După ce ieri publicau câteva fragmente interesante din viitoarea carte Becoming Steve Jobs, cei de la Fast Company au publicat în cursul zilei de astăzi un interviu exclusiv cu Tim Cook, realizat de către coautorul cărții, Rick Tetzeli. În cadrul acestui interviu, directorul general al companiei americane discută despre o câteva subiecte, care încep cu Steve Jobs și se termină, din punct de vedere cronologic, cu lansarea Apple Watch.

Vorbind din nou despre Steve Jobs, omul care i-a dat funcția de director general Apple cu câteva săptămâni înainte de a muri, Tim Cook spune că cea mai mare contribuție pe care a avut-o regretatul cofondator Apple este cultura pe care a creat-o în anii în care a lucrat ca și director general al companiei. De aceea, Cook îl numește pe Jobs „de departe cel mai bun profesor pe care eu l-am avut”. Din această cultură fac parte sentimentul de comunitate și colaborare între numeroasele departamente ale companiei, un element extrem de important sau chiar esențial pentru succesul continuu al Apple, element care face această companie să fie mereu cu un pas înaintea competiției, potrivit lui Cook.

[pull_quote_center]…este evident că pentru a avea un succes răsunător, noi trebuie să fim cei mai buni colaboratori din lume. Magia Apple, din punctul de vedere al produselor, se produce la această intersecție a hardware-ului, cu software-ul și cu serviciile. Este acea intersecție. Fără colaborare, obții un produs Windows. Acolo există o companie care pompează un sistem de operare, alta care face ceva hardware și o alta care face altceva. Asta se întâmplă și pe tărâmul Android. Puse toate împreună, acestea nu vor obține un scor prea mare la experiența de utilizare.[/pull_quote_center]

Întrebat fiind de securitatea și posibilitatea apariției unor „spărturi” în ecosistemul de dispozitive ce este într-o permanentă extindere și în rândul sistemelor de operare, Cook a răspuns ferm că Apple va face tot posibilul să obțină succes și satisfacție din ceea ce face. „Nu că n-ar fi realizabil, dar cu toții suntem oameni uneori și facem o eroare”, a spus Cook. „Nu-mi fac un obiectiv din a deveni inuman, dar am acel obiectiv de a nu face erori”. Încercările de a aduce produse apropriate de perfecțiune, au determinat cutezanța companiei de a face uneori lucruri care distonează, dar pe care companii precum Microsoft se tem să le facă, potrivit lui Cook.

[pull_quote_center]Unul dintre motivele din cauza cărora Microsoft a dat de probleme a fost că ei nu au dorit să se îndepărteze de moșteniri… Apple a avut mereu disciplina de a lua decizii îndrăznețe pentru a se depărta de trecut. Noi ne-am depărtat de unitatea de disc flexibil, atunci când era populară în rândul multor utilizatori. În loc să facem lucrurile într-o modalitate mai tradițională a diversificării și minimalizării riscurilor, noi am introdus discul optic, pe care unii oameni îl iubeau. Noi ne-am schimbat conectorul, chiar dacă mulți oameni îl iubeau pe cel de 30 de pini. Unele dintre aceste lucruri nu au fost populare pentru mult timp.[/pull_quote_center]

Trecând la Apple Watch, Cook a prezentat diferitele unghiuri din care Apple a privit în timpul procesului de dezvoltare modalitățile de interacționare cu Apple Watch. Potrivit acestuia, compania americană a gândit produsul ca fiind ceva complet nou, și nu ca fiind un alt smartphone sau o altă tabletă. În plus, el a adăugat ă majoritatea companiilor care au făcut ceasuri inteligente în ultimii ani nu le-au gândit așa cum trebuie, iar rezultatul au fost niște produse greoaie și inferioare.

[pull_quote_center]N-am fost primii care au făcut un player MP3; n-am fost primii care au făcut o tabletă; n-am fost primii care au lansat un smartphone. Dar noi am fost fără îndoialî cei care au lansat primul smartphone modern și cei care vor lansa primul smartwatch modern – și primul care să conteze. Oamenii nu au realizat că ei au trebuit să aibă un iPod, cum nu au realizat nici că trebuie să aibă iPhone-ul. Iar iPad a fost persiflat. Criticii întrebau „De ce am avea nevoie de asta?”. Onest, nu cred că vreun lucru revoluționar pe care noi l-am făcut a fost un șlagăr atunci când l-am lansat.[/pull_quote_center]

Întregul interviu merită citit deoarece acoperă și alte subiecte, dintre care multe care au mai fost discutate și în trecut de Cook. Printre acestea se mai numără entuziasmul pentru Apple Campus 2, modul în care directorul Apple folosește zilnic Apple Watch și chiar câteva detalii despre biroul lui Steve Jobs, ce a rămas neatins după trecerea în neființă a acestuia și așa va rămâne atât timp cât Cook va conduce compania.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.