iOS 10 este instalat deja pe mai bine de jumatate dintre dispozitivele iPhone si iPad active

Potrivit cifrelor oficiale furnizate de Apple, iOS 10 este instalat deja pe 54% dintre dispozitivele iPhone și iPad. Această rată de adopție a fost atinsă în mai puțin de o lună.

0
833

Compania Apple a anunțat astăzi care este procentul de dispozitive iPhone, iPad și iPod touch pe care cea mai recentă versiune a sistemului de operare iOS – iOS 10 – este instalată acum, la mai puțin de o lună distanță de lansare.

Conform măsurătorilor efectuate pe App Store în data de 7 octombrie și afișate într-o diagramă publicată pe platforma Apple dedicată dezvoltatorilor, nu mai puțin de 54% dintre dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch au instalat deja iOS 10. iOS 9 se ține încă destul de bine pe picioare, fiind instalată pe 38% dintre dispzoitive, în timp ce toate celelalte versiuni de iOS anterioare – iOS 8 și mai vechi – sunt instalate pe doar 8% dintre aparate.

Comparând rata de adopție a iOS 10 cu cea înregistrată de iOS 9 în aceeași perioadă a anului trecut (57%), vom observa că cea mai recentă versiune a sistemului de operare nu se descurcă la fel de bine. Desigur, există mai mulți factori care au contribuit la încetinirea ratei de adopție a iOS 10, principalul fiind incompatibilitatea cu iPhone 4s, iPad 2, iPad 3, iPad mini și iPod touch generația a 5-a. Spre deosebire de iOS 9, care era compatibilă cu toate modelele de iPhone și iPad cu care era compatibilă și versiunea anterioară – iOS 8 -, iOS 10 este compatibil cu mai puține dispozitive, iar unele dintre cele mai sus menționate sunt încă destul de populare. Un alt factor din cauza căruia iOS 10 nu este acum instalat pe la fel de multe dispozitive iPhone și iPad precum era iOS 9 anul trecut sunt alertele de actualizare, care au apărut acum mult mai târziu pe dispozitivele utilizatorilor din dorința Apple de a evita supraaglomerarea serverelor. Alți factori sunt problemele pe care primii utilizatori le-au întâlnit la instalarea iOS 10 imediat după lansarea acestei actualizări (dar care au fost adresate imediat de Apple) și chiar posibilitatea pe care le-o oferă Apple utilizatorilor și acum de a reveni la iOS 9.3.5.

Apple nu este singura care prezintă rata de adopție a iOS 10. La fel ca și în trecut, platforma Mixpanel care măsoară vizitele pe diferite site-uri web partenere ne prezintă și ea rata de adopție, un procent care, desigur, este diferit de cel prezentat de Apple (ținând cont că măsurătorile nu se fac la fel). Potrivit Mixpanel, iOS 10 este instalat acum pe 67,21% dintre dispozitivele iPhone și iPad compatibile, procentul fiind mai mare cu 7 puncte comparativ cu cel înregistrat de iOS 9 în aceeași perioadă a anului trecut, respectiv 60,53%.

Cu alte cuvinte, în timp ce datele Apple relevă că iOS 10 are o rată de adopție puțin mai slabă decât iOS 9, datele furnizate de Mixpanel ne arată contrariul, așa că depinde după cine ne ghidăm.

Indiferent care dintre cifre am alege, iOS 10 are o rată de adopție mult mai mare decât Android 7.0 Nougat – cea mai recentă versiune majoră de Android disponibilă. Aceasta din urmă a fost lansată mai devreme decât iOS 10, însă nici la ora actuală nu este instalată pe un număr suficient de mare de dispozitive încât să poată fi măsurată rata ei de adopție. De fapt, la trei săptămâni de la lansare, iOS 10 are o rată de adopție cu 35% mai mare decât Android 6.0 Marshmallow – o versiune ce este disponibilă deja de mai bine de un an. Desigur, ratele de adopție ale Android vor fi mai mici din cauza modului în care acest sistem de operare funcționează – ca să nu mai punem la socoteală faptul că iOS 10 este disponibil și pentru iPhone-uri și iPad-uri vechi de 4 ani, în timp ce Samsung Galaxy S III și Google Nexus 4 (două telefoane cu Android lansate în 2012) nu acceptă o versiune mai recentă de Android 4.4 KitKat, respectiv Android 5.1.1 Lollipop.

În cele din urmă vă propun un exercițiu de imaginație: cum ar fi dacă iPhone 5 nu ar accepta o versiune de iOS mai nouă decât iOS 6 sau iOS 7, deci dacă, pentru a ne bucura de toate caracteristicile noi din iOS, am fi nevoiți să ne schimbăm iPhone-urile anual sau o dată la doi ani?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.