iPhone a fost cel mai popular smartphone din lume anul trecut, ocupând primele patru poziții în topul celor mai livrate telefoane, conform bazei de date IHS Markit care urmărește datele de livrare a peste 350 de modele smartphone.

Din întreaga gamă, cel mai expediat model de iPhone/smartphone în 2016  a fost iPhone 6s. Acesta a fost precedat de iPhone 7, iPhone 7 Plus și iPhone 6s Plus.

Pe locul al cincilea, la o distanță foarte mare de iPhone 6s, se găsește Samsung Galaxy S7 edge, urmat de modelul ieftin Samsung Galaxy J3 și de alte câteva telefoane de la Samsung, cum ar fi Galaxy S7 (nu și „explozivul” Samsung Galaxy Note7, care a fost retras de pe piață la scurt timp după lansare). Singurul smartphone non-Samsung sau Apple din top 10 este Oppo A53, un dispozitiv ieftin care se vinde foarte bine în țări precum India sau China.

Deși nu ne mai surprinde deloc poziția iPhone în astfel de clasamente, ne impresionează totuși faptul că patru modele de iPhone au ocupat primele patru locuri în topul celor mai livrate smartphone-uri din 2016. De ce suntem impresionați? Dintr-un motiv foarte simplu: Samsung Galaxy S7 și Samsung Galaxy S7 edge au fost lansate în martie 2016, cu aproximativ șase luni după iPhone 6s și tot cam cu atât înainte de iPhone 7 și iPhone 7 Plus.

În cazul în care vă întrebați cam cât de uriașă este „prăpastia” dintre iPhone 6s și Samsung Galaxy S7 edge, ei bine nu vă putem spune cu exactitate, deoarece diagrama celor de la IHS Markit nu este foarte explicită. Totuși, pe baza ei vom estima că Apple a trimis către magazine vreo 60 de milioane de dispozitive iPhone 6s, în timp ce Samsung nu a trimis decât vreo 25 de milioane de Galaxy S7 edge. O „prăpastie” cam la fel de mare este și între Samsung Galaxy S7 edge și iPhone 7, care, deși a fost disponibil numai în ultimele trei luni ale anului 2016, a înregistrat peste 50 de milioane de expedieri. Nici iPhone 7 Plus și iPhone 6s Plus nu s-au descurcat mult mai rău, cu peste 26 de milioane de livrări fiecare.

IHS Markit nu sunt primii care ne spun că iPhone 6s a fost cel mai popular telefon al anului 2016. Strategy Analytics, spre exemplu, au arătat anul trecut că dispozitivul de 4,7 inchi lansat de Apple în toamna anului 2015 a fost cel mai bine vândut smartphone din lume în al doilea trimestru a lui 2016 (deci în trimestrul imediat de după lansarea Samsung Galaxy S7 și Galaxy S7 edge).

Desigur, nu putem încheia înainte de a vă atenționa că datele prezentate mai sus nu sunt oficiale și că numărul unităților livrate nu reprezintă neapărat numărul de unități vândute. Spre deosebire de Samsung, Apple nu spune câte iPhone-uri trimite către magazine în fiecare trimestru și nici nu divulgă câte unități din fiecare model a vândut.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.