Apple te va ajuta să înveți să scrii cod într-un mod simplu și plăcut cu Swift Playgrounds

Noua aplicație pentru iPad te va învăța conceptele programării și va încuraja experimentarea creativă

0
3875

Conferința WWDC 2016 de pe 13 iunie s-a încheiat prin anunțarea de către Apple a unei noi aplicații, care va juca un rol extrem de important la formarea viitoarei generații de dezvoltatori. Cum gigantul american consideră că limbajul de programare ar trebui să fie o nouă limbă pe care elevii să o învețe încă de pe băncile școlilor, a creat Swift Playgrounds – o aplicație inovativă pentru iPad care face învățarea scrierii de cod plăcută și ușoară pentru oricine; de la mic la mare.

Swift Playgrounds aduce la viață programarea cu o interfață interactivă care încurajează elevii și începătorii să exploreze limbajul de programare Swift al Apple, ce este cunoscut pentru ușurința cu care poate fi învățat și folosit chiar și în cele mai complexe aplicații de pe App Store. Aplicația include o serie de lecții de programare create de Apple, unde elevii vor trebui să scrie cod pentru a îndruma personajele de pe ecran într-o lume virtuală, rezolvă puzzle-uri și trece cu brio peste provocări, pe măsură ce învață principiile de bază ale programării. Totodată, ea include o serie de șabloane integrate care îi încurajează pe utilizatori să își exprime creativitatea și să creeze programe reale care pot fi trimise prietenilor prin Mail, Mesaje sau încărcate pe web.

Craig Federighi, vicepreședinte executiv Apple pentru Inginerie Software, a declarat:

Mi-aș fi dorit ca Swift Playgrounds să existe atunci când am învățat să scriu cod. Swift Playgrounds este singura aplicație de acest tip care este atât suficient de simplă pentru elevi și începători, cât și suficient de puternică pentru a scrie cod real. Reprezintă o modalitate inovativă de a aduce la viață conceptele reale de programare și de a-i da viitoarei generații abilitățile de care au nevoie pentru a-și exprima creativitatea.

Această aplicație include chiar și o bibliotecă cu lecții de programare create de Apple ce îi ajută pe elevi să învețe principalele concepte de programare, cum ar fi trimiterea de comenzi, crearea de funcții, generarea de bucle și folosirea de variabile și cod condițional, permițându-le să dobândească astfel în mod progresiv încredere în sine și abilități noi. Apple promite să lanseze în mod regulat noi provocări astfel încât elevii să își poată îmbunătăți în mod continuu abilitățile de programatori și să le stârnească interesul. De asemenea, compania americană le permite profesorilor și dezvoltatorilor să folosască Xcode pentru a crea propriile provocări pentru Swift Playgrounds.swift playgrounds ipad

Pe lângă lecții, Swift Playgrounds mai vine și cu o serie de șabloane integrate, care îi ajută pe dezvoltatorii plini de aspirații să își exprime creativitatea. Elevii și dezvoltatorii pot modifica și îmbunătăți acest cod, personalizarea prin adăugarea de grafică și interacțiuni tactile fiind deci posibilă. Swift Playgrounds le va permite celor interesați să creeze fără limite programe folosind Swift și frameworkurile iOS. Ei pot începe de la 0 scrierea de cod sau pot alege unul dintre șabloanele prestabilite, cu estrade pentru grafici și interfața de utilizator. Mai mult, proiectele din Swift Playgrounds pot fi exportate în Xcode pentru a crea programe pentru iOS și macOS care să fie transformate ulterior în aplicații complete.Swift Playgrounds partajare

Swift Playgrounds are o interfață intuitivă și beneficiază pe deplin de Multi-Touchul a tabletelor iPad, permițând astfel crearea de programe complete prin doar câteva atingeri de ecran. Ea include o tastatură de programare ce permite introducerea de caractere comune limbajului de programare Swift și afișează sugestii într-o bară specială cu instrucțiunile sau valorile pe care ar putea să dorești să le incluzi mai departe, în funcție de context.  Mai mult, aplicația permite editarea rapidă de numere, modificarea unei valori de culoare folosind selectorul de culoare și chiar tragerea de limite peste o buclă sau definiție de funcție, pentru a ambala codul scris deja. De asemenea, ea permite să selectezi dintr-o galerie de fragmente de programare comune pentru a crea un cod nou și puternic fără să tipărești nimic.

Lansarea aplicației Swift Playgrounds va avea loc în toamnă, pe App Store, ea urmând a fi disponibilă numai pe tabletele iPad cu iOS 10. Cu toate acestea, aplicația poate fi testată încă de pe acum de către dezvoltatorii ce instalează iOS 10 pe iPad, iar din iulie va putea fi încercată și de utilizatorii de rând (odată cu iOS 10 public beta).

Swift Playgrounds va putea fi folosită numai de pe iPad Air, iPad Pro și iPad mini 2 (și modelele mai recente).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.