Apple va dezvolta singură unitățile de procesare grafică pentru iPhone și iPad

0
650

Imagination Technologies, o companie britanică ce se ocupă cu proiectarea de cipuri și de la care Apple a folosit până acum procesoarele grafice PowerVR, a anunțat luni că Apple nu îi va mai folosi tehnologiile într-un interval de până la doi ani.

Imagination informează că Apple a notificat-o că „lucrează independent și separat la o arhitectură grafică pentru a-și controla produsele și reduce dependența față de tehnologiile Imagination.”

Dacă spusele celor de la Imagination sunt adevărate, atunci Apple ar putea proiecta de una singură atât componenta CPU, cât și componenta GPU din chipset-urile A folosite în iPhone și iPad. Până acum, inginerii companiei americane au făcut o treabă excelentă pe partea de CPU, procesorul cu nuclee bazate pe arhitectura ARM surclasându-și adesea competiția directă.

Dar chiar dacă va reuși să vină cu ceva foarte bun, Apple nu va putea sta liniștită. Imagination amenință că va da compania americană în judecată dacă tehnologia cu care va veni îi va încălca vreunul dintre brevete și dacă nu va reuși să ajungă la „înțelegeri comerciale alternative” privind acordul de licențiere și redevențe existent.

Apple nu a prezentat dovezi pentru a susține afirmația că nu va mai avea nevoie de tehnologia Imagination, fără a viola brevetele Imagination, proprietatea sa intelectuală și informațiile confidențiale. O dovadă a fost solicitată de Imagination dar Apple a refuzat să o ofere.

Mai mult, Imagination crede că va fi extrem de dificil [n.r. ca Apple] să creeze o arhitectură GPU complet nouă fără să încalce drepturi de proprietate intelectuală.

Decizia Apple este de-a dreptul devastatoare pentru Imagination Technologies, care nu va mai primi nimic din vânzarea de iPhone și iPad începând cu momentul în care chipseturile Apple nu vor mai folosi arhitectura PowerVR. Până în prezent, cam jumătate din încasările companiei britanice proveneau de la Apple. Acest lucru i-a speriat, desigur, și pe acționari, motiv pentru care valoarea acțiunilor Imagination Technologies a scăzut în ultimele ore cu aproximativ 70 de procente.

Apple este parte implicată în Imagination Technologies și licențiată pentru a-i folosi arhitecturile încă din anul 2008. Cele două companii au lucrat îndeaproape de-a lungul anilor, Apple fiind, mai ales din 2009 încoace, un investitor-cheie în creatorul de cipuri. Anul trecut s-a zvonit chiar că Apple ar fi interesată să cumpere compania britanică, însă acest lucru nu s-a întâmplat, gigantul californian „furând” britanicilor câțiva ingineri talentați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.