Știm cu toții că în actualele versiuni de iOS există o eroare care blochează dispozitivele iPhone și iPad cu SoC-uri Apple pe 64 de biți (A7 sau mai recente) ce au fost reglate la data de 1 ianuarie 1970 și apoi repornite, ele nemaifiind utilizabile aparent până la o restaurare dintr-o versiune beta de iOS 9.3 (mai recentă de beta 4, inclusiv). Totuși, aceasta nu este singura eroare ce are în centru acea dată din anul 1970. O altă problemă veche legată de timpul Unix afectează clienții de e-mail din iOS (inclusiv aplicația preinstalată Mail), potrivit The Telegraph.

Eroarea ce nu cauzează aparent probleme dispozitivelor utilizatorilor și nici nu ascunde vreun virus a primit mai multă atenție în ultima vreme, când un număr crescând de utilizatori au început să primească e-mailuri care datează din 31 decembrie 1969 sau 1 ianuarie 1970. Pe rețelele de socializare mulți dintre aceștia au publicat capturi de ecran care atestă existența erorii nu doar pe iPhone și iPad, ci și pe dispozitivele cu Android. Mesajele vechi de 46 de ani primite de către aceștia nu au niciun conținut, niciun subiect și niciun expeditor. Mai mult decât atât, interacțiunea cu ele este imposibilă.

E-mailurile fantomă primite de către unii utilizatori de dispozitive iPhone, iPad sau iPod touch nu reprezintă o încercare a infractorilor cibernetici de a obține acces la dispozitivele lor și nu are aparent nimic de-a face cu eroarea 1 ianuarie 1970 ce blochează dispozitivele. Ea reprezintă, potrivit experților, o simplă interpretare greșită a timpului Unix corect.

Aceste e-mailuri încep să fie recepționate în aplicația Mail, de exemplu, când unii utilizatori călătoresc în zone cu fus orar diferit de cel actual, ele cauzând temporar o pană de comunicare între serverele de e-mail și anumiți clienți de e-mail, printre care se numără și aplicația preinstalată Mail, dar și Microsoft Outlook pentru iOS.

E-mailurile apar de regulă atunci când utilizatorii iPhone verifică e-mailurile într-o zonă cu fus orar diferit. 1 ianuarie 1970 reprezintă ora 0 în timpul Unix – calea prin care computerele înțeleg de cele mai multe ori orele și datele.

Fiecare secundă începând cu miezul nopții din 1 ianuarie 1970 reprezintă un punct diferit în timpul Unix (în prezent suntem undeva pe la 1,45 miliarde de puncte). Așadar, atunci când un e-mail este trimis fără dată sau apare o eroare de fus orar, el nu poate fi interpretat, iar iPhone-ul îl va recepționa la punctul 0 – 1970.

Dacă vă întrebați de ce unii dintre utilizatori primesc e-mailurile cu data de 1 ianuarie 1970, iar alții cu data de 31 decembrie 1969, ei bine, din cauza meridianului Greenwich. Data de 31.12.1969 apare, de regulă, pe dispozitivele utilizatorilor din Emisfera Vestică, în timp ce data de 1.01.1970 apare pe dispozitivele utilizatorilor din Emisfera Estică.

Rezolvarea acestei probleme poate fi uneori rezolvată foarte simplu; simpla închidere a aplicației de e-mail și redeschidere fiind suficientă pentru ca acele e-mailuri fantomă să dispară. Alteori însă utilizatorii au reușit să elimine acele e-mailuri prin repronirea forțată a dispozitivelor iPhone sau iPad.

Momentan, nu se știe când va rezolva Apple această eroare din iOS, însă ea nu este nici pe departe atât de gravă precum cea care blochează complet dispozitivele iOS reglate la data 1 ianuarie 1970. În acest caz vorbim doar despre un mic deranj în căsuțele de poștă electronică, deranj care nu afectează cu nimic mesajele noi sau vechi și nici modul în care poți accesa și gestiona contul de e-mail.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.