OS X 10.10.2 va înlătura o vulnerabilitate a Thunderbolt veche de câțiva ani. Iată și celelalte noutăți cu care va veni actualizarea

1
115

OS X 10.10.2 este poate cea mai așteptată actualizare de după lansarea OS X Yosemite și asta deoarece Apple urmează să înlăture multe dintre problemele generate de această actualizare pe computerele utilizatorilor. Și fiindcă Apple a început să testeze această versiune cu dezvoltatorii și utilizatorii din AppleSeed de mai bine de două luni, probabil că vă întrebați care sunt acele noutăți la care se lucrează așa de mult. Din fericire, la această întrebare a apărut astăzi răspunsul.

thunderbolt-port-macÎn primul rând, prin OS X 10.10.2 compania Apple va înlătura o breșă de securitate prezentă pe Mac-uri de câțiva ani. Este vorba de așa-numita vulnerabilitate hardware Thunderstrike care afectează toate acele computere Mac sunt echipate cu porturi Thunderbolt, scrie iMore. Potrivit site-ului, Apple a înlăturat vulnerabilitatea prezentă încă din 2012 prin efectuarea de schimbări la nivelul codului în următoarea actualizare software, prevenind astfel ca bootrom-ul Mac-urilor să fie înlocuit ori rulat înapoi la stadiul inițial, ce putea fi atacat.

Vulnerabilitatea Thunderstrike este una foarte pericoloasă și a fost descoperită la începutul acestui an de către un cercetător în domeniul securității – Trammell Hudson. Ea permite unui atacator cibernetic să înlocuiască bootrom-ul unui Mac cu cod otrăvit fără ca utilizatorul să știe acest lucru. Mai grav este faptul că acel cod otrăvit este stocat la un nivel inferior și devine imposibil de înlăturat de către utilizator, chiar și în cazul înlocuirii bootrom-ului. Partea pozitivă este că atacul este posibil doar în anumite condiții, atacatorul trebuind să aibă acces fizic la Mac ori să fie foarte priceput în așa fel încât să determine pe utilizator să își atace, fără să știe, propriul Mac. Desigur, problema Thunderstrike nu mai afectează pe acele Mac-uri lansate recent, cum ar fi Mac mini 2014 sau iMac cu ecran Retina 5K. Restul utilizatorilor, în schimb, au computerele vulnerabile.

Alături de înlăturarea vulnerabilității Thunderbolt, actualizarea 10.10.2 urmează să adreseze și o serie de breșe de securitate pe care le-a descoperit echipa de securitate a Google, Project Zero, și care au fost publicate pe Internet săptămâna trecută. Și tot pe partea de securitate, sistemul de Căutare Spotlight al OS X nu va mai avea acea eroare destul de gravă, ce a fost descoperită recent.

În fine, alături de noutățile pe partea de securitate, OS X Yosemite 10.10.2 urmează să aducă, potrivit 9to5Mac, iCloud Drive în Time Machine și să rezolve acele probleme legate de Wi-Fi, VoiceOver, Bluetooth și nu doar. Safari urmează să se bucure, de asemenea, de câteva îmbunătățiri pe partea de stabilitate și chiar de securitate.

Momentan nu se știe când va fi lansat OS X 10.10.2 Yosemite, dar faptul că au fost publicate deja nu mai puțin de 7 actualizări beta ne face să credem că lansarea este una destul de apropriată, chiar dacă de ea ne mai despart, eventual, câteva zile/săptămâni.

- Reclamă -