Apple și Samsung poartă discuții cu GSMA – organizația care se ocupă de promovarea și dezvoltarea standardelor și tehnologiilor telecom – pentru a introduce cartelele SIM electronice, scrie Financial Times. Discuțiile au loc înaintea anunțului iminent al GSMA cu privire la crearea unei cartele SIM standardizate, încastrate în dispozitivele mobile.

Primele zvonuri ce indicau dorința companiei Apple de a crea o cartelă SIM proprie au început să apară la finele anului 2010, când se spunea că gigantul american lucrează cu o firmă specializată în dezvoltarea de soluții de securitate digitală pentru a crea un SIM personalizat. Lucrurile au mers până într-acolo încât înaintea lansării iPhone 4s din 2011 se zvonea că acesta nu va avea un sertar pentru cartela SIM, indicându-se astfel că acest model de iPhone va fi primul care va avea inclus din fabrică o cartelă SIM electronică, ce nu poate fi accesată de utilizator.

În esență, cartela SIM electronică sau ”e-SIM” previne blocarea dispozitivelor într-o anumită rețea de telefonie mobilă, permițând utilizatorilor să aleagă rețeaua dorită și să treacă la o alta atunci când s-au răzgândit. Apple și operatorii s-ar putea însă să găsească o modalitate de a bloca și aceste dispozitive într-o rețea, atunci când ele au fost cumpărate la abonament și, deci, au avut un preț subvenționat.

Revenind la discuțiile dintre Apple, Samsung, GSMA și operatori, cei de la Financial Times susțin că printre operatorii care lucrează la dezvoltarea unei cartele SIM standardizate și electronice se numără Vodafone, Orange, Detusche Telekom, AT&T, Etisalat, Hutchison Whampoa și Telefonica. Mai mult, președintele GSMA susține că toate părțile sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la cartela SIM electronică. Cu toate acestea, așa cum indică și publicația americană, s-ar putea să mai ne despartă cel puțin un an până la lansarea pe piață a primelor dispozitive cu o astfel de cartelă.

Interesant este totuși că Apple nu a ajuns la o înțelegere, GSMA indicând că lucrează în continuare cu Apple pentru a se asigura că această companie va susține inițiativa, iar o înțelegere oficială nu a fost încă încheiată.

Apple a încercat chiar anul trecut să lanseze o cartelă SIM standardizată. Apple SIM se numește această cartelă care este adresată însă numai tabletelor iPad Air 2 și iPad mini 3. Ea permite utilizatorilor de tablete să schimbe cu ușurință operatorii de telefonie mobilă, în funcție de nevoi sau de oferta pe care aceștia o au și este utilă mai ales în timpul călătoriilor în alte state.

Așadar, există posibilitatea ca iPhone-urile lansate în 2016 să aibă cartele SIM electronice, însă nu se știe câți operatori vor fi de acord cu această inițiativă și vor accepta să încheie înțelegeri cu producătorii de telefoane mobile și GSMA.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.