Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) ar fi obținut comenzi exclusive pentru chipsetul Apple A11 ce urmează să îi dea viați generației 2017 de iPhone (denumită, probabil, iPhone 8), în timp ce compania britanică ARM, ce a creat toate procesoarele dispozitivelor iOS de până acum, a fost achiziționată pentru o sumă uriașă.

Începând cu chipsetul generației 2017 de iPhone, publicația chineză Economic Daily News scrie astăzi că uzina taiwaneză TSMC va fi singurul furnizor de chipseturi Apple A11, ce vor fi produse folosind procesul de fabricare pe 10nm FinFET. Copreședintele TSMC, Mark Liu, a anunțat la o întâlnire recentă a companiei cu acționarii că primul cip pe 10nm a fost produs cu un „randament satisfăcător” și că trei produse au fost deja „înfășurate”. Prin expresia din urmă, acesta s-a referit la designul inițial al cipului, care a fost realizat, ceea ce înseamnă că pot fi create acele cadre folosite pentru fabricarea cipurilor propriu-zise, deși este de așteptat ca mici modificări să mai fie aduse înainte de începerea producției în masă.

Se zvonește că TSMC a început să lucreze la fabricarea chipseturilor Apple A11 încă din luna mai a acestui an. Separat de Apple, printre clienții taiwanezilor care au comandat cipuri fabricate folosind procesul tehnologic pe 10 nm  ar mai fi și Xilinx, MediaTek și HiSilicon.

Veștile nu sunt deloc bune pentru Samsung, care oricum nu produce în momentul de față nici chipseturile Apple A10 pentru iPhone 7 și iPhone 7 Plus. Conform celor mai multe zvonuri, aceeași taiwanezi de la TSMC ar fi singurii producători ai chipseturilor Apple A10, mulțumită tehnologiei mai avansate de fabricare, care face produsele mai eficiente și cu un consum energetic mai scăzut.

În ceea ce privește creatorul britanic de cipuri și importantul partener al companiei Apple, ARM Holdings, acesta urmează să fie achiziționat cât de curând de japonezii de la Softbank pentru fabuloasa sumă de 31,4 miliarde de dolari. Potrivit jurnaliștilor de la BBC, consiliul de administrație al ARM le va recomanda acționarilor să accepte propunerea Softbank, care este dispusă să ofere pentru achiziția companiei cu 43% mai mult decât valora ARM săptămâna trecută la închiderea pieței bursiere (dar cam cu două procente mai puțin decât valorau acțiunile astăzi, după aflarea veștilor).

Compania din Cambridge a fost fondată în anul 1990 și are în prezent peste 3.000 de angajați. Achiziția, dacă va fi aprobată și de acționarii ARM, va fi cea mai mare achiziție de companie IT din Europa din istorie. Cele 31,4 miliarde de dolari urmează să fie achitate de Softbank din rezerva monetară proprie și printr-un împrumut pe termen lung de la Banca Mizuho din Japonia. Potrivit președintelui Softbank, Masayoshi Son:

Aceasta este una dintre cele mai importante achiziții pe care le-am făcut vreodată și mă aștept ca ARM să fie pilonul cheie în strategia de dezvoltare a SoftBank pe termen lung.

Am admirat demult ARM ca fiind cea mai renumită și mai respectată companie IT din lume ce este de departe lider de piață în domeniul său. ARM se va potrivi excelent cu strategia grupului Softbank, în condițiile în care noi investim să prindem cele mai importante oportunități oferite de Internet of Things.

ARM creează procesoarele care dau viață tuturor dispozitivelor iOS ale companiei Apple, precum și ale majorității telefoanelor Samsung, și primește o sumă de bani pentru fiecare cip realizat folosind specificațiile sale. Numai anul trecut peste 15 miliarde de procesoare create de ARM au fost produse, numărul lor fiind cu 3 miliarde mai mare decât cele produse în anul anterior.

Softbank este una dintre cele mai mari companii din industria IT, achiziționând anterior operațiunile Vodafone din Japonia și compania telecom Sprint din Statele Unite ale Americii pentru 20 de miliarde de dolari.

În urma anunțului privind înțelegerea încheiată astăzi, ARM urmează să își păstreze sediul în Cambridge și să își dubleze în următorii cinci ani numărul de angajați. Softbank urmează, de asemenea, să păstreze conducerea companiei britanice, inclusiv structura de conducere și modelul de afaceri bazat pe parteneriat.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.