Evenimentul Microsoft Build 2017 a adus câteva vești bune pentru dezvoltatori și utilizatorii de iPhone și iPad care folosesc PC-uri cu Windows.

Potrivit companiei Microsoft, viitorul Windows 10 Fall Creators Update va funcționa mai bine împreună cu dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch, întrucât le va permite dezvoltatorilor să folosească Microsoft Graft pentru a asocia aplicațiile desktop cu aplicațiile pentru mobil disponibile pe App Store. Astfel, utilizatorii vor putea să reia pe iPhone sau iPad aplicațiile compatibile accesate de pe PC-ul cu Windows 10 exact din locul în care au rămas pe computer.

Mai mult decât atât, actualizarea din toamnă a Windows 10 va include un clipboard în cloud, care le va permite utilizatorilor de Windows, iOS și/sau Android să copieze conținutul de pe un dispozitiv și să îl lipească pe un alt dispozitiv (de exemplu, va fi posibilă copierea unui text de pe Windows și lipirea lui pe iPhone).

În cazul în care ceea ce am descris mai sus vă sună cunoscut, ei bine, pe macOS aceste funcționalități există de câțiva ani grație caracteristicii Continuitate și cu siguranță lucrează mai bine decât cea care va fi inclusă în Windows (să nu uităm totuși că iOS este un sistem de operare închis, deci o integrare prea profundă nu este posibilă pentru terți precum Microsoft). O altă problemă pentru Microsoft și utilizatori sunt dezvoltatorii, care vor trebui să lege aplicațiile lor desktop de cele pentru mobil, precum și să-și publice aplicațiile desktop pe Windows Store, astfel încât ele să lucreze cu noile funcționalități.

Noua funcționalitate „ridică” este utilă în special pe dispozitivele mobile, unde Microsoft speră ca dezvoltatorii de aplicații să înceapă să își asocieze aplicațiile lor pentru desktop pentru [n.r. a permite] reularea experiențelor pe dispozitive precum iPhone sau Android. Microsoft creează de asemenea un clipboard în cloud care va străbate Windows, iOS și Android pentru a le permite oamenilor să copieze conținut de pe un PC și să îl lipească pe un telefon.

În plus, actualizarea Windows 10 din toamnă va mai aduce, printre altele, o Cronologie, care va afișa toate aplicațiile folosite anterior de utilizatori, indiferent de dispozitivele de pe care le-au accesat (ea se bazează și pe funcționalitatea descrisă mai sus). De asemenea, Fișiere OneDrive la Cerere va introduce în Windows o modalitate simplă de control a documentelor descărcate din cloud, iar Fluent Design va fi ajustat, astfel încât utilizatorii să sesizeze o mică îmbunătățire a aspectului sistemului de operare.


Pentru dezvoltatori, Microsoft a publicat deja pe App Store Xamarin Live Player, o aplicație pentru iPhone și iPad, care le va permite dezvoltatorilor să testeze și depaneze viitoarele aplicații pentru iOS realizate cu Xamarin de pe un PC. Astfel, Microsoft devine prima companie care le oferă dezvoltatorilor posibilitatea de a crea aplicații pentru iPhone și iPad fără a avea neapărată nevoie de un Mac.

Cu Xamarin Live Player, dezvoltatorii vor putea să facă totul de pe PC-ul lor Windows: Conectează-ți doar dispozitivul Android, iPhone-ul sau iPad-ul la PC via USB și vei putea ținti direct aceste dispozitive în timpul dezvoltării.

„Asociază-ți simplu dispozitivul tău cu Visual Studio scanând un cod QR și atinge depanare, așa cum ai face în mod normal,” explică Nat. „Aplicația va fi instalată în câteva secunde în aplicația Live Player, permițându-ți să dezvolți și testezi rapid schimbările fără a trebui să recompilezi și reinstalezi aplicația ta. De asemenea, vei putea stabili puncte de întrerupere și depana aplicația ta, pe dispozitiv și prin aer.”


Alături de aplicația pentru iOS, Microsoft a mai lansat săptămâna aceasta și versiunea finală a Visual Studio pentru Mac. Astfel, după o lungă perioadă de testare, mediul de dezvoltare integrat este disponibil într-o versiune finală și stabilă pe Mac, oferind dezvoltatorilor posibilitatea de a crea aplicații pentru macOS, iOS, tvOS, watchOS, Android, web și cloud, precum și jocuri bazate pe platforma Unity.

Descărcarea Visual Studio pentru Mac se poate face gratuit de oricine (link direct), însă pentru pachetele profesionale și enterprise va fi necesară plata un abonament (același ca și pentru Windows).

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.