului.

Deși scurgerile de informații din campusul companiei au crescut recent, Rice a asigurat angajații prezenți la eveniment că Apple nu adoptă o cultură de tipul „Big Brother.” Chiar și așa, expertul Apple nu s-a sfiit să recunoască faptul că Apple depune eforturi mai intense ca oricând pentru prevenirea scurgerilor de informații, îndemnând totodată angajații să fie vigilenți și în privința a accea ce spun în fața prietenilor, membrilor familiei și chiar a altor angajați.

„Trec printr-o grămadă de probleme pentru că nu vorbesc despre ceea ce lucrez în fața nevestei, copiilor… prietenilor, familiei,” a spus un angajat într-un videoclip. „Nu vă spun să renunțați la toate relațiile,” a spus Rice, „ci că trebuie să aveți un monitor al relațiilor pe care să îl folosiți în mod constant.”  Ne așteptăm ca angajații Apple să fie discreți până și în birourile lor. Holurile și Anticamerele Apple sunt  prezentate drept „zone roși,” care „nu sunt locuri unde să vorbești,” a spus Rice. Frica de a „sparge caracterul secret” ar putea fi motivul pentru care unii dintre angajații noi ai Apple tind să își șteargă conturile de Twitter.

În cadrul prezentării secrete, Apple și-a asigurat angajații că pot discuta aspectele normale ale locurilor lor de muncă, cu oricine își doresc, dând ca exemple discuțiile despre „cât de rău este șeful,” cât sunt plătiți, etc. De asemenea, compania americană își încurajează oamenii să raporteze autorităților dacă sunt martori ai unor activități ilegale, inclusiv atunci când sunt în timpul serviciului. Cât despre produsele hardware și software nelansate, Joswiak a declarat cu subiect și predicat că angajații ar trebui să își țină pliscurile închise.

Articolul complet de pe The Outline poate fi citit aici și vă recomandăm să o faceți dacă sunteți curioși să vedeți pe larg cum tratează Apple protecția informațiilor secrete.


Referitor la cele mai sus discutate, trebuie să remarcăm două lucruri:

  1. O conferință secretă a Apple în care se discută despre prevenirea scurgerilor de informații a scăpat pe Internet. Asta poate spune multe despre cât mai are Apple de lucru la acest capitol (asta, desigur, dacă înregistrarea nu a fost scăpată cu bună știință).
  2. Prezentarea aceasta poate fi o bună explicație a motivului pentru care suntem în luna iunie și nu avem imagini cu nicio componentă reală a iPhone 8 ori a celorlalte modele de iPhone pe care le vom vedea în toamnă. De fapt, tot ce avem până acum sunt informații venite de la analiști și niște schițe asupra cărora planează mari semne de întrebare și de la care au plecat majoritatea (dacă nu toate) machetele, prototipurile, tocurile și matrițele iPhone 8 pe care le-am văzut în ultimele săptămâni. Or, în atari condiții, se prea poate să nici nu vedem foarte multe imagini cu iPhone 8 și componentele sale reale până la lansare…

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.