Disponibilă acum pentru dezvoltatorii de aplicații, actualizarea iOS 10.1 beta 1 introduce o caracteristică așteptată de proaspeții posesori de iPhone 7 Plus. Intitulată „Portret” și disponibilă sub forma unui mod de cameră în aplicația Cameră preinstalată din iOS, această caracteristică funcționează exact așa cum a fost prezentată de Apple în cadrul conferinței de pe 7 septembrie, deși nu este încă gata de a fi oferită publicului larg.

Modul Portret a fost creat de Apple pentru a imita acel tip de profunzime superficială a câmpului specific imaginilor înregistrate cu aparatele foto DSLR. Cunoscut și sub denumirea de „bokeh”, efectul scoate în față subiectul sau subiectele principale, mutând în plan secund tot ceea ce este în fundal prin încețoșare.

Introducerea modului Portret pe iPhone este posibilă datorită camerei iSight Duo (cu doi senzori) a iPhone 7 Plus. Aceasta este ajutată de procesorul de semnal imagine care, pentru a introduce efectul de bokeh, folosește tehnici de învățare automată capabile să determine dacă există persoane în imaginea surprinsă. Mai apoi, acesta creează o reprezentare adâncă a imaginii venită de la cei doi senzori ai iPhone 7 Plus, păstrând focalizarea pe subiect (persoana/persoanele din imagine) și aplicând un efect artistic de încețoșare / bokeh pe întreg fundalul. Câteva exemple de imagini realizate cu noul mod Portret din iOS 10.1 de pe iPhone 7 Plus au fost publicate de cei de la TechCrunch în această seară și sunt comparate cu imaginile „naturale” (peste care nu este aplicat un astfel de efect).cans

Conform jurnalistului Matthew Panzarino, modul Portret a fost realizat de Apple folosind tehnologia achiziționată de la compania specializată în camere, LinX. Această tehnologie face ca dispozitivul să folosească în mod inteligent obiectivul secundar de 56mm pentru a captura imaginea principală și obiectivul principal (cel cu unghi larg) pentru a surprinde o a doua imagine care va oferi date necesare pentru prespectivă. Combinând imaginile se creează o reprezentare pe adâncime și se poate diviza imaginea în mai multe straturi, care vor ajuta în cele din urmă la separarea subiectului de fundal și aplicarea bokeh-ului.reprezentare-adancime-iphone-7

Odată ce are această felie de 9 straturi, poate mai apoi selecta care dintre straturi este cel mai clar și care va avea aplicat pe el un efect gaussian (aleatoriu) de încețoșare.

Odată ce obiectivul telefoto detectează subiectul, folosind auto-focalizarea și alte chestii despre care vom discuta imediat, procesorul de imagine din interiorul iPhone 7 va aplica încețoșarea în cantități mai mari și mai mari peste straturile care sunt mai îndepărtate de subiect.

Impresionant la această caracteristică este că ea le va arăta utilizatorilor imaginea cu efectul aplicat, înainte ca ea să fie capturată. Acest lucru nu este posibil în prezent nici pe cele mai performante DSLR-uri, fapt ce ne arată cât de performant este hardware-ul celei mai noi generații de iPhone.iphone-7-plus-camera

Ceea ce trebuie specificat totuși este că Modul Portret este încă în beta, deci Apple mai lucrează la îmbunătățirea lui. Gigantul american  că deocamdată modul Portret nu ar trebui folosit mereu și se pare că, cel puțin în momentul de față, el necesită să ai lumină bună și o distanță de focalizare corectă față de subiecte, pentru a funcționa conform așteptărilor. Așadar, sunt necesare mai multe încercări până când să obții efectul dorit.dogs

Modul Portret poate fi accesat din aplicația Cameră printr-o glisare spre stânga din modul Foto. Atunci când îl accesezi, aplicația Cameră te va atenționa dacă stai prea departe sau prea aproape de subiect (pentru ca tu să știi de ce nu se aplică efectul), iar dacă ești la distanța potrivită, îți va afișa o previzualizare.

Deocamdată noul mod Portret poate fi încercat numai de dezvoltatorii de aplicații care au instalat pe iPhone 7 Plus iOS 10.1. Caracteristica urmează să sosească și pe dispozitivele celor înscriși în Apple Software Beta la finele săptămânii în curs. Publicul larg se va bucura de versiunea finală a acestui mod, cel mai posibil odată cu lansarea iOS 10.1.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.