Mii de utilizatori de iPhone se înscrie în programul Apple de cercetare în domeniul medical ResearchKit

- Publicitate -

ResearchKit-800x633

La aproape două zile distanță de conferința în cadrul căreia Apple a prezentat, printre altele, ResearchKit, un framework de tip sursă deschisă ce este adresat domeniului medical, acesta a înregistrat un număr foarte mare de autentificări, potrivit unor informașii obținute de jurnaliștii de la Bloomberg. Informaticienii de la Universitatea Stanford au descoperit cu surprindere marți dimineața (la câteva ore după lansarea ResearchKit) că  nu mai puțin de 11.000 de oameni au acceptat să contribuie la cercetările lor în domeniul bolilor cardiovasculare prin intermediul aplicației MyHeart Counts dezvoltată folosind ResearchKit. Pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine ce înseamnă peste 10.000 de înregistrări, Alan Yeung, director medical al Stanford Cardiovascular Health a declarat:

„În mod normal, pentru a putea face un studiu pe 10.000 de oameni ți-ar trebui un an și 50 de centre medicale în toată țara… Aceasta este puterea telefonului.”

Researchkit este un framework software creat de către Apple în încercarea de a revoluționa studiile efectuate în domeniul medical prin extinderea foarte mare a bazei de oameni pe care să poată fi efectuate și o mai bună gestionare a datelor înregistrate. În momentul în care i s-a oferit permisiunea, framework-ul va folosi senzorii din iPhone și datele înregistrate în aplicația Sănătate pentru a colecta datele utilizatorului, cum ar fi greutatea, tensiunea arterială, nivelul glucozei, utilizarea inhalatorului de astm și nu numai. Apple speră ca aceste informații înregistrate de utilizatori prin intermediul iPhone-urilor să deschidă noi posibilități pentru cercetători și să le ofere un număr mult mai mare de date.

De asemenea, Apple permite utilizatorilor să răspundă studiilor efectuate și să introducă datele direct din aplicațiile dezvoltate prin platforma ResearchKit, însă unii dintre cercetători atenționează că informațiile colectate de pe iPhone-ul unui utilizator ar putea să fie eronate din cauză că el ar putea să nu sufere de o anumită boală sau dacă ar suferi, el ar putea să nu fie unul dintre pacienții tipici. Cei de la Bloomberg mai susțin, citând diferiți experți în domeniu, că probabilitatea ca un utilizator de iPhone să aibă licență sau un doctorat este mai mare decât în cazul utilizatorilor de Android, iar aceste diferențe demografice ar putea să denatureze rezultatele finale. În același timp, experții nu exclud ca un utilizator de iPhone să apese accidental butoanele și să acceseze aplicația ori să ofere dispozitivul său unei alte persoane, aceste lucruri ducând automat la trimiterea unor date eronate către cercetătorii din domeniu.

Chiar dacă există multiple semne de întrebare și factori reali care ar putea să afecteze calitatea studiilor efectuate, trebuie să menționăm că și datele colectate în testele clinice pot fi eronate.

Cu sau fără unele probleme, ResearchKit este, după părerea mea, un pas mare făcut înainte în domeniul cercetărilor medicale și oricât de mult și-ar dori unii să trăiască în trecut, acest lucru nu va mai fi posibil prea mult timp. Chiar dacă nu vor înlocui complet studiile derulate în spitale – cel puțin nu prea curând – iPhone-urile vor aduce mai multe date cercetătorilor și i-ar putea ajuta să descopere mai rapid tratamente pentru bolile care sunt și acum incurabile.

- Publicitate -
Alex Popa
Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole sugerate

iOS 17.1.2 și iPadOS 17.1.2 au fost lansate pentru iPhone și iPad

iOS 17.1.2 și iPadOS 17.1.2 au fost lansate joi seară de către Apple și sunt disponibile, așadar,...

Cum sa remediati problema butoanelor Home si Power atunci cand nu functioneaza pe iPhone si iPad – Tutorial

Doua dintre cele mai cunoscute probleme hardware ale iPhone si iPad sunt legate de functionarea butoanelor Home...

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,785UrmăritoriÎmi place
10,899UrmăritoriUrmărește-ne
360UrmăritoriUrmărește-ne
113AbonațiAbonați-vă
Publicitate

Cele mai recente articole

macOS 14.1.2 Sonoma a fost lansat pentru utilizatorii de Mac

macOS 14.1.2 a fost lansat joi seară pentru posesorii de Mac-uri compatibile. Aceasta este a doua actualizare adusă macOS Sonoma 14.1 de la lansarea...

iOS 17.1.2 și iPadOS 17.1.2 au fost lansate pentru iPhone și iPad

iOS 17.1.2 și iPadOS 17.1.2 au fost lansate joi seară de către Apple și sunt disponibile, așadar, pentru utilizatorii modelelor de iPhone și iPad...

Apple a prezentat iMac 2023 – iată noutățile

Alături de noua gamă MacBook Pro cu afișaje de 14 inch și 16 inch, Apple a prezentat în cadrul evenimentului media de azi-noapte și...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.