Microsoft lansează o previzualizare gratuită pentru aplicațiile suitei Office 2016. Iată cum le poți instala pe Mac și ce schimbări aduc

0
1123

A trecut ceva vreme de când Microsoft a lansat o actualizare majoră pentru aplicațiile suitei Office pentru Mac. Cinci ani, mai precis. Lăsând foarte multe luni posesorii de computere Apple cu versiuni învechite ale unora dintre cele mai populare aplicații de productivitate – Word, Excel și PowerPoint -, cei de la Microsoft au decis că a venit vremea să le actualizeze, așa că astăzi au lansat Microsoft Office 2016. De fapt, previzualizarea pentru Microsoft Office 2016… Această suită include versiuni complet noi ale aplicațiilor Word, Excel și PowerPoint cu interfețe optimizate pentru ecranele Retina, noi caracteristici și foarte mult interes pentru colaborare și integrarea elementului cloud.

Office 2016 pentru Mac, care va fi oferit gratuit tuturor posesorilor de Mac-uri care au instalat OS X Yosemite (în perioada de testare) reprezintă un pas nou în planul Microsoft de a face aplicațiile Office disponibile oricând, oricând și de pe orice dispozitiv. De aceea, ele au fost optimizate să funcționeze împreună cu Office 365 și OneDrive, însă cea mai bună experiență va fi oferită celor care au sau își fac un abonament Office 365, deoarece acesta le permite să își acceseze toate documentele de pe toate dispozitivele lor. Cu toate acestea, la fel ca și pe iOS, abonamentul Office 365 nu va fi necesar pentru a folosi aplicațiile suitei.

Cele mai recente versiuni majore ale aplicațiilor Excel, PowerPoint, și Word adoptă elemente care erau înainte disponibile doar în versiunile pentru Windows și dispozitivele mobile ale lor. Iar unul dintre acestea este Panglica, care recunoaște instrumentele și opțiunile pentru formatare, oferă un panou cu instrumente pentru mai multe opțiuni de personalizare a elementelor grafice în fiecare dintre aplicații, noi teme și stiluri și care adoptă designul Yosemite și unele funcționalități introduse în versiunile mai recente ale sistemului de operare (cum ar fi, spre exemplu, opțiunea de afișare a aplicației pe ecranul întreg).

Cea mai importantă funcționalitate, din câte reiese din descrierea făcută de către Microsoft, este cea de conectivitate cloud. Aceasta aduce utilizatorilor permisiunea de a accesa o listă cu fișiere create pe orice dispozitiv, de a le păstra actualizate pe toate terminalele și de a colabora cu alți utilizatori Microsoft Office (exact ca și în aplicațiile Apple din suita de productivitate iWork).

În plus, așa cum reiese din prezentarea de mai jos, fiecare dintre aplicații a primit unele funcționalități noi dedicate utilizatorilor care vor să lucreze cu foile de calcul, să formateze texte sau doresc să creeze prezentări impresionante.

microsoftexcel-800x503

Versiunea din 2016 a aplicației Excel, aceasta oferă o funcționalitate îmbunătățită pentru analiza datelor și funcționalități de statistică avansate. De asemenea, aplicația oferă slicere pentru filtrarea datelor în PivotTabeles – o funcționalitate adresată celor care trebuie să analizeze bazele de date mari. Și pentru că versiunea din 2011 a aplicațiilor Office i-a supărat pe mulți dintre utilizatori pentru faptul că cele pentru Mac nu au aceleași scurtături de tastatură ca și cele pentru Windows, Microsoft a revenit asupra deciziei, așa că toate scurtăturile pe care le știi de pe Windows sunt acum și pe Mac.

microsoftword-800x503

Trecând la versiunea pentru 2016 a aplicației Word este focalizată mai ales pe colaborare Ea a fost creată în așa fel încât să îmbunătățească experiența celor care trebuie să lucreze în grup la documente, oferindu-le o opțiune de invitare a prietenilor în partea dreaptă sus a ferestrei. Prin intermediul acelui meniu, utilizatorii pot să invite persoanele cu care trebuie sau doresc să creeze documentul respectiv, pot trimite linkuri și pot vedea cu cine a fost partajat documentul. În plus, comentariile filetate sunt adăugate în Word pentru Mac pentru prima dată, în timp ce panoul Stiluri permite utilizatorilor să facă editări detaliate asupra stilurilor din interiorul aplicației.

microsoftpowerpoint-800x503

În fine, aplicația PowerPoint 2016 are o vizualizare complet diferită pentru prezentări, aceasta amintindu-ne mai degrabă de cea din PowerPoint pentru iOS. În partea stângă sus a ferestrei, utilizatorii vor vedea exact ceea ce vede și audiența, inclusiv animațiile redate în timp real. De asemenea, în aplicația PowerPoint există acum o previzualizare vizuală a următorului diapozitiv și se oferă acces la notițe, un temporizator și pictograme pentru întreaga listă cu diapozitive. Și, la fel ca în cazul celorlalte două aplicații, PowerPoint oferă utilizatorilor instrumente de editare avansate pe care le pot accesa din panoul din partea dreaptă a ecranului – pentru a obține funcționalități precum animații și forme personalizate ale căror rezultate aplicate pe prezentare pot fi vizualizate instantaneu.

onenote

Pe lângă aplicațiile Microsoft Word, PowerPoint și Excel, previzualizarea Office 2016 mai include versiuni noi ale aplicațiilor Outlook pentru Mac – care a fost relansată în octombrie – și ale Microsoft OneNote, ce a fost relansată pe App Store în urmă cu exact un an. În ceea ce privește Outlook, această aplicație nu mai este acum limitată doar la utilizatorii care au abonamente Office 365.

Și pentru că nu vorbim despre versiunile finale și publice ale aplicațiilor, toate vin cu un sistem de feedback integrat, pe care utilizatorii îl vor putea folosi pentru raportarea erorilor și pentru a trimite sugestii la cei ce se ocupă de dezvoltarea programelor.

Microsoft Office 2016 pentru Mac este disponibil în versiunea de prelansare și poate fi descărcat de pe site-ul companiei din Redmond urmând acest linkRețineți că aplicațiile sunt compatibile oficial doar cu Mac-urile ce rulează OS X 10.10.x Yosemite. De asemenea, nu vă așteptați la o stabilitate foarte bună a programelor până la lansarea versiunilor finale.

Versiunea publică a aplicațiilor Office 2016 urmează să fie lansate în vară. După însă compania Microsoft promite să le actualizeze constant și să nu mai uite de ele, așa cum a făcut cu versiunile din 2011 ale acestor aplicații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.