Săptămâna trecută compania Apple surprindea pe foartă multă lume cu decizia de a elimina de pe App Store popularul navigator de documentare API – Dash – al Kapeli, o echipă formată și condusă de românul Bogdan Popescu.

Inițial, Apple a refuzat să comenteze prea multe despre acest caz, spunându-le dezvoltatorilor din spatele aplicației doar că aceasta a fost retrasă definitiv și irevocabil din magazinul de aplicații pe motiv că au avut „o conduită frauduloasă”. După ce informația a apărut în presă și i-a indigndat pe mulți dintre utilizatori, Apple i-a spus lui Popescu că eliminarea s-a produs pe motiv că a manipulat recenziile aplicațiilor sale App Store, un lucru pe care acesta din urmă l-a negat din capul locului.

În ciuda criticilor, compania Apple a stat fermă pe poziții, iar șeful departamentului de marketing al Apple, Phil Schiller, a încercat zilele trecute să clarifice situația într-un e-mail trimis lui Matthew Els în care a afirma că eliminarea nu s-a produs din eroare sau abuz, ci din cauza unei „activități frauduloase iterate” a dezvoltatorului:

Salut Matthew,

Îți mulțumesc pentru e-mailul tău cu privire la această aplicație.

Am examinat această situație astăzi când am citit despre ea. Mi s-a spus că această aplicație a fost eliminată din cauza activității frauduloase iterate.

Adesea închidem conturile de dezvoltatori pentru fraudă în sistemul de evaluări și recenzare, inclusiv atunci când acțiunile sunt menite a dăuna altor dezvoltatori. Aceasta este o responsabilitate pe care o luăm în serios în numele tuturor clienților și dezvoltatorilor noștri.

Sper că înțelegi importanța protejării App Store de activitatea frauduloasă repetată.

Îți mulțumesc,

Phil

Și cum răspunsul lui Schiller nu a fost suficient de public și de clar, iar Bogdan Popescu a continuat să își afirme nevinovăția, lumea a rămas nedumerită.

De aceea, Apple a venit astăzi cu un răspuns public și oficial cu privire la problema eliminării Dash de pe App Store și a închiderii contului de dezvoltator al creatorilor săi. Potrivit gigantului din Cupertino, dezvoltatorii din spatele Dash au deținut două conturi cu 25 de aplicații, care au adunat peste 1.000 de recenzii false. Mai mult decât atât, cei de la Apple au descoperit că aceștia au lăsat atât recenzii pozitive false pentru aplicațiile proprii, cât și recenzii negative false pentru aplicațiile concurente.

Aproape 1.000 de recenzii frauduloase au fost detectate în două conturi și 25 de aplicații ale acestui dezvoltator, așa că noi i-am eliminat aplicațiile și conturile de pe App Store.

Atenționări au fost oferite înaintea închiderii și au fost făcute mai multe încercări de a rezolva această problemă cu dezvoltatorul, însă ele nu au avut succes. Noi vom continua să închidem conturile dezvoltatorilor pentru fraudă în sistemul de evaluări și recenzare, inclusiv atunci când acțiunile sunt menite a dăuna altor dezvoltatori. Aceasta este o responsabilitate pe care o luăm în serios în numele tuturor clienților și dezvoltatorilor noștri.

Potrivit lui Jim Dalrymple de la The Loop (unul dintre blogurile pentru care Apple a comentat această situație), Apple a trimis prima atenționare dezvoltatorilor din spatele Dash în urmă cu doi ani și a încercat de mai multe ori să îi determine să înceteze fraudarea App Store. Comportamentul acestora nu s-a schimbat, din păcate, așa că americanii au decis să elimine aplicația concepută de Bogdan Popescu și echipa sa.

La scurt timp după apariția comunicatului Apple, Bogdan Popescu a publicat pe blogul Kapeli partea lui de adevăr, aruncând toată vina pe o apropriată pentru care a plătit programul de membru pe portalul Apple dedicat dezvoltatorilor. El a afirmat că până vineri (când Dash a fost eliminată de pe App Store) nu a fost conștient de faptul că al său cont de dezvoltator a fost asociat cu un altul și că nici nu a fost anunțat de Apple că ar fi comis o fărădelege. Mai mult decât atât, în apărarea sa, el a venit cu o înregistrare a unei conversații telefonice în care un reprezentant Apple îi spune foarte clar că îi va fi reactivat contul dacă va recunoaște pe blog că a avut contul asociat cu un altul pe care s-a efectuat activitate frauduloasă.

Așadar, Popescu nu neagă că s-ar fi comis activitate frauduloasă probabil cu știința lui, fapt ce oricum nu prea contează din moment ce decizia companiei Apple de a-i bloca, contul de dezvoltator și de a-i retrage aplicațiile de pe App Store este una definitivă și irevocabilă.

Asta nu înseamnă însă că utilizatorii sunt mulțumiți. Încă de la eliminarea aplicației de pe App Store au apărut numeroase mesaje de susținere pe Twitter, dezvoltatori cunoscuți afirmând că folosesc Dash și o apreciază.

Din păcate pentru cei care depindeau de Dash într-un fel sau altul, aplicația nu va mai fi distribuită de acum decât prin intermediul site-ului web al Kapeli, ceea ce înseamnă că ea nu va mai putea fi instalată decât pe Mac. Totuși, Bogdan Popescu a afirmat că se gândește să o ofere ca un proiect de tip sursă deschisă, ceea ce înseamnă că ar putea reveni sub un alt titlu, al unui alt dezvoltator, pe App Store.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.