Rata de adopție a iOS 8 ajunge la 72%, în timp ce rata de adopție a Android 5.0 ajunge la… 1,6%

0
454

Măsurând traficul întregistrat în aplicația App Store pentru iOS timp de 24 de ore, pentru a vedea ce versiune a sistemului de operare rulează dispozitivele iPhone, iPad și iPod touch care îl accesează în această perioadă, compania Apple poate estima destul de precis care este rata de adopție a celei mai recente versiuni a sistemului de operare. Diagramele cu aceste estimări sunt apoi publicate pe App Store și actualizate bilunar pentru a oferi dezvoltatorilor de aplicații posibilitatea de a se orienta mai bine către cea mai populară versiune a iOS.

Captură de ecran din 2015.02.03 la 21.23.45Cea mai recentă actualizare a venit în această seară când Appe a publicat diagrama care reflectă rata de adopție conform unor măsurători efectuate pe 2 februarie. Potrivit companiei, 72% dintre dispozitivele cu iOS rulează în prezent una dintre versiunile iOS 8, în timp ce doar un sfert dintre iPhone-urile, iPad-urile și iPod-urile touch active mai rulează iOS 7. În ceea ce privește versiunile iOS anterioare iOS 7, acestea rulează în prezent pe doar 3% dintre terminale.

Datele prezentate astăzi de Apple reflectă o creștere destul de însemnată a ratei de adopție a iOS 8 în ultimele două săptămâni. Pe atunci, iOS 8 fusese instalat pe 69% dintre terminalele cu iOS, ceea ce înseamnă că doar în 14 zile foarte mulți au făcut actualizarea la iOS 8 sau au cumpărat un dispozitiv nou ce are această versiune preinstalată. Prin comparație, creșterea ratei de adopție de la raportarea de acum patru săptămâni și până la aceea de acum două săptămâni a fost de doar un procent.

Un factor important care ar fi putut ajuta la creșterea ratei de adopție a iOS 8 a fost actualizarea iOS 8.1.3 lansată săptămâna trecută. Această nouă versiune a sistemului de operare aduce îmbunătățiri în privința stabilității și securității, dar, mai important, reduce spațiul necesar pentru actualizare. Una dintre marile probleme ale iOS 8 a fost dimensiunea foarte mare a actualizării care făcea aproape imposibil de actualizat un terminal cu 8 GB sau 16 GB spațiu de stocare.

Captură de ecran din 2015.02.03 la 21.26.09

Datele companiei Apple sunt confirmate parțial de măsurătorile Mixpanel. Și aceștia au constatat o creștere mare a ratei de adopție a iOS 8 în ultimele două săptămâni, însă rezultatul final diferă de cel al Apple. Potrivit lor, iOS 8 are acum o rată de adopție de 73,1 %, iar iOS 7 de 24,6.

Dacă facem o comparație între rata de adopție a iOS 8 de anul acesta și rata de adopție a iOS 7 de anul trecut, observăm că cea mai recentă versiune a iOS nu este tocmai la fel de populară precum cea de anul trecut. Deși în trimestrul fiscal 4 al anului anterior Apple a vândut aproape 100 de milioane de dispozitive cu iOS, majoritatea având iOS 8 preinstalat, cea mai recentă versiune are o rată de adopție cu aproximativ 8 procente mai mică decât avea iOS 7 cam în aceeași perioadă a anului trecut. Pe data de 26 ianuarie a anului 2014, Apple raporta o rată de adopție a iOS 7 de 80%.

În ciuda faptului că iOS 8 nu este la fel de popular cum era iOS 7 cu un an în urmă, rata de adopție a sistemului de operare Apple rămâne incomparabil mai mare decât rata de adopție a celei mai recente versiuni a Android. Google a publicat de dimineață rata de adopție a celei mai recente versiuni a sistemului de operare pentru mobil Android, 5.0 „Lollipop”, arătându-ne că această versiune este instalată doar pe 1,6 % dintre terminalele cu Android, deși a fost lansată de la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut. Cea mai populară versiune a Android este însă penultima – KitKat -, ea fiind instalată pe 39,7% dintre dispozitive.

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.