Curios să vadă cum este să lucrezi într-una dintre fabricile care asamblează cele mai râvnite telefoane, Dejian Zeng, un absolvent al Universității New York, și-a petrecut vara trecută lucrând pe linia de producție a iPhone 6s și iPhone 7 de la Pegatron.

Într-un interviu extins acordat celor de la Business Insider, Zeng a prezentat în detaliu experiența pe care a avut-o cât timp a lucrat la Pegatron, oferind totodată câteva detalii interesante despre modul în care funcționează fabricile partenere Apple și despre viața angajaților prin mâinile cărora trec zilnic mii de iPhone-uri.

Atunci când a ajuns la fabrică, Zeng primise un loc de muncă pe linia de asamblare finală a iPhone. Singura sarcină a lui era de a lipi un abțibild pe spatele iPhone 6s și de a adăuga un șurub. Din nou și din nou. El a descris acest proces ca fiind „foarte plictisitor.”

Atmosfera plicticoasă era accentuată de faptul că angajaților nu le este permis să vină pe linia de producție cu aparatură electronică, motiv pentru care ei nu pot nici măcar să asculte muzică atât timp cât lucrează. Pentru a se asigura că această restricție nu este încălcată și pentru a evita scurgerea de informații, Pegatron ia diferite măsuri de securitate, cum ar fi scanarea angajaților cu detectoare de metal.

Măsurile de securitate se înăspresc în momentul în care se lucrează la modelele de iPhone ce nu au fost anunțate de către Apple. Potrivit lui Zeng, fabrica la care lucra a început din august să producă dispozitive iPhone 7, motiv pentru care se efectuau două verificări de securitate, angajații trecând inclusiv prin detectoare de metal capabile să identifice până și sârmele din sutiene (în acel moment este interzis să ai la / pe tine orice fel de metal).

Alături de măsurile de securitate complementare, înaintea lansării de noi modele de iPhone mai sunt construite noi linii de asamblare speciale, iar angajații Apple sosesc în număr mai mare pentru a identifica eventualele nereguli:

Când produceam iPhone 7, erau oameni de la Apple în fiecare zi pentru a monitoriza procesul deoarece este un nou produs care vor să vadă dacă are noi probleme.

Echipa de conducere a fabricii devine foarte, foarte atentă. Trebuie să fii foarte, foarte curat. (…) Procesul s-a schimbat mult deoarece obișnuia să fie doar o linie de asamblare. Au făcut-o o cameră curată, ca și cum doreau să țină mizeria afară.

În ceea ce privește salariul, Zeng a câștigat echivalentul a 450$ pe lună, sumă care include și plata orelor suplimentare. El susține că lucra până la 12 ore pe zi (din care avea dreptul la o oră și jumătate de pauză; neplătită), 5 zile pe săptămână. Cazarea în camere comune era inclusă în salariu, însă nu și hrana.

La 450$ pe lună, Zeng nu câștiga nici pe departe suficient pentru a-și permite să cumpere unul dintre dispozitivele pe care le asambla de zor. Din acest motiv, majoritatea colegilor săi aveau telefoane chinezești de la Oppo sau alte firme similare și nu iPhone.

Și chiar dacă banii câștigați sunt puțini, Zeng susține că unii dintre colegii lui vedeau producția unui iPhone ca fiind „o chestie foarte cool.” Mai mult, acesta afirmă că atunci când a început producția de iPhone 7 toată lumea știa că este vorba despre un dispozitiv nelansat.

În pofida felului în care era văzută de către unii colegi ideea de a asambla iPhone, Zeng susține că locurile de muncă pe linia de asamblare a iPhone nu sunt nici detestate, dar nici apreciate, motiv pentru care angajații se schimbă foarte des: „este absolut normal pentru muncitori să plece după două săptămâni sau o lună de lucru.”

Îl consideram doar un job care ne putea aduce bani. Nimeni nu se bucură de proces deoarece rezultatul obținerii unui loc de muncă este așteptarea de a pleca.

Singurul lucru la care ne gândeam erau doar bani, bani, bani. Am nevoie de ceva bani pentru familia mea, am nevoie să-mi susțin viața, copiii.

În ceea ce privește instructajul pentru siguranță, Zeng ne spune că Pegatron era „foarte atentă” și că pregătirea era făcută cu mare seriozitate. Toți angajații primesc două zile de instructaj în cadrul cărora accentul cel mai mare se pune pe siguranță. De asemenea, lor li se cere să descarce o aplicație specială creată de Apple, care include toate documentele de instruire și informațiile cu privire la orele siplimentare.

Răspunzând solicitării celor de la Business Insider, un purtător de cuvânt al Apple a declarat că gigantul american are zilnic angajați în fabricile Pegatron și efectuează audituri regulate pentru a se asigura că niciunul dintre muncitori nu lucrează mai mult de 60 de ore pe săptămână. De asemenea, acesta a afirmat că salariile de la Pegatron au crescut cu 50 de procente în ultimii cinci ani și sunt mai mari decât salariile medii din Shanghai.

În fine, Zeng susține că experiența sa la fabrica Pegatron i-a confirmat că planul său de a avea o carieră în apărarea drepturilor omului a fost unul foarte bun. Întregul interviu acordat de el poate fi citit pe Business Insider și chiar merită, dacă sunteți interesați să vedeți mult mai multe detalii despre condițiile de lucru, procedurile de securitate, plata orelor suplimentare și nu numai.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.