Pe siteul Apple.com se găsește de ceva vreme un microsite în cadrul căruia compania din Cupertino prezintă utilizatorilor cele mai importante caracteristici de accesibilitate care sunt incluse și vin la pachet cu orice iPhone, iPad, iPod, Mac și, mai nou, Apple Watch. Pagina cu funcționalitățile de accesibilitate ale Apple Watch a fost adăugată de compania din Cupertino astăzi și se adresează mai ales celor care au diferite probleme de sănătate sau care vor să dăruiască un Apple Watch cuiva care probleme de auz sau vedere. Pagina de prezentare a funcționalităților de accesibilitate incluse în sistemul de operare pentru ceas ne dezvăluie că cel mai nou dispozitiv lansat de către Apple are patru tehnologii de asistență: VoiceOver, ajustarea fonturilor, mono audio și Motorul haptic. Toate configurările de accesibilitate prezente în Watch OS pot fi accesate de către utilizatori atât direct de pe Apple Watch, cât și din meniul General în aplicația Apple Watch pentru iPhone.
Utilizatorilor care au probleme de vedere, Apple Watch le oferă VoiceOver, un instrument bazat pe gesturi care foloește difuzoarele integrate ale dispozitivului pentru a-i citi utilizatorului tot ceea ce apare pe ecran și elementul selectat astfel încât să știe unde să atingă pentru a accesa ceea ce dorește. VoiceOver este compatibil cu aplicațiile integrate și vine în 14 limbi (teoretic, ar trebui ca printre acestea să se numere și limba română). De asemenea, tot pentru aceia care au probleme cu vederea, Apple Watch oferă funcționalități precum font dinamic – care afișează fonturile la dimensiuni mai mari și Text aldin care face caracterele mai groase.
Tot pentru utilizatorii cu probleme de vedere, Apple mai evidențiază alte șase caracteristici de accesibilitate: zoom, tonuri de gri, reducere transparență, etichete activare/dezactivare și reducerea mișcării. Zoomul este controlat folosind rotița digitală din partea dreaptă a ceasului, în timp ce celelalte caracteristici vor putea fi activate din configurările ceasului sau aplicația însoțitoare pentru ceas.
Pentru utilizatorii care au probleme cu auzul, Apple Watch mai include mono audio, precum și opțiunea de a selecta redarea sunetelor prin ambele canale, dar ajusta volumul la un nivel mai mare pentru una dintre urechi – în funcție de urechea la care utilizatorul are probleme. De asemenea, motorul haptic al ceasului joacă un rol esențial pentru cei care au probleme cu auzul, deoarece el îi va atinge pe mână de fiecare dată când primesc o notificare.
Cum funcționalitățile de accesibilitate ale ceasului îi îngrijorau pe unii dintre utilizatori, este foarte important că Apple a clarificat și acest aspect, arătându-ne tuturor că Apple Watch a împrumutat de la iPhone destul de multe funcționalități care fac mai simplă folosirea lui de către persoanele cu diferite probleme. Desigur, pe viitor numărul acestor caracteristici de accesibilitate ar putea fi crescut grație unor actualizări software.