Siri vs Google Assistant – iată care se descurcă cel mai bine în lupta asistentilor

0
1036

Google a introdus anul acesta un asistent virtual personal mult mai apropriat de Siri și modul în care acesta funcționează pe iPhone și iPad încă din 2011. Disponibil deocamdată numai în noile telefoane Google Pixel, sistemul de învățare automată, inteligență artificială și asistență își propune să fie „Google-ul personal al tău”, putând realiza sarcinile de bază în locul utilizatorilor, răspunde întrebărilor și căuta foarte multe lucruri.

Cum Google Pixel a fost lansat săptămâna aceasta și deja a ajuns în mâinile a numeroși utilizatori, pe internet au apărut numeroase comparații cu iPhone 7 și iPhone 7 Plus. Una dintre acestea a fost realizată de YouTuberul Marques Brownlee și are în centru asistenții virtuali personali. În videoclipul pe care îl puteți urmări mai jos, Brownlee a încercat să determine care asistent este mai bun dintre Siri și noul Google Assistant, așa că a pus un iPhone 7 Plus lângă un Google Pixel XL, a activat simultan cei doi asistenți și le-a oferit o serie de sarcini și întrebări, încercând să vadă cum răspunde fiecare și care dintre ei este mai folositor pentru utilizatori.

Brownlee a început ușor cu sarcini simple pentru cei asistenți – verificarea stării vremii, realizarea unor calcule matematice, deschiderea de aplicații și setarea unor alarme. Ambii asistenți s-au descurcat foarte bine, Siri răspunzând puțin mai repede la solicitări. De aceea, el a trecut la solicitări ceva mai complexe, întrebând când se închid anumite oficii poștale, care este prețul acțiunilor Tesla și cine este președintele Statelor Unite ale Americii.

La întrebarea cu președintele SUA au apărut primele întrebări. Siri nu a reușit să răspundă așa cum ar fi fost de așteptat și a efectuat o căutare pe internet folosind motorul de căutare implicit (Google). Google Assistant, în schimb, a răspuns din prima încercare corect. Apoi, Brownlee a trecut la lucruri și mai complicate, cu o întrebare contextuală. Fără a menționa că este vorba tot despre președintele SUA, el i-a întrebat pe cei doi asistenți cât de înalt este el. Din nou, Google s-a descurcat excelent, în timp ce Siri a căutat pe Internet doar „cât de înalt este el”, afișând utilizatorului rezultate care nu au legătură cu solicitarea lui. Siri s-a descurcat abia când ambii asistenți au fost întrebați direct cât de înalt este Barack Obama, oferind un răspuns de pe Wolfram Alpha.

Conversație contextuală cu cei doi asistenți a continuat și după întrebările despre președintele SUA. Brownlee a mai întrebat cine a câștigat Super Bowl, iar ambii asistenți au răspuns în mod corect (deși Siri a intrat în mai multe detalii nesolicitate). Apoi el a întrebat „cine este fundașul lor?”, lucru care l-a derutat din nou pe Siri și care nu a pus niciun fel de problemă Google Assistant. Cu toate acestea, în momentul în care Brownlee a întrebat dacă Los Angeles Clippers au câștigat, Siri a afișat imediat cel mai recent joc al lor (unul dinaintea sezonului), în timp ce Google Assistant a afișat un joc din sezonul trecut. Mai mult, Siri a câștigat și atunci când cei doi asistenți au fost puși să identifice o melodie redată, Google Assistant nefiind capabil să răspundă acestei solicitări.

Întrebările contextuale au continuat mai apoi și au avut în centru orașul Kathmandu și pe directorul general Facebook, Mark Zuckerberg. Siri a reușit să țină pasul cu Google Assistant, înțelegând pentru prima dată contextul și legând mai multe întrebări, chiar dacă la început a înțeles în loc de „Zuckerberg”, „Sucker berg”.

În finalul videoclipului, Brownlee a încercat să discute atât cu Siri, cât și cu Google Assistant, întrebându-i pe amândoi cum sunt și dacă pot să îi facă un sandwich, dacă îi pot spune o glumă și nu doar. În mod surprinzător, aici Google Assistant a fost „mai uman”, glumind cu americanul și descurcându-se mai bine la a răspunde întrebărilor mai puțin obișnuite poate.

Concluzia videoclipului este că Google Assistant se simte mai „uman” decât Siri, înțelegând mai bine contextul și fiind capabil să glumească puțin mai mult. Totuși, Brownlee a simțit că Siri îi poate oferi mai multă informație, folosind grafice și alte widgeturi cu informații vizuale. Potrivit lui, Siri i-a prezentat informație de care avea nevoie și chiar mai multă, în timp ce Google Assistant a fost mai puțin vorbăreț și deocamdată se limitează la a citi niște texte, fără a arăta prea multe informații vizuale.

Din păcate, Siri continuă să aibă niște probleme mari (mai ales la conversațiile naturale, care implică și context), deși Apple a investit mult în el și în introducerea de caracteristici noi și în reducerea la erorilor asistentului. Deși față de ce aveam acum cinci ani este un progres mare, iar învățarea automată și companiile cumpărate de Apple au schimbat în bine asistentul virtual personal, încă mai este mult de muncă. Destul de mult de lucru mai are și Google cu al său Assistant, însă acesta este oarecum mai la început și tare mi-e teamă că se va distanța mult față de Siri în viitorul nu foarte îndepărtat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.