Apple interzice producătorii de accesorii care creează carcase pentru iPhone sau iPad bazate pe zvonuri și schițe neoficiale

0
1267

Chiar înainte să lanseze iPhone 6 și iPhone 6 Plus în toamna anului trecut, compania Apple a cerut tuturor producătorilor importanți de accesorii și carcase pentru dispozitivele sale să semneze un acord care le interzice acestora să mai creeze huse și alte accesorii bazate pe zvonuri sau imagini spion cu dispozitivele ori schițele acestora, înainte ca ele să fie prezentate.

Potrivit unor persoane din cadrul companiei Apple care au discutat cu 9to5Mac, încălcarea acordului în orice fel de către producărtori ar putea duce la încetarea oricăror oportunități de a face afaceri cu Apple sau oricare dintre afiliații săi.

Pe de altă parte, semnând acordul, producătorii de accesorii vor trebui să accepte până în momentul în care dimensiunile și schițele oficiale ale dispozitivelor iPhone, iPad sau a oricăror altor terminale Apple vor fi lansate de companie, pentru a putea începe crearea noilor carcase. Mai precis, cum Apple lansează specificațiile și dimensiunile exacte abia după prezentarea noilor dispozitive, producătorii vor reuși să lanseze accesoriile la câteva luni după ce terminalele vor fi puse în vânzare. Cu alte cuvinte, pe viitor există șanse foarte mari ca în primele luni de la lansarea unor dispozitive iPhone sau iPad să nu existe prea multe accesorii de calitate sau create special pentru noile terminale, iar utilizatorii să trebuiească să le folosească pe cele adresate modelelor anterioare sau pe cele lansate de către Apple.

De regulă, producătorii de accesorii își bazează designul carcaselor viitoarelor terminale iPhone și iPad pe imagini spion cu schițele dispozitivelor sau pe diverse zvonuri care apar pe Internet în lunile premergătoare lansării lor. Și pentru că, de cele mai multe ori reușesc să obțină din fabricile partenere Apple schițe sau dimensiunile exacte ale terminalelor, aceștia vor crea carcase care vor oferi utilizatorilor o imagine destul de bună asupra viitoarelor dispozitive, dar și posibilitatea de a avea accesorii pentru ele cu mult timp înainte de lansare.

Problema pentru Apple este că apariția unor carcase pe Internet și în comerț cu luni înainte de lansarea unor dispozitive noi afectează tare vânzările actualelor modele, dar și elementul surpriză al conferințelor. De aceea, era normal să oblige producătorii de accesorii parteneri să semneze un astfel de acord care, atenție, nu previne doar crearea de accesorii pe baza schițelor sau a zvonurilor, ci și citirea de către producători a ziarelor sau site-urilor web care discută despre viitoarele produse ale companiei americane.

Iar în cazul în care va descoperit că acordul a fost în vreun fel încălcat de către producătorii parteneri, Apple va scoate de îndată din magazinele sale toate produsele lor și va rupe orice fel de contract sau înțelegere.

Desigur, problema nu este decât parțial rezolvată pentru Apple, deoarece mulți dintre producătorii care prezintă carcase pentru viitoarele terminale iPhone sau iPad cu luni înainte de lansarea lor nu sunt parteneri cu gigantul din Cupertino și nu vor fi opriți mai de nimeni să continue ceea ce fac în prezent.

Trebuie specificat și că impunerea noii măsuri ar însemna că nu vom mai vedea machete ale viitoarelor terminale Apple create de producători pentru a testa noile carcase și pentru a dezvălui schimbările surpriză pregătite de către Apple. Cel puțin teoretic. Practic, acei producători de care vorbeam mai sus, nu vor fi de nimic opriți să o facă în continuare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.