Tarifele roaming ar putea disparea în vara anului viitor din Uniunea Europeană. Dar doar în anumite limite…

0
1060

Membrii Comisiei Europene s-au întâlnit joi pentru a discuta un proiect de lege care prevede eliminarea tarifelor de roaming din Uniunea Europeană începând cu data de 15 iunie 2017.

Comisia a spus că este determinată să pună capăt tarifelor roaming pe care le percep operatorii de telefonie mobilă din UE atunci când clienții lor efectuează apeluri telefonice, trimit mesaje sau folosesc datele celulare dintr-o altă țară membră a Uniunii decât cea de reședință, cu condiția ca ei să nu abuzeze de serviciile operatorului.

Noul proiect „Hoinăreală ca acasă” prevede ca toți călătorii rezidenți în Uniunea Europeană să poată apela, trimite SMS și chiar naviga pe Internet atunci când sunt plecați într-o altă țară din Uniune, fără a fi taxați suplimentar. Totuși, ei ne atrag atenția că acest proiect nu va oferi roaming în permanență gratuit.

„Hoinăreală ca acasă” le este adresat persoanelor din Uniunea Europeană care călătoresc în alte țări din Comunitate pentru serviciu sau relaxare.

Ei petrec mai mult timp acasă decât peste granițe și apelează, trimit mesaje și folosesc date cel mai mult în țara de reședință.

Comisia a oferit în acest sens un exemplu clar:

Cu contractul său de 70€ pe lună, Tim primește în țara natală Olanda apeluri, mesaje și date nelimitate pentru telefonul său inteligent. Atunci când călătorește peste granițe de Sărbători, el primește mesaje și apeluri nelimitate. Pentru date, el va primi de două ori echivalentul unui pachet de date de 70€ la tarifelecu ridicata prevăzute pentru roaming (de exemplu: 0,85€/MB potrivit propunerii Comisiei pentru serviciile de roaming cu ridicata, adică peste 16GB în cazul său). Astfel, în timp ce este în roaming, el va primi de două ori volumul pentru care a plătit.

Cel mai nou proiect privind tarifele roaming vine să clarifice și drepturile și obligațiile consumatorilor și ale operatorilor. În cazul operatorilor vorbim despre câteva măsuri care să asigure competitivitatea între ei și să îi protejeze împotriva consumatorilor care vor încerca să abuzeze de serviciile de care dispun. Aceștia vor putea să le ceară clienților la încheierea contractelor să dovedească faptul că trăiesc sau au „legături stabile” cu o anumită țară înainte de a le include opțiunea „Hoinăreală ca acasă” în abonament. În situațiile în care utilizatorii vor folosi excesiv serviciile de roaming, atunci operatorul va trebui să le trimită un mesaj de atenționare înainte de a-i taxa. La două săptămâni de la trimiterea mesajului de atenționare, operatorii pot lua măsuri dacă nu s-au înțeles cu clienții și aplica o mică taxă de roaming, potrivit actualei propuneri legislative.

Dacă, după o perioadă de patru luni, facturile sugerează că un client a fost mai mult plecat decât acasă, dar și că a consumat mai multe date într-o altă țară din Uniunea Europeană, operatorul îi va putea trimite un mesaj de atenționare. Acest mesaj va atenționa clienții în cauză că mai au două săptămâni pentru a-i informa pe operatori cu privire la călătoria lor sau pentru a opta pentru o modificare de abonament. Doar o mică taxă de roaming poate fi mai apoi aplicată.

Acea „mică taxă” aplicată celor ce abuzează de serviciile telecom în afară țării de reședință vor fi de 0,04€/minutul apelat, 0,01€ pe mesaj și de 0,0085€ pe MB de date consumat.

Proiectul de lege a fost acum trimis reprezentanților tuturor statelor membre UE, care se vor întâlni pe data de 12 decembrie pentru a-l vota. După, Comisia Europeană va putea adopta noile legi.

Dacă legea va trece, atunci roamingul va fi gratuit (în limitele impuse de fiecare operator) în următoarele state: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.