iOS 9 va permite instalarea de extensii pentru Safari, iar OS X 10.11 va avea o nouă Galerie de Extensii Safari

0
989

La începutul acestei săptămâni, imediat după ce a prezentat iOS 9, OS X 10.11 El Capitan și watchOS 2, compania Apple a anunțat lansarea unui program pentru dezvoltatori consolidat, care cuprinde iPhone, iPad, Mac, Apple Watch și Safari, combinând programele separate pentru iOS, OS X și Safari într-unul singur, a cărui taxă de membru este de 99 $/an. Deși schimbarea i-a încântat pe dezvoltatorii de aplicații pentru iOS, cât și pe aceia care creează aplicații pentru OS X, ea îi nemulțumește pe cei ce dezvoltă extensii pentru Safari.

Problema acestora din urmă este că vor trebui de acum să plătească 99$ pe an pentru a distribui extensii Safari prin intermediul noii Galerii de Extensii Safari. Comparativ, vechiul program Safari pentru dezvoltatori, care era de sine stătător, era gratuit, deci nu taxa dezvoltatorii pentru a distribui extensii în sau în afara Galeriei de Extensii Safari. Mai mult, dezvoltatoriisunt nemulțumiți deoarece alte browsere, cum ar fi Chrome, nu cer dezvoltatorilor taxe de publicare a extensilor.

Ideea din spatele acestei decizii a Apple este de a îmbunătăți securitatea Safari din OS X 10.11 El Capitan prin implementarea Distribuirii Securizată de Extensii, care va face ca toate extensiile din Galeria de Extensii Safari să fie găzduite și semnate de Apple. Extensiile pentru Safari semnate din Galeria de Extensii Safari vor fi actualizate în mod automat, în timp ce acelea distribuite în afara galerie nu vor primi actualizări automate.

Compania Apple a creat o pagină pentru dezvoltatorii care vor să publice extensii pentru OS X 10.11 El Capitan în toamnă, iar aceștia vor trebui să citească atât linia directoare a revizuirii extensiilor, cât și ghidul de dezvoltare, înainte de a începe să dezvolte. Actualele extensii Saafari vor continua să funcționeze pe Mac-urile celor ce le-au instalat, iar conturile de membru în programul Safari de Dezvoltare vor rămâne active până pe 8 iulie, când Apple va forța trecerea la noul program cu plată.

IMG_3982Pe lângă sporirea securității extensiilor, Safari 9.0 din OS X 10.11 El Capitan și iOS 9 vor permite blocarea de conținut, oferind utilizatorilor modalități rapide și eficiente de blocare a cookie-urilor, imaginilor, resurselor, alertelor de tip pop-up, a reclamelor și nu numai. Ori asta însemnă că, în premieră, dezvoltatorii vor putea crea extensii pentru Safari din iOS denumite „sisteme de blocare a conținutului”, iar utilizatorii le vor putea instala pe iPhone sau iPad. Gestionarea extensiilor în iOS 9 se va face din meniul Safari în aplicația Configurări.

Xcode 7 include un șablon Extensie Aplicație Blocare Conținut, care permite dezvoltatorilor de aplicații să trimită propriile fișiere JSPN către Safari în care să specifice conținutul pe care să îl blocheze.

Așadar, numărul extensiilor pentru Safari pe Mac ar putea scădea odată cu noile modificări, însă cele care vor fi distribuite în continuare vor fi mai sigure și, probabil, mai bine optimizate. În ceea ce privește iOS, extensiile ar trebui să funcționeze în Safari exact ca și pe Mac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.