Apple scurtează denumirea celor mai noi modele de MacBook Pro

0
567

La scurt timp după ce au apărut primele dovezi cum că lansarea unor modele noi de MacBook Pro este deloc departe de noi, blogul Pike’s Universum a descoperit că Apple a scurtat denumirea actualei generații de MacBook Pro, încercând să ascundă perioada în care a fost lansată.

Pentru a înțelege mai bine schimbarea, trebuie să explicăm felul în care Mac-urile au fost (și sunt) identificate. Între denumirea (și, eventual, caracteristicile definitorii ale) gamei din care face parte (spre exemplu: „MacBook Pro, Retina, 15 inchi”,  „MacBook, Retina, 12 inchi”, „iMac, 5K, 27 inchi”, etc.) și anul lansării unui model anume, Apple a inclus mereu, încă de la lansarea primei generații de MacBook Pro, perioada din an în care acesta a fost lansat.

În nomenclatorul Apple există trei perioade într-un an. Prima este începutul anului, aceasta fiind perioada care cuprinde produsele lansate din ianuarie și până în aprilie. Cea de-a doua este mijlocul anului, adică produsele lansate în perioada cuprinsă între lunile mai și august, iar cea de-a treia este sfârșitul anului, adică perioada cuprinsă între lunile septembrie și decembrie.

Astfel, în cazul în care vorbim despre actualul model de MacBook, care a fost lansat în martie 2016, vom vedea că el este identificat de Apple prin denumirea oficială a gamei, câteva caracteristici și perioada lansării, respectiv începutul lui 2016. Ultimele modele de iMac, cele care au fost lansate în octombrie 2015, sunt identificate de Apple cu denumirea gamei, câteva caracteristici definitorii și perioada lansării, respectiv sfârșitul lui 2015. Și așa mai departe…

După maniera descrisă mai sus au fost identificate inclusiv cele mai recente modele de MacBook Pro. Introduse în octombrie 2016, modelele de MacBook Pro de 13 inchi (cu sau fără Touch Bar) și cele de 15 inchi erau identificate prin denumirea gamei (MacBook Pro), diagonala ecranului (13 sau 15 inchi) și perioada lansării, respectiv sfârșitul lui 2016, atât în sistemul de operare macOS (până la versiunea 10.12.3), cât și pe site-ul web al companiei Apple. Recent lucrurile s-au schimbat.

Așa cum am menționat mai sus, recent Apple a eliminat perioada anului în care au fost lansate ultimele modele de MacBook Pro din identificarea lor. Astfel, atât în paginile cu specificații tehnice și în documentele de asistență pentru aceste produse, cât și în meniul Despre acest Mac din macOS 10.12.4 beta, Apple identifică MacBook Pro menționând doar gama, diagonala ecranului și anul 2016. Prin urmare, „MacBook Pro (15 inchi, sfârșitul lui 2016)” a devenit „MacBook Pro (15 inchi, 2016)”, iar „MacBook Pro (13 inchi, sfârșitul lui 2016, două porturi Thunderbolt 3)” a devenit „MacBook Pro (13 inchi, 2016, două porturi Thunderbolt 3)”.

Motivul eliminării perioadei din an în care au fost lansate cele mai noi modele de MacBook Pro este, desigur, necunoscut la ora actuală. Deși se poate argumenta că menționarea perioadei nu era necesară întrucât Apple nu a actualizat decât o dată MacBook Pro în 2016, tindem să nu credem că acesta este motivul, întrucât Apple continuă să menționeze perioada lansării în cazul tuturor celorlalte modele de Mac (inclusiv MacBook 2016, chiar dacă și acesta a fost actualizat o singură dată în acel an). Mai plauzibilă ar fi ipoteza cum că Apple încearcă să ascundă perioada lansării modelelor actuale de MacBook Pro pentru a nu atrage atât de multe critici la eventuala lansare a unor modele noi (vă reamintesc că în macOS 10.12.4 beta au fost descoperite indicii care sugerează o lansare a MacBook Pro 2017 în perioada următoare).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.