Iată noi imagini aeriene și detalii interesante despre construcția Apple Campus 2

0
798

Apple își dorea să finalizeze o parte dintre lucrările de construcție la cel de-al doilea campus al său – denumit generic „Apple Campus 2” – până la finele anului 2016, dar acest lucru nu s-a putut întâmpla, parțial și din cauza atenției obsesive la detalii pentru care gigantul american este notoriu.

Recent au fost publicate pe Internet două videoclipuri aeriene ce prezintă evoluția lucrărilor la impresionantul campus al Apple până la sfârșitul lunii ianuarie, demonstrând că mai multe secțiuni ale sale sunt aproape de finalizarea mult-așteptată.

Primul videoclip din dronă a fost publicat de către Duncan Sinfield și ne prezintă câțiva muncitori care pun pietre în fântâna interioară a clădirii sub formă de navetă spațială. Astfel, fântâna este aproape de finalizare, lucru la care ne așteptam încă de luna trecută, când remarcam un progres semnificativ făcut în privința amenajării ei.

În privința lucrărilor la principala clădire, ei bine deși ele se aproprie cu pași repezi de finalizare, putem remarca în videoclipul de mai sus că nu a fost montată încă întreaga copertină pentru a oferi muncitorilor acces din exterior cu diferite echipamente și materiale voluminoase.

În celelealte locuri din campus se remarcă, de asemenea, unele progrese. Astfel, clădirea pentru cercetare și dezvoltare este aproape gata, spațiile verzi continuă să se extindă pretutindeni, inclusiv deasupra tunelurilor, iar panourile solare acoperă mai acoperișurile.

Al doilea videoclip publicat în ultima vreme îi aparține lui Matthew Roberts. Acesta estimează că panourile solare au fost montate pe acoperișul clădirii principale în proporție de 70%. De asemenea, el observă că o parte însemnată din terenul campusului este încă acoperit cu apă și noroi, după ploile însemnate din ultimele săptămâni.

În filmarea lui Matthew Roberts se mai observă că s-a finalizat parcarea din fața centrului pentru cercetare și dezvoltare, lămpile de iluminat pietonal au fost montate în spatele aceluiași centru, iar aleile pietonale s-au înmulțit destul de mult pe întreg campusul.

Și cum lucrările la garaje s-au finalizat, muncitorii au început să folosească parcările pentru a-și gara mașinile atunci când vin la lucru. În fine, un alt lucru remarcat de Roberts este că s-a finalizat montarea ușilor imense din fața atriumului și că nu mai este mult nici până când copertina va fi complet montată.

Separat de actualizările privind progresul campusului, Reuters a publicat la începutul acestei săptămâni un articol în care ne oferă câteva detalii din „interiorul” noului campus „spațial” al Apple. Articolul este compus din interviuri cu aproximativ douăzeci de muncitori care au lucrat sau mai lucrează la proiectul de 5 miliarde de dolari al Apple, concentrându-se mai mult pe atenția „fanatică” la detalii cerută de directorii companiei americane, o atenție care a dus la amânarea termenului de finalizare a lucrărilor.

Conform persoanelor intervievate de Reuters, echipa Apple care se ocupă de supravegherea lucrărilor la noul campus are reguli foarte stricte. Aceasta a interzis, spre exemplu, ca vreun orificiu sau vreo țeavă să fie vizibile din exterior.

Mai mult, într-un alt exemplu ni se spune că ghidurile pentru lemnul special folosit în campus au în jur de 30 de pagini.

Toleranțele, distanța față de care materialele pot devia de la măsurătorile dorite, au fost un punct de atenție sporită. În cele mai multe proiecte, standardul este de 1/8 din inch, cel mai mult; Apple a cerut adesea o deviere mult mai mică, chiar și pentru suprafețele ascunse.

Potrivit arhitectului German de la Torre, care a lucrat la proiect, multe dintre proporțiile clădirii au fost inspirate direct din produsele Apple; de la curbele unor colțuri rotunjite, până la butoanele din lift, care se aseamănă cu butonul principal al iPhone.

Unul dintre cele mai supărătoare lucruri au fost ușile, pe care Apple le-a dorit perfect drepte și lipsite de praguri. Firma de construcții respingea ideea, dar Apple stătea ferm pe poziții.

Motivul Apple? Dacă inginerii trebuie să își ajusteze pașii la intrarea în clădire, riscă să își distragă atenția de la munca lor, potrivit unui manager de construcție.

„Am petrecut luni încercând să nu facem asta, deoarece necesită timp, bani și lucruri pe care nu le-am mai făcut până acum”, a afirmat managerul.

Obsesia pentru lucrurile mărunte ar fi ținut în loc și alte părți ale proiectului. Spre exemplu, Apple a vrut ca toate semnalizările din clădire să reflecte designul minimalist, dar reprezentanții serviciilor pentru situații de urgență au refuzat, îngrijorate fiind că noile semne ar putea să încurce navigarea în interiorul clădirii, în caz de necesitate. Apple s-ar fi avut nu mai puțin de 15 întâlniri cu pompierii pentru a discuta despre aceste semnalizări.

Articolul celor de la Reuters se încheie cu prezentarea discuțiilor dintre muncitori și reprezentanții Apple cu privire la aspectul clanțelor ușilor de la birouri și sălile de ședințe. Se pare că aceste discuții țin de peste un an și jumătate, iar designul final al clanțelor nu este nici în zi de azi gata.

Întregul articol de pe Reuters merita citit întrucât conține și alte detalii interesante din interiorul Apple Campus 2.

- Reclamă -