Iată primele imagini și detalii dintr-una dintre cele mai mari fabrici unde este asamblat iPhone

0
1213

Cunoscuta agenție de știri americană, Bloomberg, a primit săptămâna trecută acces exclusiv în interiorul uneia dintre cele mai mari fabrici din China unde sunt asamblate dispozitive iPhone. Este vorba despre fabrica Pegatron din Shanghai, unde Apple susține că a adresat problemele de muncă forțată peste program.

Fabrica celor de la Pegatron este de-a dreptul imensă. Fiind situată la periferia orașului Shanghai, aceasta are o suprafață egală cu cea a 90 pegatron fabricade terenuri de fotbal puse unul lângă altul și găzduiește nu mai puțin de 50.000 de persoane ce sunt implicate în procesul de asamblare al iPhone. În mijlocul campusului se găsește o cazarmă de pompieri, un post de poliție și un oficiu poștal. Răsfirate ici și colo sunt autobuze de navetă, cantine uriașe și spații verzi. În rest, peisajul este plin de clădiri gri înalte, care ar trebui să amintească de arhitectura tradițională chineză – cu toate că despre interiorul lor se poate spune orice, dar nu că ar aduce aminte de stilul tradițional chinezesc.

Iar această diferență dintre exteriorul și interiorul clădirilor se datorează surprinzătoarei atenții a Pegatron la angajații care lucrează în fabrica sa. În urma a numeroase acuzații cum că forțează personalul să lucreze multe ore istovitoare, la insistențele companiei Apple, Pegatron a introdus o serie de proceduri noi prin care se asigură că angajații de pe linia de asamblare nu mai adună foarte mult ore peste program.

Bărbații și femeile se uită fix la scannere și glisează insignele în turnichete pentru a intra. Verificările stricte ale cărților de identitate există pentru a se asigura [n.r. oficialii Pegatron] că angajații nu stau prea mult peste program. Procesul durează mai puțin de două secunde.

Ei au adoptat un sistem de identificare pe bază de insigne conectate într-o bază de date care contorizează timpul, plata și chiar cheltuielile angajaților cu cazarea la cămin și prânzul. Astfel, compania taiwaneză susține că a reușit să se conformeze în proporție de 100% normelor privind statul peste program, singurele excepții fiind înregistrate foarte rar, în cazul inginerilor care lucrează la remedierea unor avarii.Pegatron

Cu toate acestea, Li Quiang, director executiv al asociației de drepturi colective China Labor Watch, susține că verificările prin sistemul de identificare sunt doar de ochii lumi, deoarece, în caz contrar „nu ar mai fi atât de multe cazuri înregistrate cu sute de mincitori care au stat peste program un număr excesiv de ore”. În plus, ea susține că salariul minim este atât de mic încât muncitorii sunt forțați să stea peste program pentru a câștiga o sumă minimă de subsistență. Mai mult, asociația afirmă că cele 1.261 de resturi de plată ale fabricii Pegatron din Shanghai înregistrate în perioada septembrie-octombrie 2015 demonstrează că încă se muncește excesiv peste program.

În apărarea lor, cei de la Pegatron susțin că grupul nu a calculat corect, deoarece în perioada mai sus menționată a fost cea de dinaintea sărbătorilor statului, când salariile sunt de trei ori mai mari. În plus, Apple și Pegatron susțin că nu au fost niciodată contactați de CLW, care la rândul lor declară că au cerut companiei Apple un răspuns în legătură cu problemele găsite de ei, dar nu au fost contactați înapoi. Din martie, grupul susține că a mai găsit 441 de resturi de plată care indică faptul că munca excesivă încă este întâlnită în fabrica taiwanezilor. Cu toate acestea, Pegatron susține că a aderat la linia directoare a Electronic Industry Citizenship Coalition, care prevede ca numărul de ore suplimentare să nu depășească 80 pe lună.

În trecut, asociația CLW le-a provocat probleme serioase celor de la Pegatron după ce a descoperit moartea a cinci tineri – dintre care unul avea vârsta de doar 15 ani – care munceau în aceste fabrici din Shanghai. În același an, au fost descoperite la Pegatron numeroase încălcări ale regulamentelor de protecție a muncii și drepturile muncitorilor. Printre practicile ilegale ale companiei taiwaneze se număra și păstrarea cărților de identitate ale angajaților, astfel încât să facă imposibilă plecarea acestora după angajare. După efectuarea unui audit, Apple a confirmat încălcările și a sancționat fabrica.

Lucrurile s-au mai schimbat acum însă, iar prin faptul că a oferit acces unor jurnaliști din străini în interiorul fabricii și le-a prezentat cum funcționează noul sistem, cei de la Pegatron, probabil cu acordul sau la îndrumarea oficialilor Apple, doresc arate lumii că fabrica funcționează corect, că oamenii sunt respectați și fericiți la locurile lor de muncă, iar regulamentele nu mai sunt încălcate. Cu toate acestea, un lector de la Oxford susține că „simplul fapt că au lăsat un reporter înăuntru arată că răspund presiunii externe și încearcă să fie mai transparenți – măcar la suprafață încearcă să rezolve ceva. Dar ei nu ne spun încă prea multe despre cum funcționează afacerea, întregul sistem de muncitori.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.