Conferința Apple de pe 9 martie: ce produse vor fi prezentate și cum o vei putea urmări

2
435

Luni, pe 9 martie, compania Apple va organiza primul eveniment media din anul 2015, care, pentru prima dată în ultimii trei ani are loc primăvara și nu vara. Și pentru că vorbim despre un nou eveniment cu o importanță destul de mare și care ne va aduce o serie de produse pe care le așteptăm cu toții, probabil că vă întrebați ce va aduce nou acest eveniment și cum veți putea fi la curent cu noutățile prezentate. De aceea, am aruncat o privire peste toate zvonurile din ultima vreme și am întocmit o listă în care vom încerca să menționăm cât mai multe dintre produsele și serviciile pe care Apple le va anunța mâine.

Înainte de a începe însă, trebuie să vă reamintesc că sloganul evenimentului este „Spring forward”, iar el nu a fost ales deloc întâmplător de echipa Apple. Acesta reprezintă o referință mai puțin subtilă la Apple Watch și un memento al faptului că SUA au trecut la ora de vară pe 8 martie.

[quote_center]O nouă prezentare a Apple Watch[/quote_center]

Sursa imagine: Forbes
Sursa imagine: Forbes

Surprinzător sau nu, conferința Apple de pe 9 martie este dedicată prezentării unui produs anunțat deja într-o altă conferință, care a avut loc în urmă cu 7 luni. Este vorba despre Apple Watch, un dispozitiv care știm foarte bine cum arată și câteva lucruri elementare despre cum funcționează. Dar nu știm totul – așa cum, de exemplu, știm când se lansează un iPhone sau un iPad nou.

Ceea ce știm până în momentul de față – și este prezentat, în mare parte, în articolul menționat mai sus – este că Apple Watch va fi pus în vânzare în luna aprilie, va solicita utilizatorilor să aibă un iPhone 5 (sau un model mai recent) pentru a-l folosi și va include o serie de caracteristici speciale, cum ar fi motorul haptic, rotița digitală, glance-urile și o interfață utilizator complet nouă, cu care fiecare dintre noi va trebui să se obișnuiească, așa cum s-a obișnuit și cu iOS, după lansarea iPhone. Sistemul de operare al ceasului nu are prea multe în comun cu sistemul de operare pentru telefoanele și tabletele iPad, iar acesta este un lucru cât se poate de bun, pentru că vorbim despre produse din categorii complet diferite. În plus față de toate acestea, știm că prețul de pornire al ceasului va fi de 349$, precum și că va fi disponibil în două mărimi – 38mm și 42mm și în trei modele: Apple Watch Sport (modelul din aluminiu, cu ecran protejat cu o sticlă întărită cu ioni de potasiu), Apple Watch (modelul din oțel inoxidabil, cu ecran protejat cu safir) și Apple Watch Edition (modelul de lux, cu carcasă din aur de 18 carate și ecran protejat cu sticlă de safir). De asemenea, mai știm că pentru fiecare dintre modelele susmenționate vor disponibile o serie de brățări, de la unele din cauciuc, la unele din piele sau metal, care folosesc diferite sisteme de prindere.

[quote_left]Și atunci, nu știm?[/quote_left] Apple trebuie să organizeze conferința de luni pentru că în septembrie nu a oferit toate detaliile despre ceas. Astfel, două dintre lucrurile esențiale pe care noi va trebui să le aflăm pe 9 martie sunt: prețul ceasului pentru fiecare dintre cele trei modele și fiecare curea, precum și data exactă în care va fi pus în vânzare și care sunt țările ce vor face parte din primul val de lansare. Pe lângă aceste informații esențiale, Apple ar trebui să anunțe și autonomia bateriei ceasului (care se zvonește că va fi de o zi, în condițiile în care utilizarea va alterna cu repausul), precum și câteva funcționalități noi pregătite în lunile de după prezentarea inițială (una dintre acestea ar fi funcționalitatea de reducere a consumului de energie al ceasului). Aplicațiile vor fi și ele un subiect important de discuție în cadrul conferinței. În ultimele luni, Apple a colaborat cu multipli dezvoltatori, pentru a-i ajuta să pregătească aplicații  compatibile cu ceasul, iar o bună parte dintre aceste aplicații terțe ar trebui să fie prezentate. La fel cum se întâmplă și la conferințele de prezentare a dispozitivelor iPhone și iPad noi, există posibilitatea ca Apple să invite și câțiva dezvoltatori cu idei mai strălucite, care să ne prezinte în premieră ceea ce au pregătit pentru ceas. Alături de aplicațiile de la terți, însă, Apple va trebui să prezinte lumii întregi și modul de funcționare al unor aplicații preinstalate, precum și aplicația Apple Watch pentru iPhone.

Așadar, în legătură cu Apple Watch, Apple mai are multe de spus și o va face luni mai mult ca sigur.

iOS 8.2

Apple Watch va funcționa doar alături de dispozitive iPhone 5 sau mai recente, care rulează iOS 8.2 sau versiuni ulterioare ale sistemului de operare.

iOS 8.2 beta a fost lansat de către Apple încă din luna noiembrie a anului trecut cu scopul precis de a oferi dezvoltatorilor SKD-ul pentru crearea aplicațiilor pentru ceas. De atunci, Apple a lansat un total de cinci versiuni beta ale sistemului de operare, iar faptul că au trecut săptămâni bune de când nicio versiune beta nouă a iOS 8.2 nu a mai fost publicată ne sugerează că lansarea este iminentă.

Pe perioada de testare, iOS 8.2 nu a adus cine știe ce noutăți, majoritatea fiind legate în principal de SDK-ul pentru ceas și nu neapărat de implementarea unor funcționalități noi pe iPhone și iPad. Cu toate acestea, actualizarea finală va aduce numeroase corecturi de probleme, îmbunătățiri, și chiar funcții noi pentru aplicații precum Sănătate – toate acestea sunt menționate în cadrul articolului: Apple va lansa săptămâna viitoare iOS 8.2. Iată când și care sunt noutățile.

Unul dintre motivele pentru care Apple nu a mai lansat versiuni beta noi pentru iOS 8.2 este acela că între timp s-a lansat iOS 8.3 beta. Spre deosebire de prima actualizare, iOS 8.3 va aduce numeroase noutăți pentru utilizatori, așa cum s-a văzut în primele două versiuni beta lansate de Apple până acum. Cu toate acestea, iOS 8.3 nu va fi lansat chiar atât de curând și nu există decât o mică șansă să fie menționat în cadrul conferinței (în cazul în care Apple ar lansa programul de testare publică al versiunilor iOS beta).

Este foarte probabil ca iOS 8.2 să fie lansat mâine, însă nu este exclus să fie disponibil pentru descărcare nici marți sau chiar la o săptămână după conferință.

Posibilitate: noi Mac-uri și OS X 10.10.3?

Mac-urile nu sunt tocmai în centrul atenției celor care vor să afle informații despre produsele Apple nelansate. Cu toate acestea, se știe că Apple obișnuiește să actualizeze modelele existente la intervale de un an – mai ales în cazul MacBook-urilor sau uneori de doi ani – în cazul desktopurilor.

Două dintre produsele care nu au mai fost actualizate de Apple de aproape un an și pentru care Intel a lansat deja noile procesoare Broadwell sunt MacBook Air și MacBook Pro cu ecran Retina de 13 inchi. De aceea, este foarte posibil ca versiunile 2015 ale lor să fie prezentate în cadrul conferinței de mâine. Iar pentru a susține acest lucru, vă spun că în ultimele săptămâni am văzut nu doar că stocurile acestor produse sunt mai reduse, dar și câteva dintre caracteristicile MacBook-ului Air 2015, cu ecran de 13 inchi.

Separat de cele două modele de MacBook-uri, Intel și AMD au mai lansat CPU-uri, respectiv GPU-uri potrivite și pentru un nou model de Mac Pro. Acesta nu a mai fost actualizat de la sfârșitul anului 2013, așa că ar fi cazul ca Apple să lanseze o versiune mai performantă. Cu toate acestea, nu există zvonuri care să indice lansarea unui Mac Pro nou în viitorul foarte apropriat.

MacBook Air cu ecran Retina este un alt produs pe care multă lume se așteaptă ca Apple să îl prezinte până în toamnă. Pe lângă ecranul de 12 inchi cu rezoluție foarte înaltă, acest computer urmează să aibă procesoare Broadwell, un design modificat față de cel al actualelor MacBook-uri Air, o tastatură aranjată diferit, un trackpad nou, mai puține porturi, un sistem de răcire care nu folosește ventilatoare și nu numai. Chiar dacă acest MacBook este așteptat încă din 2014, există mici șanse ca el să fie prezentat mâine.

De la alte produse din gama Mac noi nu ne prea putem aștepta. O surpriză adevărată ar fi însă lansarea unui iMac cu ecran Retina 4K de 21,5 inchi, în condițiile în care un iMac cu ecran Retina 5K de 27 de inchi este deja disponibil din toamnă.

Iar dacă vor fi prezentate noi Mac-uri, Apple va trebui să treacă în revistă și OS X 10.10.3, care va fi cea mai importantă actualizare adusă OS X de la lansarea Yosemite. Pe lângă o serie de funcționalități noi și noile caractere emoji, OS X 10.10.3 va aduce noua aplicație Poze, pe care utilizatorii de Mac o așteaptă de ani buni. Spre deosebire de iOS 8.2, a cărui lansare este iminentă, OS X 10.10.3 va fi lansat în această primăvară, și probabil că vor mai trece câteva săptămâni bune până când noi îl vom putea instala pe Mac-uri în versiunea finală.

Și restul…

Nu există informații certe că alte produse în plus față de cele susmenționate vor fi prezentate în cadrul conferinței de mâine. De aceea, produsele pe care le vom enumera mai jos au șanse foarte mici să fie prezentate atât de devreme.

Apple TV 4. Din 2012 micul dispozitiv Apple nu a mai primit o actualizare notabilă, iar dacă asta vă face să credeți că gigantul din Cupertino a uitat de el, s-ar putea să vă înșelați. Apple are planuri mărețe în industria televiziunii, iar Apple TV ar putea fi produsul revoluționar care să schimbe jocurile. Noua generație a Apple TV va reprezenta un salt important de la actualele modele, urmând să primească funcționalitatea de decodor TV, App Store, o nouă telecomandă și probabil un nou sistem de control. Cu toate acestea, este greu de crezut că Apple TV 4 este gata de a fi prezentat atât de devreme.

Noi iPhone-uri? Exclus.

Noi iPad-uri? Recent a apărut o informație potrivit căreia un nou iPad mini va fi lansat cât de curând de către Apple. În plus, există de ceva vreme informații potrivit cărora Apple va lansa un iPad Pro cu ecran de 12,9 inchi în 2015. Deși inițial s-a zvonit că va fi lansat la începutul acestui an, de curând am aflat că lansarea tabletei a fost amânată până în toamnă.

Noi iPod-uri? Deși îmi plac mult produsele din această gamă și îmi pare rău să văd că au trecut mai bine de doi ani de când a fost adusă ultima actualizare pentru ele, nu știu dacă Apple mai are planuri de viitor pentru categoria de produse care a ridicat-o la începutul anilor ’00. Dintre toate produsele iPod disponibile, iPod touch pare a fi cel mai afectat de trecerea timpului în condițiile în care componentele sale interne sunt demne de anul 2011.

Muzică. Apple a cumpărat de aproape un an compania Beats, iar până acum nu s-a văzut rezultatul colaborării dintre Apple și producătorul de căști. Se zvonește însă că un nou serviciu de streaming audio este în lucru la Apple, însă și că lansarea lui este programată abia pentru vara acestui an.

Cum pot urmări în direct conferința de pe 9 martie?

Live video

Încă de pe 26 februarie, data la care Apple a trimis invitațiile pentru noua conferință, știm că Apple va transmite live evenimentul media. Astfel, luni, 9 martie, începând cu ora 19:00 vei putea urmari live evenimentul de pe Apple TV, iPhone, iPad, iPod touch si Mac.

Atenție ora 19:00 și NU ora 20:00Știu că de regulă Apple organizează conferințele la ora 20:00, ora României și îmi cer scuze pentru că am spus în zilele trecute că și aceasta va avea loc de la ora 20:00. Deși ora locală la care începe conferința este aceeași, 10 A.M., problema este că SUA au trecut pe 8 martie la ora de vară, în timp ce România nu a trecut încă la această oră. Asta înseamnă că pe lângă fusul orar, trebuie să ținem cont și de diferența de o oră. Așadar, conferința de luni va începe la ora 19:00, ora României.

[quote_left]Cum poți urmări conferința?[/quote_left] De pe iPhone, iPad, iPod touch și Mac evenimentul va putea fi urmărit doar dacă aceste terminale rulează iOS 6 sau o versiune ulterioară, respectiv Safari 5.1.10 pe OS X 10.6.8, sau o versiune ulterioara. Desigur, conferința poate fi vizualizata doar din aplicația Safari atat pe iOS, cat și pe OS X. Pagina de unde vei putea vedea fluxul live este următoarea: http://www.apple.com/live/ .

Pe Apple TV, insă, evenimentul va putea fi vazut in direct accesand un canal special pe care Apple îl va adăuga în orele următoare. Singura condiție necesară pentru a primi acel canal este ca Apple TV-ul tău să ruleze versiunea 6.2 sau o versiune ulterioară software-ului.

Deși nu este oficial nicio modalitate de a urmări conferința Apple de pe un computer cu Windows sau un dispozitiv cu Android, există o modalitate neoficială care face ca fluxul live oferit de către Apple să poată fi urmărit practic de oricine. Cum? Iată:

 

  • Descarcă programul VLC Player de aici: http://www.videolan.org/vlc/download-windows.html (pentru Windows) sau de pe Magazin Google Play.
  • Instalează-l și verifică dacă funcționează corect;
  • Din interiorul programului, fă clic pe butonul Media (partea stângă sus), apoi clic pe Open Network Stream;
  • Îți va apărea un ecran în care ți se cere să introduci un URL;
  • Lipește linkul: http://p.events-delivery.apple.com.edgesuite.net/1503ohibasdvoihbasfdv/m3u8/atv_mvp.m3u8
  • Fă clic pe Play (Nota: Înainte de ora 19:00 vei primi o eroare conform căreia nu poate fi deschis fisierul, dar acest lucru se întâmplă din cauză că evenimentul nu a început încă).

 

iTutorial.ro

În cazul in care nu ai timp să urmărești timp de 2 ore un flux video în care cei de la Apple prezinta o serie de produse, iar cel mai mult timp îl vor aloca Apple TV, atunci trebuie să știi că pe iTutorial.ro îți vom aduce cele mai calde informații din timpul conferinței, imediat după ce ele au fost prezentate. Luni, așadar, începand cu ora 19:00, vom publica un articol pentru fiecare produs ce va fi prezentat de către Apple, iar în cadrul lui veți găsi imagini din timpul conferinței, alaturi de informațiile furnizate de către oficialii Apple. Fiecare articol va fi actualizat pe masura ce Tim Cook și compania dezvaluie mai multe despre produsul prezentat, așa ca va recomandam să stați mereu cu degetul pe butonul de reîncarcare a paginii (bonus: Comanda+R pe Mac / F5 pe PC pentru reîncarcare rapidă).

Aplicația iTutorial.ro

Cel mai bun mod de a fi la curent cu articolele publicate de noi va fi să descarci de pe App Store aplicația iTutorial pentru iPhone și iPad. Aceasta nu doar că îți oferă acces mult mai rapid la cele mai noi articole, decât versiunea pentru mobil a site-ului, dar îți aduce și notificări push de fiecare dată când un articol este publicat. Asta înseamnă că pentru fiecare produs nou prezentat de Apple vei primi o notificare din care poți deschide rapid articolul și citi detaliile care te interesează. Și pentru că articolele vor fi actualizate constant, îți recomandăm să faci o glisare de sus în jos pentru a actualiza pagina articolului.

În cazul în care ai un Mac și folosești aplicația Safari, nu uita să accesezi acum iTutoria.ro și să accepți primirea notificărilor push, pentru a fi anunțat atunci când vom publica noile articole!

Toate articolele noi vor fi, ca de obicei, anunțate și pe paginile oficiale ale site-ului nostru de pe rețelele sociale. Pe Facebook nu uita să accesezi acum pagina Tutoriale pentru iOS si OS Xsă dai un like (daca nu ai facut-o deja), să selectezi butonul Îmi place și să faci clic pe opțiunea Primește notificări pentru a fi anunțat atunci când un articol nou a apărut și pe site. Dacă folosești Twitter poți, de asemenea, să ne urmaresti la @itutorialro, iar apoi din aplicația pentru iPhone și iPad să selectezi optiunea de a primi notificari atunci când publicăm un Tweet nou.

Daca esti pe Google+ si Tumblr, trebuie să știi că și acolo vor ajunge articolele, iar pagina noastra Google+ este aici, in timp ce blogul de pe Tumblr este aici.

2 COMENTARII

    • C’mon v-au inoculat niște inapoiati idioțenia asta si continuați sa cereți ceva ce nimeni nu vrea… Cine vrea sa acceseze o pagina web in 5 minute prin 2G???? Hello, suntem in 2015, mai bn îți dezactivezi netul de cât sa faci tâmpenii din astea! Peace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.