Bluetooth 5 a fost lansat. Iată ce noutăți ar putea aduce pe iPhone, iPad, Mac și Apple Watch

0
664

Așa cum ne-au promis în prima parte a acestei luni, Bluetooth Special Interest Group (BSIG) – organizația ce dezvoltă omniprezentul set de specificații pentru rețeaua personală fără fir (Bluetooth)din care fac parte și reprezentanți Apple cu drept de vot – a anunțat săptămâna aceasta versiunea 5 a standardului.

Bluetooth 5 promite dublarea vitezelor de lucru și o rază de acțiune de patru ori mai bună comparativ cu versiunea 4.x. Mai mult, Bluetooth 5 va crește de opt ori răspândirea conexiunilor de date, ceea ce înseamnă că majoritatea dispozitivelor care vor folosi noua versiune a standardului nu vor mai trebui să fie asociate manual. Noul model de conexiuni va fi foarte important în special pentru dispozitivele Internet of Things (IoT), beaconi și serviciile de navigare și cele bazate pe localizare.

Dar la fel de important ca și toate îmbunătățirile anunțate mai sus este că noul Bluetooth 5 nu va crește deloc consumul de energie pe dispozitivele care îl folosesc.

În cazul în care ești un utilizator Apple te vei întreba: cu ce mă ajută toate acestea pe mine? Creșterea vitezei de lucru va face dispozitivele care folosesc Bluetooth 5 să trimită și primească de date mult mai rapid, iar aici nu ne referim doar la transferul de fișiere prin AirDrop, de exemplu, ci și la conectarea mult mai rapidă la aparatele care folosesc același set de specificații și la un consum mic de energie. Cvadruplarea razei de acțiune a Bluetooth va face posibile conexiuni între dispozitive aflate în încăperi diferite și chiar îndepărtate, iar în unele cazuri ele vor rămâne conectate chiar dacă ai părăsit locuința (depinde mult de ziduri). Iar capacitatea de a răspândi un set de informații mult mai mare a Bluetooth 5 va face ca beaconii, serviciile de recunoaștere a localizării și alte servicii bazate pe conexiuni să joace un rol și mai important în experiența Internet of Things.

Aceste îmbunătățiri sunt deci semnificative comparativ cu setul actual de specificații pe care îl folosesc cele mai recente dispozitive ale Apple, Bluetooth 4.2. Cu toate acestea, nu se știe dacă Bluetooth 5 va fi inclus de gigantul din Cupertino în ele sau dacă standardul își va face apariția abia pe modelele viitoare, odată cu noile chipseturi. În trecut cel puțin actualizările minore de Bluetooth (de exemplu, Bluetooth 4.1 și Bluetooth 4.2) au fost lansate pe iPhone, iPad, și nu numai prin actualizări firmware, în timp ce versiunile majore au fost incluse numai în modelele noi.

Lansarea Bluetooth 5 va avea loc la finele acestui an și la începutul anului viitor. Așadar, din 2017 ne putem aștepta și la primele dispozitive Apple cu Bluetooth 5.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.