Toate aplicațiile de pe App Store România sunt mai scumpe începând de astăzi

Utilizatorii de iPhone, iPad și Mac din România (și alte câteva țări) au putut observa în cursul zilei de astăzi o schimbare care s-ar putea să îi nemulțumească pe mulți. Compania Apple și-a respectat anunțul de a modifica prețurile aplicațiilor pentru a le ajusta la cota TVA specifică fiecărei țări și la cotația monedei euro (în raport cu alte monede, inclusiv dolarul). Astfel, prețul aplicațiilor din toate statele membre ale Uniunii Europene, precum și din Norvegia, Rusia și Canada au înregistrat o creștere. Singura țară în care prețul aplicațiilor a scăzut începând de astăzi este Islanda.itutorialro aplicatii schimbare pret

În ceea ce privește App Store din țara noastră, aici asistăm la o modificare de preț ce aduce toate aplicațiile la același preț precum cele din SUA, singura diferență – dar esențială – fiind aceea că noi le plătim în euro, iar americanii în dolari. Ce înseamnă acest lucru? Păi o aplicație cu preț minim va costa acum 0,99 € și nu 0,89 €, ca și înainte de producerea acestei modificări. O aplicație ce costa până ieri 1,79 €, de exemplu, costă astăzi 1,99 €, iar una ce costa 2,69 € costă acum 2,99 €. În cazul aplicațiilor cu prețuri mai mici (de până în 5 euro, de exemplu), modificarea se rezumă la simplul fapt că acum vom plăti un preț cu ,99 €, în timp ce până acum plăteam un preț cu o zecimală diferită (,,59€; ,69€; ,79€; ,89€). Diferența este mai mare în cazul aplicațiilor mai scumpe deoarece un titlu ce costa până acum 5,99 €, de exemplu, va costa de acum 6,99 €. Tot de 1 euro este diferența la toate celelalte prețuri de până la 10€.

Trebuie menționat că nu toate aplicațiile au prețuri modificate și nu ar fi de mirare ca în următoarele ore să mai găsești încă aplicații cu prețul de 0,89 €. De asemenea, dezvoltatorii care se bucură că vor primi mai mult, trebuie să știe că această majorare a prețurilor nu va duce la o majorare direct proporțională a veniturilor lor întrucât TVA-ul este principalul element care face prețurile mai mari. Totodată, noile șabloane de preț stabilite de către Apple vor trebui respectate la publicarea unor aplicații noi sau modificări de prețuri.

Problema mai mare este aceia că Apple nu a calculat prețul aplicațiilor diferit în funcție de cota TVA. Astfel, vom observa că atât la noi, unde cota TVA este de 24%, cât și cei din Luxemburg, unde TVA-ul este de 15%, vom plăti aceleași prețuri pentru aplicații. Cu alte cuvinte, în toată zona euro (sau mai precis a țărilor ai căror utilizatori trebuie să plătească în euro aplicațiile) titlurile de pe App Store au același prețuri, la fel cum se întâmpla și până acum. Iar acesta este un lucru care ar trebui să ne bucure având în vedere cota TVA destul de mare de la noi.

O altă mențiune importantă este aceia că nu doar prețul aplicațiilor a crescut pe App Store, ci și prețul melodiilor, a cărților și a celuilalt conținut plătit disponibil pe magazinele Apple.

Vorbind despre țările unde nu se plătesc aplicațiile în euro, ei bine și aici utilizatorii asistă la modificări similare, așa că o aplicație de 0,69£ va costa acum în Marea Britanie 0,79 £, iar o aplicație de 0,99 $ în Canada va costa 1,19 $.

Înainte de a arăta cu degetul către Apple, o modificare a legislației europene a determinat gigantul din Cupertino să crească prețurile aplicațiilor în toate țările din Uniunea Europeană. Potrivit unei noi legi care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie, utilizatorii trebuie să plătească taxa pe valoare adăugată aplicată în țara din care au efectuat cumpărătura și nu la cota TVA din țara în care este înregistrat vânzătorul de conținut (respectiv Apple).

Nici dezvoltatorii nu se pot bucura prea mult o dată că aceste modificări, o dată având în vedere motivul expus mai sus și doi la mână având în vedere faptul că trebuie să plătească, de la 1 ianuarie, mai mult pentru a se înrola într-unul dintre programele Apple pentru App Store sau Mac App Store.

Alex Popahttps://itutorial.ro
Redactor-șef și fondatorul iTutorial.ro.

Sugestii de articole

LASĂ UN COMENTARIU

Introdu comentariul tău
Introdu numele tău aici

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole similare

URMĂREȘTE-NE

20,911FaniÎmi place
8,531CititoriConectați-vă
382CititoriConectați-vă
92AbonațiAbonați-vă

Cele mai recente articole

iOS 14.2.1 a fost lansat pentru gama iPhone 12

iOS 14.2.1 a fost lansat în această seară de către Apple, și este o nouă actualizare de software concentrată pe corectarea de erori. Noua...

macOS Big Sur 11.1 beta 1 a fost lansat de către Apple

Actualizare 18 noiembrie, ora 22:46: macOS Big Sur 11.1 public beta 1 a fost, de asemenea, lansat pentru membrii Apple Software Beta și are același...

iOS 14.3 beta 2 și iPadOS 14.3 beta 2 au fost lansate pentru iPhone și iPad

Actualizare 18 noiembrie, ora 22:48: iOS 14.3 / iPadOS 14.3 public beta 2 au fost, de asemenea, lansate pentru membrii Apple Software Beta și au...

Vrei să fii la curent cu ultimele noutăți din lumea Apple?

Abonează-te la newsletter-ul nostru pentru a primi pe e-mail ultimele articole publicate pe iTutorial.ro!

*După ce ai completat adresa de e-mail și apăsat butonul „MĂ ABONEZ”, vei primi pe acea adresă de e-mail un mesaj în care va trebui să confirmi înscrierea la newsletter-ul nostru.