Atunci când a anunțat lansarea iOS 9, compania Apple menționa că va spori securitatea terminalelor sale prin introducerea unui nou sistem de autentificare cu doua elemente. Totuși, compania americană nu a oferit până acum prea multe informații cu privire la acest nou sistem, lucrurile schimbându-se abia azi-noapte când gigantul american a publicat un document de asistență cu răspunsuri la întrebări frecvente în cadrul căruia detaliază schimbările. Acest document a fost publicat la scurt timp după iOS 9 beta 3 și OS X 10.11 El Capitan beta 3, ambele versiuni ale sistemelor de operare incluzând deja compatibilitate cu el.

Potrivit companiei Apple, noul sistem de autentificare cu două elemente este diferit de actualul sistem de verificare în doi pași folosit pentru ID-urile Apple, deoarece utilizează modalități diferite de a acorda încredere dispozitivelor și furniza coduri de verificare. Mai mult, acesta eficientizează procesele de verificare, îmbunătățind experiența de utilizare.

Potrivit documentului de asistență, sistemul de autentificare cu două elemente va obliga verificarea identității proprietarului unui ID Apple la fiecare încercare de logare de pe un dispozitiv sau navigator nou. Verificarea va fi realizată prin introducerea unei parole și a unui cod de verificare. Aproximativ la fel ca și în cazul sistemului de verificare în doi pași, codul de verificare va fi afișat pe toate dispozitivele Apple conectate în contul respectiv, care au instalat iOS 9 și OS X 10.11 El Capitan, iar atunci când a fost verificat, un terminal va deveni de „încredere”, afișând codurile de verificare pentru solicitările ulterioare. Interesant este că pentru cei ce nu mai au încă un dispozitiv cu iOS 9 ori computer cu OS X 10.11 El Capitan, sistemul va permite trimiterea codului și prin SMS sau apel telefonic către numărul de încredere, configurat de proprietar.

Desigur, Apple le recomandă tuturor utilizatorilor care au instalat iOS 9 și OS X 10.11 El Capitan să folosească noul sistem de autentificare cu două elemente, mai ales dacă au activat deja verificarea în doi pași (care însă va continua să funcționeze în paralel cu noua caracteristică, pentru cei care nu o activează pe aceasta din urmă). Totuși, nu ar fi recomandat, în cazul în care sunteți dezvoltator, să accesați noul sistem, până când el nu va fi oferit publicului.

În cazul în care se face trecerea la autentificarea cu două elemente și apoi se încearcă, conectarea în ID-ul Apple de pe un dispozitiv cu versiune mai veche de iOS sau OS X, utilizatorii vor trebui să introducă, codul de verificare de șase cifre la sfârșitul parolei ID-ului, întrucât acestea nu vor avea câmpul de verificare dedicat.

Un aspect extrem de important ce trebuie notat în legătură cu noul sistem este că noul sistem de autentificare cu două elemente elimină cheia de recuperare, care a făcut ca numeroase persoane să își piardă complet accesul la ID-urile Apple. În vechiul sistem de verificare în doi pași, fie un dispozitiv/număr de telefon de încredere, fie cheia de recuperare sunt folosite pentru a accesa un cont ID Apple, însă în cazul în care ai pierdut accesul la ambele, atunci ID-ul Apple va rămâne blocat pentru totdeauna. Acum însă, echipa de asistență a Apple va ajuta utilizatorii să își recupereze ID-urile Apple atunci când pierd accesul la dispozitivele de încredere și numerele de telefon.

La final, nu pot să trec cu vedere faptul că sistemul de verificare în doi pași nu este disponibil în România nici acum, la mai bine de doi ani de la lansare. De aceea, nu putem decât să sperăm că sistemul de autentificare cu două elemente va fi disponibil și pentru români, deoarece fără el ID-urile Apple nu sunt chiar în siguranță, mai ales dacă nu folosești parole puternice.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.