Unele MacBook Pro 2016 au probleme cu tastatura

3
1145

Lansată în luna octombrie a anului trecut, cea mai nouă gamă de MacBook Pro de la Apple nu este deloc lipsită de probleme, un număr crescând de utilizatori raportând de-o vreme încoace diferite defecte la nivelul tastaturii.

Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, trebuie să vă reamintim faptul că MacBook Pro 2016 vine cu o tastatură complet modificată față de cea a generației anterioare. Mai precis, noul laptop folosește o tastatură cu mecanism de tip fluture (similară, dar mai bună decât cea din MacBook cu ecran de 12 inchi), care optimizează stabilitatea și iluminarea tastelor, și reduce spațiul lor de călătorie atunci când sunt apăsate, ajutând compania Apple să reducă dimensiunile notebookurilor.

Ei bine, acest mecanism pare a fi mai puțin fiabil decât mecanismul de tip foarfece folosit până acum. Sau cel puțin asta susțin tot mai mulți utilizatori care au achiziționat MacBook Pro 2016.

MacRumors informează că un număr crescut de utilizatori MacBook Pro (modelele cu ecrane de 13 inchi și 15 inchi și două sau patru porturi Thunderbolt 3 ce au fost anunțate în octombrie 2016) au raportat în ultima vreme, pe forumul Apple sau alte forumuri, probleme cu tastatura, care variază de la existența unor taste care nu se simt uniform la atingere, la producerea unor sunete ciudate și până la nefuncționarea completă a unor taste.

Aparent, cea mai des întâlnită problemă de către utilizatori este cea cu tastele care produc unele sunete puternice (și ciudate), diferite de sunetele „normale” produse de celelalte taste. Pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine problema, o persoană a înregistrat videoclipul de mai jos în care ne arată că atunci când apasă tasta „caps lock”, ea produce un sunet cu mult diferit de cel produs de oricare dintre celelalte taste.

Persoana care a încărcat pe YouTube videoclipul de mai sus informează că problema cu tasta „caps lock” apare pe MacBook-ul său numai atunci când acesta este cald. O constatare similară a fost făcută și de către alți utilizatori, fapt ce ne sugerează că încălzirea MacBook-urilor ar putea fi una dintre cauzele problemei.

Totuși, nu am putea ascunde faptul că există și utilizatori care reclamă apariția problemei și atunci când MacBook Pro este rece, precum și că problema nu se restrânge doar la „caps lock”. Iată ce susține un alt utilizator de MacBook Pro 2016:

La câteva ore de la folosirea MacBook Pro-ului meu 15 inchi cu Touch Bar de la sfârșitul anului 2016, am observat că unele dintre tastele mele făceau un sunet foarte puternic la ridicarea clicului (atunci când mi-am ridicat degetul după ce am apăsat o tastă). Tastele afectate: caps lock, Opțiune din stânga și ocazional „ștergere”, „H” și „C”.

Deși sunetul puternic produs de tastatura MacBook Pro poate fi deranjant din punct de vedere auditiv, aceasta nu este cea mai gravă problemă cu care utilizatorii MacBook Pro 2016 se pot confrunta. Există destui utilizatori care susțin că tastele nu răspund uneori la apăsare, introduc, la o singură apăsare, două litere sau chiar refuză complet să răspundă la apăsări:

MacBook Pro-ul meu 15 inchi 2016 mi-a sosit ieri. 63 dintre cele 64 de taste lucrează bine. Dar aproape de fiecare dată tasta I introduce litera de două ori. Vă sugerez să vă testați riguros tastaturile voastre. Cu auto-corecția ai putea să crezi că ea lucrează corect. Cu toate acestea, parola mea cuprinde litera I și am devenit rapid super-frustrat pentru că nu pot să îmi introduc parola corect (am ajuns să mă gândesc că poate problemele sunt motivul pentru care au adăugat Touch ID, astfel încât să nu mai ai nevoie de tastatură pentru parole).

Deocamdată nu se știe cu exactitate care este motivul exact pentru care tastele nu mai răspund brusc la atingere sau tastează de două ori o literă, însă se presupune că noul mecanism de tip fluture este atât de sensibil încât poate fi blocat și de ceva atât de mic precum un fir de praf sau un mic reziduu. Din fericire, pentru unii utilizatori problema tastelor care nu mai răspund la comenzi s-a rezolvat de la sine, însă pentru alții ea persistă sau revine cu regularitate.

O altă problemă mai izolată este cu tastele care nu se simt la fel. Potrivit unor utilizatori, există taste care se simt mai spongios decât celelalte sau care nu se pot apăsa complet. Această problemă ar avea legătură directă cu mecanismul de tip fluture, iar unii utilizatori susțin că au rezolvat-o simplu cu ajutorul unui ac sau a unei alte ustensile subțiri (totuși, nu este deloc recomandat să încerci să îți repari singur MacBook-ul, mai ales cât este în garanție).

Toți cei care întâmpină probleme cu tastatura MacBook Pro ar trebui să meargă numaidecât la un service Apple autorizat. De cele mai multe ori, Apple va înlocui MacBook-urile cu altele, chiar dacă există șanse ca și unitățile înlocuitoare să aibă aceleași probleme și să trebuiască, la rândul lor, schimbate.

3 COMENTARII

  1. MacBook Pro ast a e pur si simplu cel mai prost produs lansat de ei in ultimii ani…. asa ceva….chiar ma batea gandul sa imi iau un mac nou dar probabil ca optez pt modelul vechi .rusine Apple!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.